Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 16

„Mes laimėjom“: iš Lietuvos pabėgę migrantai pasiekė Vokietiją, čia laisvė ir pinigai

Laisvėjant judėjimo sąlygoms, vis daugiau migrantų bėga iš Lietuvos – per šią vasarą be žinios dingo net 899 atvykėliai. Tuo metu nelegalių taksi verslai išgyvena apogėjų – tarp migrantų paplitę gandai, kad Lietuvos ir Lenkijos sienos neįmanoma įveikti autobusu, norinčius bėgti žmones verčia pirkti nelegalių vežėjų paslaugas. Taip vežėjai už keliones į Vokietiją uždirba dešimtis tūkstančių eurų.
Iš Lietuvos pabėgę migrantai pasiekė Vokietiją
Iš Lietuvos pabėgę migrantai pasiekė Vokietiją

Migracijos departamento arba teismo sprendimu, vis daugiau Lietuvoje gyvenančių migrantų gali palikti apgyvendinimo centrų teritoriją 24 valandoms.

Tačiau dažnas atvykėlis, gavęs tokią galimybę, į centrus nebegrįžta ir autobusais, traukiniais ar pasinaudojęs nelegalių vežėjų paslaugomis išvyksta į Vakarų Europą.

Pabėgo daugiau nei 1,5 tūkst. migrantų

Nuo migracijos krizės pradžios Lietuvoje registruoti 4463 migrantai, tačiau šiuo metu laikino apgyvendinimo įstaigose gyvena 1701 asmuo.

Nuo praėjusios vasaros iš laikino apgyvendinimo įstaigų sugebėjo pabėgti daugiau nei 1,5 tūkst. migrantų. Daugiau nei šimtą pabėgusiųjų vėliau Lietuvai grąžino Lenkija.

Vasarą, laisvėjant judėjimo sąlygoms, pabėgimų skaičiai auga – nuo birželio 1 d. pabėgo 899 migrantai. Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), didėjantys pabėgimų skaičiai rodo, kad Lietuva migrantams buvo tik tarpinė kelionės stotelė.

„Migrantų deklaruojamą meilę Lietuvai labai puikiai iliustruoja išėjusių ir negrįžusių migrantų statistika. Migrantai, kurie sakė, kad nori likti Lietuvoje, kad jiems čia gera, kad jie čia dirbs, kurs šeimas, mokysis kalbos – pasieniečiai dabar nebetiki nė vienu migrantų žodžiu“, – teigė VSAT atstovas Rokas Pukinskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Musteikos kaime (Varėnos raj.) pasieniečiai sulaiko neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Netrukus jie bus išstumti atgal į Baltarusijos teritoriją.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Musteikos kaime (Varėnos raj.) pasieniečiai sulaiko neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Netrukus jie bus išstumti atgal į Baltarusijos teritoriją.

Iki šiol savo noru į kilmės šalis grįžo 1083 atvykėliai.

„Mes galiausiai iškovojome pergalę“

Netoli Baltarusijos sienos irakietis Murtada praėjusių metų liepą buvo sulaikytas pasieniečių. Nuo tada 21-erių metų vaikinas gyveno Medininkų užsieniečių registracijos centre be teisės išeiti iš apgyvendinimo teritorijos.

Praėjus beveik metams po sulaikymo, birželio 26 d. irakietį pasiekė geros žinios – vaikinui buvo suteikta teisė palikti centro teritoriją 24 valandoms.

Po gauto leidimo vyras Lietuvoje praleido 4 dienas. Per šį laiką aplankė Medininkų miestelį, traukiniu nuvyko į sostinę apsipirkti bei pavalgyti. Vilniuje praleidęs keletą dienų viešbutyje migrantas gyventi į stovyklą nebegrįžo – vyko į Marijampolę, čia susitiko su nelegalaus taksi vairuotoju, kuris irakietį už 2200 dolerių pavežėjo iki Vokietijos. Šiuo metu vyras džiaugiasi laisve gyvendamas netoli Berlyno.

Kitas migrantas, 24-erių irakietis Ali metus laiko praleido Lietuvoje – iš pradžių Rūdninkų stovykloje, vėliau Kybartų užsieniečių registracijos centre. Dar neturėdamas leidimo išeiti iš apgyvendinimo centro irakietis žinojo – vos tik galės išeiti, trauks į Vokietiją. Apie šią šalį vyras svajojo dar mokydamasis mokykloje.

Vos tik gavęs leidimą 24 valandoms palikti apgyvendinimo centrą vyras išsikvietė nelegalų pavežėją ir išvyko į Vokietiją.

Abu irakiečiai teigia, jog Vokietijos pasiekimas buvo vienas geriausių įvykių gyvenime, o štai gyvenimo Lietuvoje nenori nė prisiminti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius