Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 01

Žydrūnas Radišauskas nemato panašumų nutrauktuose tyrimuose dėl smurto prieš vaikus Kėdainiuose ir Šiauliuose

Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtina, kad vaikų mirtimis pasibaigiantis smurtas prieš vaikus Kėdainiuose ir Šiauliuose rodo neatsakingą prokurorų darbą, mat abiem atvejais pareigūnai jau buvo pradėję ir nutraukę ikiteisminius tyrimus dėl smurto artimoje aplinkoje. Tačiau generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas sako, kad šie du atvejai – labai skirtingi.
Žydrūnas Radišauskas
Žydrūnas Radišauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ž.Radišauskas trečiadienį Seime žurnalistams sakė, kad preliminariai galima teigti, jog Kėdainių atveju, kai namuose buvo nužudytas ketverių metų berniukas, tirdama ankstesnį galimo smurto prieš vaiką atvejį prokuratūra nepadarė sisteminių klaidų.

Pasak jo, tyrimas dar nebaigtas, iš trijų asmenų sudaryta tarnybinio patikrinimo komisija tebevertina prokuroro, kuris kontroliavo ikiteisminį tyrimą, ir aukštesnio prokuroro, padalinio vadovo, veiksmus.

„Yra nustatytos tam tikros tvarkos, kaip ir buvo pranešta, surašyti pranešimai apie padarytą tarnybinį pažeidimą. Dar nesame gavę atsakymų, kaip yra numatyta pagal nustatytą tvarką, iš prokurorų“, – sakė jis.

Tačiau Ž.Radišauskas teigė, kad sisteminių pažeidimų preliminariai nėra nustatyta.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas nesurinkus duomenų, kad vaikas patyrė smurtą, o ne susižeidė pats.

Iki mėlynių skruostus kūdikiui spaudė netyčia

Taip pat prokuroras nesutinka, kad Kėdainių atvejis panašus į Šiaulių, kur po namuose galimai patirto smurto užgeso pirmadienio naktį į ligoninę atvežtos septynių mėnesių mergytės gyvybė.

Šiuo atveju pernai spalį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nežymaus kūdikio sveikatos sutrikdymo gruodį taip pat buvo nutrauktas.

Tyrimas buvo nutrauktas dėl to, kad nebuvo nustatyta, jog asmuo veikė tyčia, – nurodė Ž.Radišauskas.

„Nenorėčiau sakyti, kad yra panaši situacija. Taip, tą situaciją pakankamai gerai žinau. Yra du skirtingi dalykai. Tyrimas, aišku, ir vienu, ir kitu atveju buvo nutrauktas, bet tiesiog mes turime tokį Baudžiamojo proceso kodeksą, tokias tvarkas, kad dėl kiekvieno atvejo, kai kyla nors mažiausias įtarimas, kad galėjo būti padaryta nusikalstama veika, pradedamas ikiteisminis tyrimas“, – teigė Ž.Radišauskas.

Pasak jo, ikiteisminis tyrimas pasibaigia rezultatyviai – bylos perdavimu į teismą, jei pasitvirtina duomenys apie nusikalstamą veiką ir ją padariusius asmenis ir pakanka duomenų kaltei įrodyti.

„Šitas atvejis Šiaulių mergaitės yra kitoks. Tyrimas užtruko maždaug du mėnesius. Per tą laikotarpį buvo atlikta eilė tyrimo veiksmų. Aplinkybės faktinės pakankamai aiškios. Aiški padarymo vieta, laikas, būdas, kas tai padarė – asmuo. Bet kiekvienu konkrečiu atveju be objektyvių aplinkybių dar vertini ir subjektyvinę pusę“, – nurodė Ž.Radišauskas.

Pasak jo, tyrimas dėl smurto prieš kūdikį Šiauliuose buvo nutrauktas dėl to, kad asmuo neveikė tyčia.

„Tyrimas buvo nutrauktas dėl to, kad nebuvo nustatyta, jog asmuo veikė tyčia. Pasekmės buvo tokios, kad buvo konstatuotas nežymus sveikatos sutrikdymas – kraujosrūvos veideliuose. Tai galėjo būti padaryta suspaudžiant pirštais. Tos aplinkybės buvo tikrinamos. Buvo padaryta išvada, kad tai buvo padaryta netyčia“, – dėstė generalinio prokuroro pavaduotojas.

Ž.Radišauskas pabrėžė, kad mergaitė tą kartą nukentėjo nuo kitos asmens, ne nuo dabar sulaikytos nepilnametės motinos ir jos sugyventinio.

Be to, jis pabrėžė, kad sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą jau dukart tikrino aukštesnio rango prokurorai.

„Vieną kartą iš karto po nutraukimo aukštesnysis prokuroras. Kitą kartą po to, kai generalinis prokuroras davė patikrinimą patikrinti visus tyrimus“, – dėstė Ž.Radišauskas.

Vis dėlto Generalinė prokuratūra nutarė šį sprendimą pati peržiūrėti trečią kartą.

To prireikė, nes sekmadienio naktį ta pati mergaitė vėl pateko į medikų rankas. Jos sveikatos būklė visą laiką buvo kritinė, tačiau trečiadienio rytą konstatuota smegenų mirtis.

Šįkart pradėtame tyrime dėl sunkaus mažamečio sveikatos sutrikdymo įtarimai buvo pareikšti 17-metei kūdikio motinai ir 24 metų šiauliečiui, su kuriuo moteris pradėjo gyventi kartu maždaug prieš mėnesį.

Antradienį teismas motiną leido suimti vienai savaitei, o jos sugyventinį – 5 paroms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius