-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 14

Žydų organizacijos neturi priekaištų Vyriausybei dėl Sporto rūmų

Su Lietuvos premjeru susitikę Europos žydų kapinių priežiūros komiteto atstovai sako neturintys priekaištų Vyriausybei dėl planų atnaujinti buvusį Sporto rūmų pastatą, kuris yra senųjų žydų kapinių vietoje.
Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai
Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Rabinas Herschelis Gluckas po susitikimo sakė, kad „tai labai svarbi diena Lietuvos žydų bendruomenei bei santykiams su Lietuvos valdžios atstovais ir Lietuvos žmonėmis“.

„Tai parodo, kad mes galime dirbti kartu tokiu būdu, kuris yra pozityvus visoms pusėms. Tai – naujas žydų bendruomenės ir Lietuvos Vyriausybės bendradarbiavimo skyrius. Noriu išreikšti gilią padėką už šiuos labai pozityvius žingsnius“, – žurnalistams sakė rabinas.

Pasak rabino, jo atstovaujamas komitetas neturi didelių reikalavimų, tik siekia, kad „kapinės bus išsaugotos kaip amžinas paminklas Vilniaus miestui, Lietuvai“.

„Ir mes visi dėl to sutariame bei nematome jokių problemų, galinčių kilti ateityje“, – sakė H.Gluckas.

Premjeras Algirdas Butkevičius po susitikimo pasidžiaugė „geranorišku požiūriu“.

Matėsi geranoriškas požiūris, kad tą vietovę reikia sutvarkyti.

„Tikrai tikėjausi sudėtingesnių diskusijų, bet buvo nepaprastai geras, konstruktyvus pokalbis, matėsi geranoriškas požiūris, kad tą vietovę reikia sutvarkyti“, – sakė jis.

Pasak premjero, dėl objekto įsigijimo derybos bus pradėtos jau kitą savaitę. Vyriausybės vadovas sakė tikįs, kad sąlygos buvusių Sporto rūmų pastato atnaujinimo konkursui bus paruoštos iki rudens ir tuomet bus galima paskelbti patį konkursą.

„Tikėkimės, kad spėsime (įsigyti) ir aišku, aš manau, kad kita pusė elgsis labai sąžiningai ir atsakingai, nepradės kelti tam tikrų sąlygų dėl kainos auginimo. Tai turės būti bus atlikta derybų metu (...). Manau, kad po šito mūsų susitikimo Žinant, kad yra pritarimas, jau ateinančią savaitę pradėsime formuoti derybinę komisiją, kuri turės įgaliojimus derėtis su komerciniu banku“, – žurnalistams sakė premjeras.

Su Vyriausybe kalbama apie konkretų memorialą kapinėse palaidotiems žydams.

Susitikime taip pat dalyvavusi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky patikino, kad Vyriausybės planai „patenkina mūsų, kaip vilniečių ir kaip žydų bendruomenės lūkesčius“. Ji taip pat sakė, kad su Vyriausybe kalbama apie konkretų memorialą kapinėse palaidotiems žydams.

„Būtumėme labai dėkingi, kad ta vieta, kuri yra naudojama vaikščiojimui, būtų panaudota memorialui, žmonių palaikų įamžinimui, juo labiau, kad čia buvo palaidotas žymusis Gaonas, kurio pasekėjus jūs matėte. Jei būtų gražus memorialas, ir Vilniui būtų labai gražu“, – sakė ji.

Šiuo metu 14,7 tūkst. kv. metrų ploto rūmai su kiemo statiniais bei 201 tūkst. kv. metrų ploto žemės sklypo dalimi Vilniaus Rinktinės gatvėje įkeisti Šiaulių bankui.

Šiuo metu 14,7 tūkst. kv. metrų ploto rūmai su kiemo statiniais bei 201 tūkst. kv. metrų ploto žemės sklypo dalimi Vilniaus Rinktinės gatvėje įkeisti Šiaulių bankui. Juos bando parduoti bankrutuojančios Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) administratorius. Trečiąkart nepavykus objekto su sklypu parduoti aukcione, rūmus siūloma įsigyti derybų būdu. Aukcionuose pradinė turto kaina svyravo nuo 9 iki 11,4 mln. eurų.

Metų pradžioje A.Butkevičius teigė, kad Vilniaus Sporto rūmus įsigis Turto bankas. Vietoj jų numatoma įrengti Kongresų centrą su konferencijų ir koncertų salėmis. Tuomet jis teigė, kad Turto bankui gegužę turėtų būti suteikta teisė pirkti objektą iš Šiaulių banko, o jų vertė – apie 5 mln. eurų.

„Aš norėčiau, kad ji būtų kuo mažesnė“, – paklaustas, ar Vyriausybę tenkintų ir didesnė objekto kaina, sakė A.Butkevičius.

Viso projekto vertė galėtų siekti 11,6 mln. eurų, rūmai būtų pertvarkyti iki 2017 metų.

1971 metais pastatyti Vilniaus sporto rūmai dabar įkeisti Šiaulių bankui. Pastatą išlaikyti pernai kainavo beveik 270 tūkst. eurų.

Žydų kapinės Vilniaus centre veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje. Kapinių ribas Vyriausybė patvirtino 2009 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius