Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į mokyklą – rugsėjo 1-ąją ar rugsėjo 3-iąją?

Vasara perkopė į paskutinį mėnesį. Prasidėjęs rugpjūtis primena, kad jau ne už kalnų mokslo metų pradžia, ir pats laikas ruoštis mokyklai. Tačiau kurią dieną – rugsėjo 1-ąją (šeštadienį) ar rugsėjo 3-iąją (pirmadienį) mūsų mokiniams teks praverti mokyklos duris, anot Plungės rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Rolando Raibužio, paaiškės tik vasaros pabaigoje, atlikus internetinę tėvų apklausą, pasitarus su mokyklų vadovais ir pedagogų profsąjungos atstovais.
Rugsėjo 1-oji
Rugsėjo 1-oji / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Kadangi šiemet Mokslo žinių diena sutampa su laisvadieniu, Švietimo ir mokslo ministerija nusprendė mokykloms leisti pačioms nuspręsti, kada rengti mokslo metų pradžios šventę: rugsėjo 1-ąją – šeštadienį – ar rugsėjo 3-iąją – pirmadienį.

Tokia apsisprendimo laisvė iškart sukėlė sumaištį. Pirmiausia, už poilsio dieną surengtą šventę mokytojams tektų mokėti dvigubai. Antra, savaitgaliui šeimos neretai turi kitokių planų, todėl šeštadienį į mokyklą gali neateiti daug vaikų. Trečia, neaiškumų kyla ir verslininkams – jei šventė vyks rugsėjo 3-iąją, ar draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją beturės prasmę?

Šiuo klausimu savaitės pradžioje pakalbintas mūsų švietimo skyriaus vedėjas R. Raibužis sakė, jog dėl mokslo metų pradžios išties dar niekas neaišku, nes dauguma mokyklų vadovų atostogauja.

Vedėjo teigimu, artimiausiomis dienomis savivaldybės interneto tinklapyje turėtų pasirodyti klausimas tėvams, kada jie pageidautų mokslo metų pradžios, o rugpjūčio pabaigoje, įverinus atsakymus, sprendimas bus priimtas kartu su mokyklų direktoriais ir profsąjungos atstovais. Aišku viena – bus siekima vieningo sprendimo, kad visose mokyklose mokslo metai prasidėtų tą pačią dieną.

Asmenine R. Raibužio nuomone, būtų geriau, kad šventė vyktų šeštadienį – visgi tai Rugsėjo 1-oji, be to, tėvams nereikėtų atsiprašyti iš darbų. O dvigubo apmokėjimo problema, vedėjo manymu, išsprendžiama, tai neturėtų sukelti didelių problemų.

Jei į mokyklą tektų eiti rugsėjo 3–iąją, pašnekovo teigimu, tai būtų paprasčiausia mokslo metų pradžia, bet ne šventė. Prakalbus apie draudimą alkoholiu prekiauti tik rugsėjo 1-ąją, R. Raibužis pamąstė, kad įstatymų leidėjai eilinį kartą ne viską apgalvojo, tačiau, sakė, būtų nieko prieš, jei tokiu atveju „sausasis įstatymas“ nusikeltų į rugsėjo 3-iąją.

Taigi norintys sužinoti mokslo metų pradžios dieną dar turės palaukti. Tačiau jau dabar ryškėja kita problema – t. y., mokyklų tuštėjimo metas. Neišvengiamai kai kurios mūsų mokyklos, ypač kaimuose, bus priverstos išnykti – mokinių kasmet mažėja ne dešimtimis, bet šimtais.

Švietimo skyriaus vedėjo pateiktais duomenimis, pernai mūsų mokyklose mokėsi 5 707 vaikai, o šį rudenį į klases turėtų ateiti tik 5 312. Vadinasi, beveik keturiais šimtais mažiau. Tiesa, tikslus skaičius paaiškės po mėnesio. R. Raibužis tikisi, kad mokinių bus daugiau – migracija per vasarą parodys savo rezultatus rudenį. Beje, pernai į mokyklas susirinko taip pat per keturis šimtus mokinių mažiau nei užpernai. Taigi nykstame gana sparčiai...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius