Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 29 /14:26

Žydrūnas Plytnikas: Vilniaus savivaldybės pirkimai – tarp rizikingiausių

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas teigia, kad Vilniaus savivaldybės vykdomi viešieji pirkimai dėl pažeidimų yra vieni rizikingiausių. Pasak jo, sostinės savivaldybė dėl to šiemet bus įtraukta į rizikingų pirkimų sąrašą.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Kalbant apie viešuosius pirkimus, iš tiesų yra sričių – sutarčių vykdymas ir priežiūra – iš 44 sutarčių, kurias tarnyba patikrino, 39 rasta pažeidimų ir norėčiau pažymėti, kad šioje srityje, galima sakyti, didžiausią pavojų ir rizikingiausia yra savivalda – išskirčiau Vilniaus savivaldybę, kuri iš tiesų reikalauja daug kontrolės ir daug patikrinimų, kadangi iš tiesų pažeidimų daug aptinkama. Ir šiais metais metais įtraukiama į rizikingų pirkimų sąrašą ir bus tikrinama“, – trečiadienį po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė Ž.Plytnikas.

Iš 44 sutarčių, kurias tarnyba patikrino, 39 rasta pažeidimų.

Pasak jo, Vilniaus savivaldybėje dažnai dėl nekompetencijos atsistatydina pirkimų komisijos ir tai kelia nerimą.

„Iš tiesų vyksta pirkimuose aibė pažeidimų, kaip norint priimti vieną, ar kitą sprendimą, atsistatydina visa komisija dėl nekompetencijos. Tai tada kyla klausimas, kaip ta komisija galėjo ankstesnius pirkimus vykdyti ir nustatyti nugalėtojus. Ir tokie žaidimai jau ne pirmą kartą pasikartoja“, – teigė VPT vadovas.

Pasak jo, tarp rizikingų yra ir savivaldybėse vykstantys biokuro bei sąvartynų statybų pirkimai.

„Taip pat pirkimai susiję su biokuro katilinių pirkimų ir biologinio mechaninio apdorojimo, tai yra sąvartynų statybomis“, – aiškino Ž.Plytnikas.

Jis teigė, kad savivaldybėse problemų su pirkimais kyla dėl kompetencijos trūkumo.

„Galbūt, viena, tai yra kompetencijos trūkumas, antra – pinigai, skiriami tiems pirkimams, kurie galbūt mažiau galimi kontroliuoti, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba turi savo rizikos sistemą ir tokius pirkimus aptinka ir vertina. Neatsitiktinai šiais metais buvo atlikta nemažai ir biokuro katilinių pirkimo ir sąvartynų uždarymų ir statybos patikrinimų“, – sakė VPT vadovas.

Pasak Ž.Plytniko, siekiant kovoti su pažeidimais, planuojama įdiegti sutarčių registrą, kuris padėtų sekti pirkimus nuo jų sudarymo iki užbaigimo.

„Šiuo metu mąstoma apie sutarčių registrą, įdiegus jį bus galima kontroliuoti tiek prižiūrinčioms institucijoms, tiek teisėsaugai, tiek Viešųjų pirkimų tarnybai procesą nuo sutarties pasirašymo iki užbaigimo. Tai bus matyti kiekvienas atsiskaitymas, kiekviena sąskaita-faktūra, sutarties kaina, sutarties pakeitimai ir užbaigimas. Tada tai palengvins priežiūrą“, – teigė tarnybos atstovas.

Papildyta 14:24

Vilniaus savivadybė: Ž.Plytnikas kalba netiesą

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Ž.Plytnikas paskelbė tikrovės neatitinkančią informaciją dėl Vilniaus miesto savivaldybės viešųjų pirkimų vykdymo. 

Savivaldybės pranešime rašoma, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nebuvo atlikusi Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vykdomų sutarčių įvertinimo. 

Be to, per pastaruosius dvejus metus Viešųjų pirkimų tarnyba patikrino didžiausius Vilniaus miesto savivaldybės vykdytus viešuosius pirkimus, pavyzdžiui, Transeuropinio tinklo jungtis – Vilniaus Vakarinio aplinkkelio II etapas, Žirnių gatvės ir Geležinio Vilko gatvės statybas, ir pažeidimų nerado. 

Vilniaus miesto savivaldybė dar 2013 metų gruodį kreipėsi į prezidentę, kuri skiria Viešųjų pirkimų tarnybos vadovą 4 metų kadencijai, prašydama ginti visuomenės interesą ir užtikrinti skaidrumą, kadangi tarnyba nesudaro sąlygų perkančiosioms organizacijoms gintis nuo tiekėjų, kurie piktnaudžiaudami viešųjų pirkimų įstatymu dažnai stabdo pirkimo procedūras neturėdami tam pagrindo. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybei pateiktame prezidentės vyriausiojo patarėjo Nerijaus Udrėno rašte teigiama, kad prezidentė nekomentuoja šių dalykų ir neįtakoja nepriklausomų institucijų, taip pat ir VPT. 

Todėl Vilniaus miesto savivaldybė naujausius Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo Ž.Plytniko pareiškimus vertina kaip kerštavimą ir politikavimą. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius