Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrink „Metų re(n)ginį 2009“ (apklausa)

Naujienų portalas„15min.lt“ ir laikraštis „15minučių“ kviečia pažvelgti atgal į besibaigiančius metus ir prisiminti didžiausio atgarsio visuomenėje sulaukusius 2009-ųjų re(n)ginius. Taigi „Metų re(n)giniu 2009“ tapti pretenduoja...
VEKS atidarymo akimirka – G.Hofo šviesų ir muzikos šou
VEKS atidarymo akimirka – G.Hofo šviesų ir muzikos šou / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pirmasis pretendentas į metų renginio titulą – prabangus VEKS (Vilnius – Europos kultūros sostinė) ir Lietuvos vardo tūkstantmečio metų atidarymas. Naujųjų metų naktį sostinės gyventojus ir svečius pasitiko uždarytas Vilniaus senamiestis ir sustiprintos policijos pajėgos.

Redo Vilimo/BFL nuotr./
Redo Vilimo/BFL nuotr./

3,5 mln.Lt kainavusios šventės pagrindiniai akcentai – prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rodytas miuziklas „@Hoffman_Spragtukas“ bei vidurnaktį Katedros aikštę nušvietęs Gerto Hofo šviesų ir muzikos spektaklis. Renginiuose iš viso dalyvavo per 50 tūkst. žmonių. Tačiau šie renginiai užkliuvo VEKS veiklą tiriantiems prokurorams.

Už Katedros aikštėje surengtų garsų ir šviesų šventę VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ sumokėjo apie 2 mln. litų: pusė milijono teko Lietuvos organizatoriams, 1,4 mln. litų – prodiuseriui iš Vokietijos. Valstybės Kontrolės ataskaitoje teigiama, kad projekto rengėjai iš pradžių tvirtino, jog renginys kainuos 745,5 tūkst. litų, bet po gero pusmečio kaina pakilo iki 1,4 mln. litų, o galiausiai – beveik iki 2 mln. litų.

Naujųjų metų renginiams organizuoti nebuvo jokio viešojo konkurso, o G.Hofas pakviestas tik remiantis įstaigos ekspertų nuomone.

Vos po keliolikos dienų, sausio 16-ąją,  prie Seimo ir Vyriausybės rūmų įvyko kitas didelio atgarsio visuomenėje sulaukęs renginys – profesinių sąjungų organizuotas mitingas, pasibaigęs riaušėmis. Prie Seimo susirinko padidintais mokesčiais nepatenkinta kelių tūkstančių žmonių minia.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Mitingas prie Seimo

Dalis su organizatoriais nužygiavo link Vyriausybės rūmų, o dalis liko prie Seimo. Netrukus likusi minia įsismarkavo ir ėmė daužyti Seimo langus. Tada su guminėmis kulkomis ir ašarinėmis dujomis įsikišo viešojo saugumo tarnybos pajėgos.

Iš viso Seimo rūmų pastatuose išdaužta apie 30 langų stiklų, taip pat dužo netoliese esančio restorano stiklai, apgadinti dar keli Seimo apylinkėse esantys pastatai, apie 30 žmonių sužaloti.

Šiuo metu teismo stalčiuje guli byla, kurioje kaltinimai riaušių kurstymu pareikšti 29 asmenims, tačiau jos nagrinėjimas striga – į posėdžius niekaip negali susirinkti visi kaltinamieji bei jų advokatai.

Trečiasis nominantas – seimūnų koncertų „ciklas“. Politikos naujokų „prisikėlėlių“  gretose – nemažai dainininkų, sceną iškeitusių į įstatymų leidybą. Tačiau prigimties nepakeisi – nuo metų pradžios vis pasigirsta faktų apie vienos ar kitos buvusios scenos žvaigždelės koncertus.

Sausio pabaigoje Seimo etikos sargai nusprendė, kad dainavimas nėra kūrybinė veikla, už kurią būtų galima gauti honorą, todėl praėjusių metų pabaigoje privačiuose renginiuose čiulbėjusios lakštingalos Donalda Meiželytė ir Inga Valinskienė kiek pritilo.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Inga Valinskienė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Inga Valinskienė

Tačiau buvusio „vieno iš trijų“ žmona vistiek kartkartėmis iškeisdavo nuobodžius Seimo posėdžius į repeticijas. Nuo jos neatsiliko ir Antanas Nedzinskas – liepą įrašė naują dainą, taip pat koncertavo Alytaus kolegijos „cementofkėje“.

Artėjant metų pabaigai, buvęs šou ryklys Arūnas Valinskas sumąstė, kad intrigų ir skandalų talžomą partijos populiarumą išgelbės dainos ir rinkėjams nusprendė pasiūlyti A.Nedzinsko ir I.Valinskienės koncertą – tiesa, kaip teigia jo patarėja Indrė Viržintė, nemokamą. Seimūnų „turas“ per Lietuvą prasidėjo Kaišiadoryse.

Ketvirtasis pretendentas į „Metų renginio“ titulą – paskutinio Europos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos vizitas Lietuvoje. Prieštaringai vertinamas Baltarusijos vadovo pretekstas apsilankyti tapo rugsėjį vykusi paroda „Belarus EXPO 2009“.

Politologų vertinimu, šis vizitas buvo gana drąsus Lietuvos diplomatijos sprendimas – esą taip sukama į pragmatinius santykius su kaimynine šalimi, tačiau dėl to gali nukentėti deklaruojamų vertybių sistema.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka dalyvavo forume Belarus EXPO 2009.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka .

„Dabar pereiname į kitą lauko pusę – A.Lukašenkos, o ne Baltarusijos opozicijos. Vienu metu su abiem pusėmis žaisti negalima. Neigiama pasekmė – tai liudija tam tikrą Lietuvos nenuoseklumą. Teigiamybė – verslininkai nori, kad Baltarusijos valdžia juos labiau globotų. Dėl to šis vizitas, matyt, ir buvo rengiamas“, – po vizito samprotavo politilogas Tomas Janeliūnas. 

Dėl tokio diplomatijos žingsnio piktinosi Lietuvoje esantys Baltarusijos opozicijos atstovai, anksčiau jautę didelį Lietuvos palaikymą. Baltarusijoje negerbiamų žmogaus teisių gynėjai „batiušką“ pasitiko piketuodami prie prezidentūros. 

Paskutinis, bet ne prasčiausias šios kategorijos nominantas – Kėdainių „kniaziaus“, europarlamentaro Viktoro Uspaskicho penkiasdešimtmečio jubiliejus. Į jubiliejų buvo pakviesta per 400 svečių: krizės metu „Vikondos“ pramogų centre puotavo pati Lietuvos grietinėlė.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Viktoras Uspaskichas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Viktoras Uspaskichas

Milijonieriaus poliko pasveikinti atvyko Algirdas Brazauskas, tuometinis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, Kazimira Prunskienė, nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas su žmona Laima, daugybė Seimo narių, partijos kolegų, pramogų bei verslo pasaulio atstovų.

Svečiams koncertavo Lietuvos ir Rusijos pop grupės, o naktį padangę nušvietė toks fejerverkas, kokio, pasak organizatorių, Kėdainiai dar nebuvo regėję. Žinoma, kad tokio „baliaus“ nepraleido ir Lietuvos žiniasklaida – naujienų puslapiuose ir laidose buvo linksniuojama svečių apranga, jų tarpusavio pažintys bei Viktorėlio turtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius