Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 12

Lietuvių perspėjimas po vizito Ukrainoje: Rusija nusitaikė į ukrainiečių vaikus

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, grįžusi iš vizito Ukrainoje, perspėjo apie Maskvos planuojamą dar vieną nusikaltimą – neteisėtą Ukrainos vaikų įvaikinimą Rusijoje. Apie tokią grėsmę vis garsiau kalba ir patys ukrainiečiai.
Vaikai Ukrainos ligoninėje šildydamiesi laukia giminių
Vaikai Ukrainos ligoninėje šildydamiesi laukia giminių / „Scanpix“/AP nuotr.

„Didelė grėsmė, kurią įžvelgia Ukraina, taip pat ir mes, kad Rusija ruošiasi atlaisvinti įvaikinimo procedūras vaikams iš Ukrainos ir Dūmoje jau šis projektas yra. Kyla tiesioginė grėsmė, kad ruošiamasi dar didesniems vaikų grobimams iš Ukrainos ir galimam įvaikinimui jau Rusijoje“, – antradienį 15min sakė M.Navickienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė antradienį grįžo iš kelių dienų vizito Ukrainoje, kur lankėsi kartu su premjere Ingrida Šimonyte.

Ingrida Šimonytė Ukrainoje. Lietuvos vyriausybės nuotr.
Ingrida Šimonytė Ukrainoje. Lietuvos vyriausybės nuotr.

M.Navickienė teigė sieksianti telkti kitų Europos šalių ministrų, nevyriausybinių organizacijų dėmesį, kad būtų įvertinti nusikalstami Rusijos planai.

„Reikia netylėti, reikia aiškiai įvardinti šitą grėsmę, kaip vieną iš tų, kurioms dar papildomai dabar ruošiasi Rusija, kaip dar vieną nusikaltimą, kurį šita valstybė vykdo prieš Ukrainos žmones. Ir labai svarbu, kad apie tai kalbėtų ne tik pati Ukraina, bet ir visos Europos valstybės“, – sakė ministrė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė

V.Putino taikinys – bet kurios pilietybės vaikai

Rusijos propaganda ne kartą yra skelbusi, kad Ukrainos „denacifikacija“ prasidės nuo vaikų, jų „perauklėjimo“. Esą Ukrainos vaikams „bus pasiūlytas alternatyvus ateities vaizdas, pagrįstas slavų tautų vienybe“.

Ukrainą užpuolusios Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kovo 9 dieną susitikime su Rusijos vaiko teisių įgaliotine Maria Lvova-Belova ragino supaprastinti įvaikinimo procedūras, buvo informuotas apie jau sudarytą iš Ukrainos Donbaso srities atvežtų vaikų registrą.

„Kai kurie galbūt laikinam apgyvendinimui, kai kuriuos – turinčius Rusijos pilietybę – būtų galima jau įvaikinti“, – susitikime kalbėjo Rusijos valdininkė.

V.Putinas čia pat reagavo: „Bet kokios pilietybės“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Jis žadėjo pasirūpinti ir reikalingais Dūmos sprendimais, jei tokiems įvaikinimams kiltų teisinių kliūčių.

Rusijos Dūmoje šiuo metu jau rengiamos įstatymo pataisos, supaprastinsiančios įvaikinimo procedūras ir numatančios neturinčių Rusijos pilietybės nepilnamečių įvaikinimą. Šios pataisos , kaip skelbia Rusijos propaganda, esą skirtos našlaičių iš Donbaso, neturinčių Rusijos pilietybės, įvaikinimui.

Rašistai žudo tėvus ir grobia vaikus“

Ukrainos atstovai neabejoja, jog tai dar vieno karo nusikaltimo planas.

Ukrainos vaiko teisių ombudsmenė Liudmyla Denisova šią savaitę paskelbė, kad įvairių šaltinių duomenimis, į Rusiją išvežta jau daugiau nei 121 tūkst. vaikų – ne tik našlaičių, bet ir turinčių tėvus.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad dalį šių vaikų Rusija išvežė iš Mariupolio į Donecką ir Taganrogo kryptimi.

„Rusijos užpuolikai tikina, kad tai našlaičiai. Tačiau visi našlaičiai, kartu su vaikų namais evakuoti iš Mariupolio centralizuotai vasario 24–25 d., tai yra pirmosiomis karo dienomis. Ukraina neturi duomenų, kad vaikai, kuriuos rengiamasi įvaikinti, turi našlaičių statusą ar jų tėvams atimtos tėvystės teisės“, – prieš kelias dienas pabrėžė L.Denisova. Ją cituoja Ukrainos portalas gazeta.ua.

Anot vaiko teisių ombudsmenės, Rusija tokiu elgesiu kartoja 2014 metų scenarijų, kai vadinamuoju „vilties traukiniu“ iš okupuoto Krymo buvo išvežti nepilnamečiai įvaikinimui Rusijoje.

„Dabar rašistai, tankais ir raketomis apšaudydami Ukrainos piliečių namus, žudo tėvus ir grobia mūsų vaikus okupuotose Rytų ir Pietų Ukrainos teritorijose“, – sakė L.Denisova.

Ukraina pabrėžia, kad tokie Rusijos veiksmai grubiai pažeidžia tarptautines vaiko teisių apsaugos konvencijas ir jose reglamentuojamas įvaikinimo sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius