-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 08 29 /14:27

Elektroninis moksleivio pažymėjimas – viskas viename: raktas į mokyklą, piniginė, bibliotekos ir viešojo transporto bilietas

Kauno centre įsikūrusi „Aušros“ gimnazija – viena iš penkių mokyklų Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje, kurioje nuo rugsėjo 2-osios veiks daugiafunkcinė elektroninio mokinio pažymėjimo sistema. E.pažymėjime įdiegtos e.piniginės ir e.bilieto funkcijos. Su elektroninio dienyno sistema susieta kortelė taip pat leidžia stebėti mokinių lankomumą, yra raktas įeiti ir išeiti iš mokyklos.
Projektas „A.mokykla“
Projektas „A.mokykla“ / Šarūno Bulotos / 15min nuotr.

Sistemą Kauno „Aušros“ gimnazijoje (taip pat – S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijoje bei Senamiesčio progimnazijoje) nemokamai įdiegusių bendrovių „TAMO“ ir „Mokipay“ atstovai tikino, kad ateities mokyklos projekte „A.mokykla“ dalyvaujančiose ugdymo įstaigose bus saugiau, mokiniams nebereikės nešiotis kelių ar keliolikos kortelių, nes viskas tilps vienoje, tėvai galės papildyti kortelę pinigais, kuriais bus galima atsiskaityti valgykloje ar papildyti mobiliojo ryšio telefono kortelę. Kortelė bus ir bibliotekos bei viešojo transporto bilietas.

Šio pilotinio projekto iniciatoriai teigia, kad mokyklose bręsta svarbūs pokyčiai, šiuolaikinių technologijų pagalba užtikrinsiantys naujus saugumo standartus. Atsižvelgus į tėvų ir mokyklų bendruomenių poreikius, ir buvo sukurtas sprendimas – daugiafunkcinis elektroninis moksleivio pažymėjimas.

Bendrovės „Tavo mokykla“ („TAMO“) direktorė Viktorija Burlinskaitė teigė: „Ateities mokykla – išmani mokykla. Šis projektas – tai vizija, kokia mokykla turėtų būti ateityje“.

Kiek kainuoja sistema ir jos įdiegimas – neatskleidžiama, nes tai priklauso nuo to, kokio sudėtingumo sistemos pageidaujama. Kaina gali svyruoti nuo kelių iki kelių dešimčių tūkstančių litų. Kortelės kaina – 12 litų, ji galioja nuo vienerių iki ketverių metų, priklausomai nuo to, kurioje klasėje mokosi moksleivis. Pamesta kortelė užblokuojama, kad asmeninių duomenų negalėtų naudoti kiti asmenys.

VIDEO: Kauno meras išbando mokinio e.pažymėjimo sistemą

Planuojama, kad nuo kitų metų tokių mokymo įstaigų daugės, o iki 2016 m. sistemos galimybėmis naudosis visos šalies mokyklos.

Kritikai sako, kad įdiegus "A.mokyklos" sistemą pažeidžiamas mokinių privatumas, jie gali jaustis nuolat sekami, kontroliuojami.

Dalis jaunimo gyvenimo – virtualioje erdvėje

„Dabartiniai moksleiviai yra lanksti ir imli „išmanioji karta“, ženklią dalį savo gyvenimo perkėlusi į virtualią erdvę ir naudojanti pažangius įrankius socialiniam bendravimui, pramogoms, akiračio lavinimui. Šios tendencijos neišvengiamai persikels ir į švietimo sritį, mokyklos gyvenimą. Jau šiandien turime progą pamatyti, kaip atrodys mūsų mokyklos po kelerių metų“, – sakė V.Burlinskaitė.

Jos teigimu, naujomis funkcijomis papildyta TAMO sistema mokykloms atvers dar neišnaudotas galimybės atlikti daugelį dalykų greičiau, paprasčiau ir išmaniau.

„Sėkmingai prigiję elektroniniai dienynai atvėrė daug galimybių pagyvinti mokymąsi ir tokiomis priemonėmis kaip akademinių pasiekimų skatinimo programa pagerino mokinių motyvaciją. Į sistemą įsiliejęs elektroninis moksleivio pažymėjimas mokymosi procesui suteiks dar didesnį pagreitį. Kaip toliau vystysis „TAMO“, padės nuspręsti pirmųjų ją išbandžiusių „ateities“ mokyklų bendruomenės“, – teigė V.Burlinskaitė.

Pažymėjimu – už pietus valgykloje

Viena iš naujosios „TAMO“ sistemos galimybių bus elektroninė piniginė, kuria bus galima atsiskaityti ten, kur įdiegti „Mokipay“ skaitytuvai. Pavyzdžiui, moksleiviai galės greitai ir saugiai susimokėti už pietus mokykloje. Sistema taip pat atpažins mokinius, turinčius teisę į socialinį maitinimą. „TAMO“ sistemoje, t.y., savo kompiuteryje ar mobiliajame telefone mokiniai matys išlaidų istoriją. Tokiu būdu tikimasi lavinti jų asmeninių finansų įgūdžius.

Elektroninę piniginę galima papildyti „TAMO“ pagalba, naudojantis elektroninės bankininkystės sistema, o skubiai prireikus – keliais mygtukų paspaudimais mobiliajame telefone. Atlikti pavedimus tarp sistemos naudotojų bei papildyti mobiliąją sąskaitą bus galima nemokamai.

Raktas į mokyklą ir klases

„TAMO“ pažymėjimas taip pat taps elektroninės spynos raktu – jį pridėję prie skaitytuvo, mokiniai, pedagogai ir mokyklos darbuotojai galės patekti į mokyklos vidų, mokytojų kambarį bei atskiras klases. Sistemoje, susietoje su „TAMO“ el. dienyno duomenų baze, bus fiksuojami visi įėjimai ir išėjimai.

Pažymėjimas taip pat suteiks teisę greitai užsisakyti ir pasiimti knygas mokyklos bibliotekoje, naudotis viešojo transporto paslaugomis, įvairiomis nuolaidomis, skirtomis moksleiviams.

Tikisi didesnio saugumo

Anot Kauno „Aušros“ gimnazijos direktoriaus pavaduotojo Gintauto Rimkevičiaus, mokyklos bendruomenei priimtina idėja diegti šiuolaikines technologijas.

„Mielai priėmėme pasiūlymą diegti tokį sprendimą ir tikime jo perspektyvomis. Esame pačiame miesto centre, kur vyksta intensyvus judėjimas, tad didesnė įėjimo į mokyklą kontrolė yra svarbi visiems.

Ramiau jausis ir tėvai, kurie elektroninio pažymėjimo pagalba galės stebėti, kur ir kaip pinigus išleidžia jų atžalos, palengvės nemokamo maitinimo apskaita, mokiniams nebereikės nešiotis grynųjų, taigi, ir rizikuoti, kad bus apvogti ar pinigus pames. Pažymėjimo privalumų yra išties daug, dabar belieka juos išnaudoti“, – sakė G.Rimkevičius.

Stebės mokinių lankomumą

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos pavaduotojos Raimondos Kernauskienės teigimu, mokykla labiausiai laukia mokinių lankomumo apskaitos galimybės.

„Dalis vaikų linkę praleisti pamokas ar vėluoti į jas, o kontroliuoti visus tiek mokytojams, tiek tėvams iki šiol buvo mažai galimybių. Turėdami elektroninį pažymėjimą, išspręsime šią problemą ir galėsime vesti detalią apskaitą, kada koks mokinys atėjo ar išėjo iš mokyklos. Tai pravartu ir saugumo prasme“, – pastebėjo R.Kernauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius