-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 24

Medikai šaukiasi pagalbos: prašo vakcinuotųjų nusivesti skiepo dar po vieną žmogų

Lietuvos medikai ragina visuomenę skiepytis nuo COVID-19 ir padėti išvengti ne tik dar vienos ligos bangos ir mirčių, bet ir naujo karantino. „Jei kiekvienas pasiskiepijęs nusives skiepytis dar nors vieną žmogų, būsim daug stipresni keistame kare už laisvą gyvenimą“, – rašoma Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) išplatintame kreipimesi į žmones.
Vilniaus skiepobuso pristatymas
Vilniaus skiepobuso pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mielieji, įprastai Jūs ateinat pas mus pagalbos, o šiandien mes kreipiamės į Jus, – rašoma LMS valdybos pasirašytame kreipimesi. – Toks mūsų darbas – būti šalia Jūsų ir padėti, kiek sugebam.

Pasitinkam Jus, ateinančius į gyvenimą ir palydim iškeliaujančius. Gydom Jus, baram ir giriam, taisom ligos sudarkytus kūnus, sustabdom Jūsų gyvenimą ir vėl į jį sugrąžinam po operacinės lempomis. Kartais surenkam Jus iš gabaliukų. Nes gyvenimas to vertas. Nevalia į jį žiūrėti atsainiai.“

Organizacijos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtas tekstas sulaukė didžiulio dėmesio. Per mažiau nei porą dienų juo pasidalino daugiau nei 500 žmonių.

Anot sąjūdžio atstovų, COVID-19 pakeitė mūsų gyvenimą. Tai – dar ne visiškai pažįstama liga, sukelianti vis naujų grėsmių, verčianti įsitempti ir būti budriems.

„Mes nesugebėjom išgelbėti net kai kurių kolegų ir savo artimųjų. Labai laukėm vakcinų, išbandėm jas pirmieji savo kūnais ir jau žinom jų efektą“, – teigia kreipimosi autoriai.

Jie prašo žmonių susikaupti ir kartu užbaigti pasiruošimą rudeniui: „Niekam daugiau nesinori karantino. Nebenorim beviltiškai užleistų Jūsų ligų, nebenorim laikyti namie uždarytų vaikų.

Leiskit gyventi savo seneliams, jie Jūsų šaknys ir išmintis.

Leiskit būti sveikiems savo tėvams, jie dar turi daug ką nuveikti.

Leiskit augti sveikiems savo vaikams.“

Sąjūdžio atstovai ragina neklausykit teigiančiųjų, kad vaikams ši infekcina nepavojinga. Nors jie serga daug lengviau, nėra nė vieno infekcijos sukėlėjo, kuris būtų vaiko organizmui naudingas. Po kiekvienos virusinės epidemijos esą stebima nauja vaikų cukrinio diabeto banga, nauji autoimuniniai ir onkologiniai susirgimai, naujos kraujo ligos.

„Mes dar nežinom, kokios bus pasekmės, kai po šios pandemijos praeis keli ar keliolika metų. Jei aplink vaiką pasiskiepys suaugusieji, tas vaikas bus daug saugesnis. Saugokit savo vaikus“, – ragina medikai.

Jie primena, kad pasaulis nugalėjo raupus, poliomielitą ir daug kitų ligų skiepų pagalba. „Mes tikrai galim įveikti ir šitą infekciją.

Virusas be mūsų yra negyvas, jam reikalingos mūsų ląstelės. Tam, kad jas pakeistų, ir sukeltų ligas, o kai kuriems – mirtį.

Mes kartu galim susidoroti su juo. Jei kiekvienas pasiskiepijęs nusives skiepytis dar nors vieną žmogų, būsim daug stipresni keistame kare už laisvą gyvenimą.

Tik po vieną žmogų įkalbėkit – ir būsit padarę svarbų darbą visos valstybės labui. Prašome Jūsų pagalbos kovoje už visų sveikatą.“

Statistikos departamento duomenimis, iki penktadienio bent viena doze pasiskiepijio 1 348 185 gyventojai, tai sudaro 48,2 proc. visuomenės.

Pastarųjų dienų duomenys rodo, kad žmonės ėmė skiepytis kiek aktyviau.

Statistikos departamento duomenys rodo, kad tarp gydomų ligoninėse nepasiskiepijusieji sudaro 88 proc., paskiepyti viena iš dviejų vakcinos dozių – 7 proc., pilnai paskiepyti, tačiau po paskutinės dozės praėjo mažiau nei dvi savaitės – 1 proc., pilnai paskiepyti, o po paskutinio skiepo praėjo bent dvi savaitės – 4 procentus.

Artėjantis rudens sezonas, perspėjimai dėl galimų suvaržymų neskiepytiems žmonėms ir patogi logistika – šias tris priežastis dažniausiai mini žmonės, pastarosiomis dienomis suskubę pasiskiepyti nuo koronaviruso.

Tokių pastaruoju metu padaugėjo – 15min skaičiavimais, per pirmas keturias šios savaitės dienas Lietuvoje pirmąją vakcinos dozę gavo 70 proc. daugiau žmonių nei tuo pat metu praėjusią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius