-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 06

Žydai nesutaria, kaip vertinti jiems siūlomą kompensacijos išmokėjimo tvarką

Antradienio pasitarime Vyriausybei pradėjus svarstyti šiek tiek tikslinamą įstatymą dėl kompensacijos už nusavintą žydų bendruomenių turtą, skirtingoms organizacijoms atstovaujantys Lietuvos žydai nesutaria, kaip reikėtų vertinti siūlomą kompensacijos išmokėjimo tvarką.
Žydai
Žydai / Gino Dabašinkso/BFL nuotr.

Įstatymo projekte numatyta, kad 2012-2023 metais būtų išmokėta 128 milijonų litų kompensacija už nacių ir sovietų režimų nusavintą religinių bendruomenių turtą. Įstatymo projektas jau yra pateiktas Seimui, bet atsiradus teisinių abejonių, Vyriausybė nusprendė jį patikslinti.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius žurnalistams paaiškino, kad, tikslinant įstatymo projektą, nei kompensacijos suma, nei jos mokėjimo būdas, nei terminai nesikeičia. Esą tikslinamos tik kai kurios formuluotės. „Terminas „žydų bendruomenė“ keičiamas „religine žydų bendruomene“, detalizuojamas įstatymo aiškinamasis raštas“, – dėstė R.Šimašius.

Įstatymo projekte numatyta, kad pinigais žydų bendruomenei bus grąžinta 113 mln. litų, jai bus perduoti du pastatai: žydų muziejus sostinės Pylimo gatvėje bei istorinė žydų biblioteka Žemaitijos gatvėje. Dalis kompensacijos (3 mln. litų), kuri atiteks nuo sovietų ir nacių nukentėjusiems žydų tautybės asmenims planuojama išmokėti greičiau.

Žydai neturi vieningos nuomonės

Lietuvoje veikiančios žydų organizacijos neturi vieningos nuomonės, kaip reikėtų vertinti šį įstatymo projektą. Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Faina Kukliansky sakė besidžiaugianti, kad Vyriausybė ima spręsti kompensacijos klausimą, bet Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas tikino, kad įstatymo projektas yra „gėdingas“ ir sakė, kad jį reikia tobulinti.

„Džiaugiamės, kad ši Vyriausybė pagaliau ėmėsi spręsti labai sudėtingą ir ilgai vilkinamą žydų turto restitucijos klausimą. Kaip pavyks išspręsti, matysime, bet ši Vyriausybė su mumis kalbasi, vyksta dialogas ir iš teisinės, ir iš politinės pusės“, – kalbėjo F.Kukliansky.

Tačiau Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas buvo priešingos nuomonės. Jo atstovaujamos bendruomenės įstatymo projektas netenkina todėl, kad jame esą nenumatyta kam ta kompensacija bus grąžinta. „Tai yra bus grąžinta Vyriausybės paskirtam fondui, kas tas fondas mes nežinome“, – sakė M.Boirakas ir pridėjo, kad žydams turėtų būti išmokėta 100, o ne 30 proc. dydžio kompensacija, kaip numatyta įstatymo projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius