Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

Žygeiviai ruošiasi kelionei

Jau trečiadienio vakarą būrys savanorių, kariuomenės ir visuomenės atstovų patrauks į 25 kilometrų žygį pėsčiomis. Žygeiviai per penkias-šešias valandas ketina atkeliauti iš Dovilų į Klaipėdą.
Pernai žygeiviai lydint patrankos salvėms buvo sutikti Teatro aikštėje.
Pernai žygeiviai lydint patrankos salvėms buvo sutikti Teatro aikštėje. / Aurelijos Kripaitės/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 1 Žygis

Devintą kartą rengiamas žygis „Klaipėdos sukilimo keliais“ skiriamas Klaipėdos sukilimo, užtikrinusio Lietuvos žemių sujungimą, 86-oms metinėms paminėti. Jį kasmet organizuoja Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius.

Žmonės, kurie nebijo nueiti keletą kilometrų per dieną ir yra tie, kurių mes laukiame. Tokiam žygiui reikia ruoštis - juk 25 kilometrai įveikiami pėstute. Sakė J.A.Liesis.

Keliaus apie 200 žygeivių

„Nuotaika puiki, vyksta paskutinių smulkmenų derinimas“, – „15min“ sakė vienas iš žygio organizatorių Juozas Algimantas Liesis. Pernai žygiuoti panoro daugiau nei bet kada – net 247 žygeiviai, vyriausiajam jų buvo 82 metai, tiesa jis įveikė tik dalį maršruto. „Atvirai kalbant, šiemet ėmėmės veiksmų, kurie apribotų dalyvių skaičių, bet patys matome, kad skaičius bus artimas praėjusių metų. Kad apribotume dalyvių skaičių, šiemet pirmą kartą įvedėme sąlygą, kad žygiuoti gali tik sulaukusieji 16 metų. Anksčiau yra ėję ir dvylikos metų vaikai, bet jiems nutrina kojas, man jų būna gaila. Žinoma, džiaugiamės, kad yra susidomėjimas, kad klaipėdiečiai, gyventojai iš aplinkinių rajonų, galų gale visa Lietuva domisi Klaipėdos kraštu, jo istorija, vykusiu sukilimu“, – sakė J.A.Liesis.

Pasak jo, paskutinę minutę į žygį išsiruošti panorėję miestiečiai dar galėtų prisijungti, tačiau patys turėtų atvykti į Dovilus, kur ir prasidės žygis. „Norintieji prisijungti turi būti patyrę. Žmonės, kurie nebijo nueiti keletą kilometrų per dieną ir yra tie, kurių mes laukiame. Tokiam žygiui reikia ruoštis – juk 25 kilometrai įveikiami pėstute“, – sakė J.A.Liesis.

Permainingas maršrutas

Vienas iš žygio organizatorių teigė, kad šiemet žygeivių laukia gana nežiemiškos oro sąlygos – sinoptikai prognozuoja apie nulį ir šiek tiek kritulių. „Dalis trasos bus padengta storu ledu, tad gali būti slidu, nepatyrusiems žygeiviams tai sukelia traumų galimybę. Esame numatę ir medicininę pagalbą. Prieš dvejus metus žygio naktį buvo tikras uraganas, ploniau apsirengę keliautojai mažų mažiausiai peršalo. O aš? Aš kaip visada. Liesiui keletas kilometrų – nulis“, – juokavo patyręs žygeivis.

Kiekvienam žygeiviui jis pataria apsiauti patogius batus ir neperpučiamą striukę. „Aš aviu tokiais batais, kurie paprastai nesusidėvi – tai kariško modelio arba vadinamieji alpinisto batai. Jei žmogus man sako, kad jam nutrynė kojas, jau žinau – tai nepatyręs keliautojas“, – šypsojosi J.A.Liesis.

Jis pats sukilimo keliais vaikščiojo jau septynerius metus.„Pernai, kaip ir šiemet dėl organizacinių rūpesčių man teks keliauti automobilyje. Pavyzdžiui, žygeiviai pailsėję patrauks iš poilsio vietos ir paliks šiukšlių – tai nekariška ir būtina sutvarkyti. Tačiau aš atsiimu laisvadieniais”, – sakė vienas iš organizatorių.

Dalyvius jis informavo, kad būtina turėti atšvaitus, nes dalis maršruto driekiasi važiuojamąja kelio dalimi. Bus galima keliauti lydint skambiai dainai ir skanduotėms, tačiau linksmybių teks vengti gyvenviečių ribose.

Keliaus iš Dovilų

Šiemet žygeiviai pasirinko kelionę iš Dovilų. Sukilimo keliai iš Kretingos, Palangos, Gargždų bei Priekulės jau numinti, kai kurie ir ne kartą. „Dovilų apylinkėse yra gimęs Erikas Mačkus. Jis buvo Lietuvos kariuomenės savanoris, mūsų žiniomis, dalyvavo Klaipėdos sukilime, vėliau tapo karo lakūnu ir tragiškai žuvo. Šiam žmogui atminti ir rengiame žygį būtent iš Dovilų“, – pasakojo savanoris.

Iš Dovilų, pašventinus kunigui ir sugiedojus himną, žygeiviai patrauks 20 val. vakare. Porą kartų sustodami ir pasišildydami arbata uostamiestį jie pasieks gerokai po vidurnakčio. J.A.Liesis teigė, kad įveikus 25 km jį kas kartą aplanko malonios mintys, kad kovos už laisvę dvasia visada gyva, ją tereikia pažadinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius