-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 11

Žvilgsnis iš sraigtasparnio: škvalo nuniokota Lietuva (nuotraukos)

Trečiadienį Lietuvos miškininkai sraigtasparniu skrido virš labiausiai škvalo nuniokotų Lietuvos rajonų. Didžiulė audra Kauno, Trakų ir Varėnos rajonų kaimus bei miškus niokojo praėjusį šeštadienį.
Po audros
Po audros / 15min.lt skaitytojo Daliaus Z. nuotr.
Temos: 2 Škvalas Lietuva

Iš oro užfiksuoti kadrai iki šiol stingdo kraują. Škvalas nesirinko kelio. Jis ėjo per kaimo žmonių kiemus, vertė medžius ant automobilių ir namų stogų, plėšė šiferio lapus. Medžiai išvartyti ištisus kilometrus, o padaryta žala gali būti dvigubai didesnė nei skaičiuota iki šiol, praneša LTV Naujienų tarnyba.

Dar liūdnesnis vaizdas Lietuvos miškuose. Medžiai guli išguldyti kaip degtukai, škvalo nuniokotas frontas labai platus. Kai kuriose vietose medžiai išguldyti kiek akys mato. Pušys išlaužytos, o beržai tiesiog nulenkti iki žemės.

Pasak miškininkų, nuostoliai gerokai didesni, nei buvo skaičiuota iki šiol. Lietuvos gamtai padaryta milžiniška žala. Manoma, kad išguldyti miškai atsigaus ne anksčiau kaip po 50 metų.

Per dieną miškininkai nespėjo apskristi visų škvalo nuniokotų teritorijų, tačiau apžiūrėję Varėnos, Alytaus ir kitus Dzūkijos rajonus, jie priėjo prie išvados, kad anksčiau skelbta valstybiniams miškams padaryta žala – 10 mln. litų – yra per maža ir ją gali tekti padidinti du kartus – iki 20 mln. litų. Panašius nuostolius greičiausiai skaičiuos ir privatūs miškai.

Kaip pranešė LTV Naujienų tarnyba, škvalo padaryta žala prilygsta prieš penkerius metus siautusiam Ervino uraganui. Teigiama, kad remiantis tam tikrais požymiais jau būtų galima skelbti ekstremalią padėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius