Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02

Žygimantas Pavilionis: „Vašingtone Lietuvos klausimu dirba penki Rusijos agentai“

Lietuvos ambasadorius JAV neslepia, kad jam pačiam tenka Vašingtone susidurti su Rusijos pasiųstais agentais, todėl būtų keista, jei jie nebandytų daryti įtakos JAV ir ES vadovams. Pasak Ž.Pavilionio, vien Lietuvos klausimais Vašingtone dirba penki Rusijos agentai, iš kurių trys moka lietuvių kalbą.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Rusai turi, ką siūlyti. Vašingtone jie visko daug siūlo. 3 tūkst. žvalgų dirba Rusijai. Su mumis dirba šimtas, vien su postsovietikais, su Lietuva – penki, trys iš jų moka lietuviškai, sekioja visur, o mes turime dvidešimt žmonių su visais valytojais“, – antradienio vakarą Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) studentams skirtoje paskaitoje sakė Ž.Pavilionis.

Kodėl V.Putinas dar pageidaujamas?

Jis tvirtino, kad Vakarai tikrai galėtų daugelyje sričių padaryti daugiau stabdydami Rusiją. To, kad ne viskas padaroma, pasak Lietuvos ambasadoriaus, lemia ne tik Rusijos įdirbis, bet ir Vakarų aklumas. Jis prognozavo, kad, ko gero, nesulaukusi pakankamo atsako po Ukrainos, Rusija žengs dar toliau.

„Niekaip nesuprantu, kodėl negalima būtų prezidento V.Putino įtraukti į persona non grata sąrašą, jei jau Aliaksandrą Lukašenką įtraukėme. (…) Kai susiduri su tokiais, reikia veikti labai radikaliai ir greitai visomis prasmėmis“, – sakė Ž.Pavilionis.

Niekaip nesuprantu, kodėl negalima būtų prezidento V.Putino įtraukti į persona non grata sąrašą, jei jau Aliaksandrą Lukašenką įtraukėme, – sakė Ž.Pavilionis.

Pasak jo, tai, kad greitos, griežtos ir savigaila nepersmelktos priemonės veikia, rodo ir Lietuvos pavyzdys.

„Aš pats girdėjau, kaip JAV prezidentas mūsų prezidentei sakė, kad mes – geriausias transformacijos pavyzdys. Kodėl? Nes buvome ryžtingi ir neklausėme graudenimų“, – pripažino Ž.Pavilionis.

Lietuvos klaida – energetika

Tačiau ir Lietuvos elgsenoje jis nurodė keletą svarbių nuolatinių ir besitęsiančių klaidų.

„Mes klydome energetikoje, kai taip ilgai statėme Būtingės terminalą. Prisiminkime, kokios dramos buvo,  kiek kraujo, atsiprašau, ašarų, verksmų ir graudenimų“, – teigė jis.

Ambasadorius priminė, kad dabar ta pati istorija kartojosi su suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybomis. „Padarėme, džiaugiamės, didžiuojamės ir visi mums ploja. O dėl atomo ir skalūnų, tai ėmėme ir paskydome ant tokių raudonai žalių žievelių. Tai yra tokia klaida, kurios šaknys glūdi ne šioje šalyje“, – pažymėjo jis.

Ž.Pavilionis atkreipė dėmesį ir į Rusijos pergales propagandos srityje. Anot jo, tik dabar Amerika pradeda suprasti, kad skirdama žiniasklaidai šešiskart mažiau nei Rusija skiria vien „Russia Today“ išlaikymui, sunkiai atsilaikys prieš smegenų plovimą.

„Kai mes nuėjome su ministru Linu Linkevičiumi, tai vos tilpome į tą studiją, kurią amerikiečiai turi tiesos sakymui“, – juokavo ambasadorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius