-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 13

Naujas modernių agrotyrimų centras: sėkmingai įgyvendinamas ketvirtas iš 14 slėnių projektų

Rugsėjo 14 d. 13.30 val. švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius dalyvaus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvūnų sveikatingumo ir gyvūninės kilmės žaliavų kokybės centro atidaryme.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šis centras įsikurs mokslo, studijų ir verslo slėnyje „Nemunas“. Naujai atidaromas centras – jau ketvirtas sėkmingai
įgyvendinamas iš Lietuvoje kuriamų penkių mokslo, studijų ir verslo slėnių 14 investicinių projektų.

„Kurdami mokslo, studijų ir verslo slėnius investuojame ES struktūrinių fondų lėšas į Lietuvos mokslo bazės atsinaujinimą. Džiugu atverti dar vieno modernaus mokslinių tyrimų centro duris, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

– Į moderniausią mokslinę įrangą investuotos lėšos ne tik ruošia dirvą naujiems mokslo pasiekimams, bet ir duos praktinės naudos mokslininkams aktyviai bendradarbiaujant su verslu.“

Naujame mokslo, studijų ir verslo slėnyje „Nemunas“ įsikūrusiame centre bus vykdomi tyrimai siekiant gerinti pieno ir mėsos kokybę, didinti selekcijos efektyvumą, bus tiriamos veislinių gyvulių genetika,  paveldimos ligos bei kt.

„Lietuvos maisto pramonei tiekiamos pakankamai geros kokybės gyvūninės kilmės žaliavos, tačiau dar turime problemų, kurias būtina spręsti, – sako LSMU prorektorius veterinarijai prof. dr. Antanas Sederevičius. –

Bendradarbiaujant su verslu bus diegiamos inovacijos, kuriamos technologijos, kurios leis pagerinti žaliavų kokybę, gyvulių veislinę vertę, naminių gyvūnų sveikatingumą. Tuomet rinkai galėsime pasiūlyti daugiau sveikesnio maisto, pavyzdžiui, mėsos be cholesterolio, geresnės kokybės šviežio pieno.“

Naujajame Gyvūnų sveikatingumo ir gyvūninės kilmės žaliavų kokybės centre įrengtos ir nauja įranga aprūpintos septynios mokslinių tyrimų laboratorijos, kuriose bus vykdomi žmonėms ir gyvuliams pavojingų virusų bei kitų mikroorganizmų tyrimai, rengiamos kiaulienos ir galvijienos kokybės gerinimo genetiniu būdu metodikos ir schemos, kuriami nauji veterinariniai preparatai.

Į naująjį gyvūnų tyrimų mokslo centrą investuota 12,5 mln. litų. Centras yra LSMU Veterinarijos akademijos vykdomo projekto „Gyvūnų sveikatingumo, mitybos ir gyvūninių žaliavų mokslo ir studijų infrastruktūros plėtra, mokslinio potencialo konsolidacija“ dalis. Projekto vertė – 33,763 mln. Lt, iš kurių 28,698 mln. Lt skiriama iš ES struktūrinių fondų, o likusios lėšos – iš valstybės biudžeto.

Lietuvoje kuriami penki integruoti mokslo, studijų ir verslo slėniai – „Santara“ ir „Saulėtekis“ Vilniuje, „Santaka“ ir „Nemunas“ Kaune bei „Jūrinis“ Klaipėdoje. Iš Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų keturiolikai slėnių projektų skiriama apie 1 mln. Lt. Slėniai Lietuvoje kuriami kaip mokslo ir verslo bendradarbiavimo branduoliai, padėsiantys pamatus aukštosiomis technologijomis paremtai konkurencingai ekonomikai.

Iš 14 slėnių projektų visiškai baigti įgyvendinti trys: tai „superkompiuteris“ – VU Informacinių technologijų centras „Santaros“ slėnyje, KTU Maisto technologijų centras „Nemuno“ slėnyje ir VGTU Civilinės inžinerijos mokslo centras „Saulėtekio“ slėnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius