-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išgirdę žinią apie klasių sujungimą, Kauno rajono mokinių tėvai naują mokyklą turėjo surasti per kelias dienas

Netoli Kauno miesto ribos įsikūrusio Girininkų pagrindinės mokyklos Rokų skyriaus mokinių tėvai pasipiktinę: Kauno rajono meras žadėjo, kad antrokų ir ketvirtokų klasės nebus sujungtos, o likus kelioms dienoms iki Rugsėjo 1-osios paaiškėjo, kad pažadas neįvykdytas. Meras sako daręs ką galėjęs, tačiau daryti išimtį tik vienai iš šešių rajono mokyklų būtų nesąžininga.
Girininkų pagrindinės mokyklos Rokų skyriaus
Girininkų pagrindinės mokyklos Rokų skyrius / Girininkai.kaunas.lm.lt nuotr.

Girininkų pagrindinės mokyklos Rokų skyriaus antroko mama Audronė Bartkienė kreipėsi į 15min.lt redakciją neslėpdama nuoskaudos: „Norėjau paklausti, ar tikrai Kauno rajono valdžia negalėjo padaryti išimties ir pasmerkė mūsų mokyklėlę žlugimui?“

Pažadėjo padaryti išimtį

„Rokų skyrius yra visai šalia Kauno miesto ribos. Tai labai jauki, maža mokyklėlė su puikiomis mokytojomis, tačiau turime nedaug mokinukų. Šiemet turėsime ikimokyklinę ir priešmokyklinę klases, todėl galvojome užsiauginti naują mokinukų kartą. Jų šiemet turėjo ateiti apie 35–38“, – pasakojo A.Bartkienė.

Girininkai.kaunas.lm.lt/Girininkų pagrindinės mokyklos Rokų skyriaus
Girininkai.kaunas.lm.lt nuotr./Girininkų pagrindinės mokyklos Rokų skyrius

Jos teigimu, tėvai gegužę sužinojo, kad bus sujungtos 2 klasės – antrokų ir ketvirtokų. Žmonės nustebo, kad buvo taip vėlai informuoti, nes Kauno rajono Tarybos posėdis įvyko vasario pabaigoje.

„Tai buvo labai didelė antireklama mūsų mokyklai. Birželį nuvažiavome pas Kauno rajono merą Valerijų Makūną. Po ilgų diskusijų gavome žodinį pažadą, kad išimties tvarka mūsų klasių nejungs, jeigu nė vienas mokinys neišvyks iš mūsų mokyklos per vasarą ir turint galvoje, kad ateina daug ikimokyklinių vaikučių ateičiai“, – tvirtino antroko mama.

Ketvirtadienį vyko Kauno rajono tarybos posėdis, kuriame buvo tvirtinami mokyklų klasių komplektai. Jame dalyvavę tėvai sužinojo, kad, nors mokinių skaičius per vasarą išliko tas pats, klasės bus jungiamos.

Paieškoms – pusantros dienos

„Pasijutome labai apgauti. Turėjome visą vasarą savo vaikučiams surasti kitą mokyklą, tačiau patikėjome mero pažadu. Dabar turime tik pusantros dienos. Tėvai skubiai ieško, į kokią mokyklą pirmadienį vesti savo vaikučius.

Kiek suprantame, mūsų vaikų vadinamieji pinigų krepšeliai jau liks šioje mokykloje.

Švietimo skyriaus vedėja teigia, kad rajone yra daugiau tokių jungtinių klasių ir ji nemato reikalo daryti išimtį mūsų mokyklėlei. Tačiau ji nesupranta, kad mūsų mokyklėlė yra Kauno miesto pašonėje, už kilometro yra vidurinė mokykla, o visuomeniniu transportu vaikai gali išvažiuoti į kitas miesto mokyklas.

Deklaruojama, kad reikia išsaugoti mažas kaimų mokyklėles, didinti joms finansavimą, tačiau matome priešingus veiksmus. Jei tai būtų mokykla gūdžiame kaime, neturėdami kito pasirinkimo, vaikai mokytųsi jungtinėse klasėse, tačiau mūsų atveju jų daug pereis į miesto mokyklas“, – skundėsi A.Bartkienė.

Tėvai gegužę sužinojo, kad bus sujungtos 2 klasės – antrokų ir ketvirtokų. Žmonės nustebo, kad buvo taip vėlai informuoti, nes Kauno rajono Tarybos posėdis įvyko vasario pabaigoje.

Rokų skyrius – ne pakraščio mokykla

15min.lt atsiųstame Kauno rajono savivaldybės paaiškinime teigiama, kad rajone yra nemažai pakraščio mokyklų ir savivaldybė deda visas pastangas, kad  išlaikytų šias mokyklas ir užtikrintų jose tinkamas ugdymo sąlygas.

„Girininkų pradinės mokyklos Rokų skyrius nėra pakraščio mokykla – nuo Kauno miesto Rokų vidurinės mokyklos ši ugdymo įstaiga nutolusi 1 km atstumu.

Šių metų pavasarį Švietimo ir mokslo ministerija atsiuntė Kauno rajono Kultūros, švietimo ir ugdymo skyriui raštą, kuriame rekomendavo Girininkų pradinės mokyklos Rokų skyrių prijungti prie Kauno miesto Rokų vidurinės. Vis dėlto Kauno rajono savivaldybė nusprendė išlaikyti mažą mokyklėlę, kurioje vaikai ne tik mokomi, bet ir maitinami. Taigi, mokyklėlė ne žlugdoma, kaip tvirtina besiskundžianti mama, o atvirkščiai – ją siekiama išsaugoti“, – aiškina Kauno rajono savivaldybės atstovai.

Mokinių skaičius sumažėjo

„Kauno rajono meras V.Makūnas iš tiesų žadėjo nejungti klasių, tačiau su sąlyga, jei bendruomenė išlaikys stabilų mokinių skaičių. Deja, mokyklėlė neišvengė „byrėjimo“. 2011–2012 mokslo metais skyriuje mokėsi 44 vaikai, o šiemet jų liko tik 36.

2011 m. Vyriausybės patvirtintos Mokyklų tinklo kūrimo taisyklės reikalauja, kad klasėse būtų ne mažiau kaip 10 mokinių. Į tai dėmesį atkreipė ir Kauno rajono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavęs Vyriausybės atstovas.

Valerijus Makūnas
Valerijus Makūnas

Šiuo metu Rokų skyriuje yra 13 pirmokų, 6 antrokai, 9 trečiokai ir 8 ketvirtokai. Remdamasi Mokyklų tinklo pertvarkos taisyklėmis, Mokinio krepšelio formavimo tvarka bei įvertinusi finansines galimybes, Kauno rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą sujungti Rokų skyriaus antrą ir ketvirtą klases. Priešingu atveju reikėtų papildomų 100 tūkst. litų.

Iš viso Kauno rajone yra 10 mokyklų, kuriose yra 18 jungtinių klasių. Norint išlaikyti jas nesujungtas, reikėtų daug lėšų, tai būtų nepakeliama našta Savivaldybės biudžetui. Padarius išlygą Rokų skyriui, morališkai liktų nuskriaustos pakraščio mokyklos.

V.Makūnas supranta tėvų susirūpinimą ir jautriai reaguoja į kiekvieną panašų atvejį. Vis dėlto gyvenimas reikalauja priimti sprendimus, kurie būtų teisingiausi, priimtiniausi visai bendruomenei. Meras viliasi, kad Vyriausybei skyrus didesnį finansavimą, mokyklų tinklo pertvarka vyks gerokai sklandžiau, be didesnių nuoskaudų vaikams ir jų tėvams“, – rašoma Kauno rajono savivaldybės atsakyme 15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius