Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip psichologiškai nuteikti vaiką pirmai klasei

Pirmoji diena mokykloje, darželyje ar paruošiamojoje klasėje kiekvienam vaikui yra labai svarbus žingsnis, sukeliantis daug baimės ir streso ne tik jam pačiam, bet ir jo tėvams.
Šiemet Klaipėdoje mokinių sumažėjo beveik tūkstančiu.
Šiemet Klaipėdoje mokinių sumažėjo beveik tūkstančiu. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Tinklalapyje direct.gov.co.uk pateikti keli patarimai, padėsiantys jums psichologiškai nuteikti savo vaiką pirmai dienai mokykloje.

Kalbėkitės su savo atžalomis

Jūsų vaikui gali kilti nerimas, jeigu jis nežinos, ko jam tikėtis pirmąją dieną mokykloje. Jeigu taip nutinka, pasistenkite su juo pakalbėti, paklauskite, kas jam kelia nerimą. Taip pat paaiškinkite, kodėl jam reikia eiti į mokyklą, kiek jis laiko joje praleis ir ką ten veiks.

Atsakykite į visus jam iškilusius klausimus. Pabrėžkite dalykus, kurie, jūsų manymu, mokykloje jam turėtų patikti.

Bent jau pirmosiomis dienomis, pasistenkite patys pasiimti vaiką iš mokyklos arba pasirūpinkite, kad tai padarytų jam gerai pažįstamas žmogus.

Nevenkite su vaiku aptarti jo baimių – dalykai, kurie suaugusiam atrodo neverti dėmesio ir kvaili, mažam vaikui gali tapti labai didele kliūtimi einant į pirmąją klasę.

Lavinkite praktinius savo vaiko sugebėjimus

Jeigu jūsų atžala puikiai supranta, ką jis veiks mokykloje, ypač jeigu jį jau mokėte namuose ar kur kitur, tuomet yra kur kas mažesnė tikimybė, kad mokykla jam kels stresą.

Tačiau nepamirškite, kad įvairūs žaidimai, aktyvi veikla ir skaitymas gali dar labiau padidinti jūsų vaiko pasitikėjimą savimi.

Ugdykite savo vaiką

- Žaiskite tokius žaidimus, kuriuose reikia kalbėti prieš grupelę žmonių, taip jūsų vaikas nuo mažens pratinsis kalbėti prieš auditoriją ir mokykloje jausis drąsiau.

- Leiskite jam žaisti su panašaus amžiaus vaikais, taip jūsų atžala išsiugdys socialinius įgūdžius.

-   Skaitykite vaikams skirtas knygas apie mokyklą.

- Leiskite jam dažniau atsisėsti ir piešti, taip vaikas mokysis susikoncentruoti ties viena veikla ilgesniam laikui.

Prieš rugsėjo 1-ąją

Pirkdami įvairias prekes, reikalingas jūsų vaikui mokykloje, pasistenkite pasiimti vaiką su savimi. Klausykite jo norų ir leiskite jam pačiam išsirinkti patinkančias kanceliarines prekes, kuprinę ar baldus savo kambariui.

Kartu su savo atžala nueikite į jo būsimą mokyklą, pasivaikščiokite, aprodykite jam mokyklos apylinkes. Tuomet pirmąją dieną vaikas šioje vietoje jausis drąsiau.

Supažindinkite vaiką su mokytoja, paprašykite, kad ji savo būsimam mokiniui išsamiau papasakotų, kokia veikla jo laukia mokykloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius