Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 30 /10:38

Į Kauno mokyklas šiemet ateis 3,5 tūkst. mažiau mokinių

Šiemet į Kauno bendrojo ugdymo mokyklas ateis 33,2 tūkst. mokinių (be priešmokyklinio ugdymo vaikų), tai yra 3,5 tūkst. mažiau palyginti su 2012 m. (37,3 tūkst.). Pirmokų skaičius taip pat sumažės. Tikimasi sulaukti 2651 vaikų, t.y. 164 mažiau nei buvo pernai.
Žaliakalnio progimnazija
Žaliakalnio progimnazija / Kaunas.lt nuotr.

456 vaikams bus teikiamas priešmokyklinis ugdymas bendrojo ugdymo mokyklose (30 vaikų daugiau nei pernai). 2013 m. 296 vaikais taip pat padaugės lankančiųjų ikimokyklines ir priešmokyklines grupes (13760 vaikų, pernai – 13464).

Savivaldybei priklausančiose 17 biudžetinių neformaliojo švietimo įstaigose ugdomi 7728 ugdytiniai arba 11,6 proc. mažiau nei 2012 m. (9,5 tūkst. mokinių).

„Šiemet sulaukiau skundų, kad visose miesto mokyklose mokslo metais prasidės vienu metu – pirmadienį, 10 val. Tėveliai pageidautų, kad pradžia būtų diferencijuota, nes yra skirtingo amžiaus broliai, seserys.

Džiugu, kad pasitinkame naujus mokslo metus turėdami daugiausia šimtukininkų – 250, nors anksčiau net 200 nesiekdavo. Tai rodo, kad mokytojų lygis aukštas“, – penktadienį Kauno savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė meras Andrius Kupčinskas.

Emigravę tėvai išsiveža vaikus

Jis apgailestavo, kad, nors gimstamumo lygis išlieka panašus, mokinių skaičius kasmet mokyklose mažėja.

„Tai yra bendra valstybinė problema. Kaune šiemet 150 sumažėjo vyresniųjų klasių moksleivių, bet atėjo 300 daugiau ikimokyklinukų, tai aiškintina tuo, kad emigravę tėvai išsiveža vyresniųjų klasių moksleivių“, – svarstė A.Kupčinskas.

Kauno mieste veikia 174 savivaldybės ugdymo įstaigos (pernai veikė 179): 71 lopšelis-darželis, 13 vaikų darželių, 4 mokyklos darželiai, 9 pradinės mokyklos, 7 progimnazijos, 13 pagrindinių mokyklų, 17 vidurinių mokyklų, 11 gimnazijų, 2 jaunimo mokyklos, 8 specialiosios mokyklos ir ugdymo centrai, 20 neformalaus ugdymo įstaigų, 2 aptarnaujančios įstaigos.

Opozicija: darželinukų daugėja, o savivaldybės pastangų mažėja

Nepaisant to, kad Kauno mieste ir toliau mažėja moksleivių, tačiau darželių auklėtinių šiais metais 269 vaikais padaugėjo. Kauno savivaldybė vis didėjantį ikimokyklinių įstaigų poreikį 2013 metais malšino atidarydama 4 naujas grupes ir padidindama vietų skaičių kai kuriose grupėse. Tačiau to negana – ši problema kelia vis didesnį tėvų nepasitenkinimą. Skaičiuojama, jog daugiau nei tūkstantis vaikų šį rudenį nepateks į ikimokyklines įstaigas, teigiama Kauno savivaldybės opozicinės „Vieningo Kauno“ pranešime.

„Tikrai ne visos šeimos Kaune išgali samdytis auklę, arba vesti vaiką į privatų darželį. Kelis metus iš eilės pastebima tendencija, jog darželinukų gausėja, tačiau savivaldybė nesiima ryžtingų veiksmų didinant darželių vietų skaičių. Vis daugiau šeimų nebežino kur palikti savo vaiką. Pastebime miesto mero abejingumą sprendžiant šią problemą“, – teigė Kauno miesto tarybos Švietimo komiteto narys Povilas Mačiulis.

Siūlo įrengti modulines patalpas

Tarybos narys priminė, kad prieš kelis metus buvo pasiūlyta darželių vietų stygių spręsti šalia švietimo įstaigų įrengiant modulines patalpas.

„Dar 2011 metais, pasiūliau Romainiuose darželio poreikį spręsti prie pradinės mokyklos pastatant modulines konstrukcijas. Deja, bet pasikeitusi valdžia palaidojo šią idėją. O juk šis sprendimas galėtų būti greitai įgyvendintas ne tik Romainiuose, bet ir Šilainiuose, ar kitame miegamajame rajone“, – teigė P.Mačiulis.

Jis miesto vadovams siūlo nusimatyti metinius tikslus. „Nors miesto vadovai kalba, kad nuveikta labai daug švietimo srityje, tačiau akivaizdu, kad problema dėl darželių ne tik neišspręsta, bet ir aštrėjanti. Siūlome šiems mokslo metams bent iš dalies spręsti problemą įrengiant 500 vietų“, – teigė „Vieningo Kauno“ frakcijos seniūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius