-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitas mokymosi lygmuo − edukacinis kinas

„Mokausi iš kino“ − metus gyvavęs edukacinio kino projektas, skirtas pedagogams ir moksleiviams bus prieinamas dar metus.
„Mokausi iš kino“ − metus gyvavęs edukacinio kino projektas
„Mokausi iš kino“ − metus gyvavęs edukacinio kino projektas / Organizatorių nuotr.

Apvažiavęs didelę Lietuvos dalį, iškėlęs provincijų statiško mokymosi problemą, parodęs moksleiviams ir jų mokytojams, kaip biologiją galima mokytis įdomiau, projektas vėl startuos rugsėjo mėnesį.

Iš kino nebesimokys nuo kitos vasaros

„Mokausi iš kino“ idėja kilo Skalvijos kino centrui, kuris pasikvietė šiame projekte dalyvauti kitus didelę kino edukacinę patirtį turinčius organizatorius. Vis tik, metus gyvavęs projektas jau žino savo pabaigą − 2013 metų vasara. „Aplikuojant dėl projekto finansavimo reikia nurodyti jo pradžią ir pabaigą. Mus dalinai finansuoja Europos socialinis fondas. Projektas turi ribas, nes jam yra reikalingas finansavimas, o norint gauti Europos Sąjungos pinigų reikėjo uždėti tam tikrus rėmus. Vis tik tikimės, kad jei viskas baigsis teisingai, galbūt ir toliau tęsim tas pačias veiklas“, − pasakojo „Mokausi iš kino“ koordinatorė Kaune Jūratė Lukošiūtė.

Organizatorių nuotr./„Mokausi iš kino“ − metus gyvavęs edukacinio kino projektas
Organizatorių nuotr./„Mokausi iš kino“ − metus gyvavęs edukacinio kino projektas

„Mokausi iš kino“ orientuotas į visas amžiaus grupes. Filmai yra suskirstyti pagal jas, pradinukams yra rengiamos animacinės dirbtuvės, kuriose jie gali lipdyti, piešti, viduriniosios amžiaus grupės moksleiviai dažniausiai užsiima vaidybiniu kinu, o dvyliktokai jau sugeba kurti ir dokumentinius filmus.

Projekto tikslas buvo per jo vyksmo laiką pritraukti kuo daugiau pedagogų, pravesti kuo daugiau paskaitų moksleiviams ir kad įtraukti į kiną žmonės projektui pasibaigus toliau dalyvautų kituose panašiuose renginiuose per kitas organizacijas. Šiemet „Mokausi iš kino“ bus pristatytas Tarptautiniame Kauno kino festivalyje: „Bandysim padiskutuoti, negaliu sakyti, kad provincijų tema, bet ne kultūrinių centrų problematika. Kaune šiek tiek stokojome savivaldybės palaikymo ir tik Mykolo Žilinsko dailės galerijos geranoriškumu galime ten rengti seansus už minimalius kaštus. „Romuvos“ kino teatrui mus priimti buvo per brangu. Manome, kad reikia diskutuoti ir tęsti tokias iniciatyvas turint savivaldybių palaikymą“, − kalbėjo J.Lukošiūtė.

Projektas vyksta visos Lietuvos mastu, tad didžiausias palaikymas yra gaunams iš Švietimo ir mokslo ministerijos. „Mokausi iš kino“ organizatoriai tikisi parodyti Kauno, Panevėžio savivaldybėms, kad tokios veiklos yra reikalingos ir kad reikia skatinti mokyklas išeiti už ribų, dalyvauti kine, skatinti moksleivius suprasti ir išmokti vertinti kiną, muzikos meną, spręsti internetinio piratavimo problemą. „Vaikai įsitraukia į vizualų meną, bet prasčiau gali įvertinti jo vertę − parsisiųsti filmą nieko nekainuoja, atrodo, jis neturi vertės. Siekiame skatinti kino kultūrą, auginti vaikus nuo mažens su suvokimu, kad kinas turi savo vertę, tai yra menas − nuėjus į muziejų tu sumoki už bilietą, kad pažiūrėtum į kažką, lygiai tas pats ir su kinu − tu turėtum eiti į kiną, žiūrėti kiną ir kažką už tai palikti“, − samprotavo Kauno miesto „Mokausi iš kino“ koordinatorė.

Per tris dienas sukurti filmą

„Mokausi iš kino“ orientuotas į visas amžiaus grupes. Filmai yra suskirstyti pagal jas, kūrybinės dirbtuvės taip pat organizuojamos atitinkamai. Pradinukams yra rengiamos animacinės dirbtuvės, kuriose jie gali lipdyti, piešti, viduriniosios amžiaus grupės moksleiviai dažniausiai užsiima vaidybiniu kinu, o dvyliktokai jau sugeba kurti ir dokumentinius filmus.

„Mokausi iš kino“ projektas dalijasi į dvi sritis: pedagomams, kurie įtrauktų vaikus į kiną, edukuotų juos per jį ir vaikams, kuriuos siekiama sudominti kinu kaip menu, kad jie suprastų kino kalbą ir galėtų parodyti savo kūrybiškumą. Trijų pagrindinių veiklų metu vyksta teoriniai mokymai apie kino kalbą, kino meną, susipažįstama su projekto filmais bei specialiai paruošta teorine medžiaga. Antroji veikla yra kino peržiūros ir diskusijos, kurių metu po seanso su mokymų moderatoriumi aptariamos iškeltos problemos, kalbama kodėl taip, o ne kitaip buvo nufilmuota. Trečioji veikla − kūrybinės dirbtuvės, kurių metu pasiskirsčius į grupeles yra kuriami filmai.

Organizatorių nuotr./„Mokausi iš kino“ − metus gyvavęs edukacinio kino projektas
Organizatorių nuotr./„Mokausi iš kino“ − metus gyvavęs edukacinio kino projektas

Kino centras „Skalvija“ ir kino teatras „Pasaka“ Vilniuje jau rengę panašius edukacinius projektus savo publiką yra susirinkę. Kaune tokių projektų yra buvę labai mažai, todėl didžiausias iššūkis „Mokausi iš kino“ organizatoriams buvo sudominti ir sukviesti pedagogus. „Buvo rūpesčių, bet pradėjome nuo pedagogų mokymų. Susilaukėme labai daug dėmesio, nes pedagogams tai yra naujas dalykas. Dauguma iš jų, kiek sužinojome per mokymus jau kažką daro, bando kiną įtraukti, nes vaikams tai yra įdomu. Tai yra ta vizualioji karta, kuri gyvena internete, televizijoje, kine, fotografijoje − pedagogams tai yra aktualu. Kūrybinėmis dirbtuvėmis pedagogai taip pat domisi ir jau netgi dabar teiraujasi dėl galimybės sudalyvauti ateinančiais metais“, − kalbėjo J.Lukošiūtė.

„Mokausi iš kino“ projekte dirba trys profesionalų komandos, kurios dirba su pedagogais ir vaikais. Jauni profesionalūs režisieriai Tomas Smulkis, Lina Lūžytė, Jonas Tertelis ir keli kiti kūrėjai dalyvauja Lietuvos kino gyvenime, kuria patys, turi kino edukacijos patirties, gali ir nori ja pasidalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius