-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje įsikursiantis britų universitetas uostamiesčiui žada atgimimą

Šiuo metu Klaipėdoje mokosi vos 8 proc. šalies studentijos. Uostamiesčio aukštosios mokyklos nuolat skundžiasi dėl demografinių rodiklių ir emigracijos tuštėjančiomis auditorijomis. O štai Jungtinės Karalystės akademinė bendruomenė Klaipėdoje užčiuopė aukso gyslą. Jau po poros metų britai ketina Klaipėdoje atidaryti Teesside universiteto ir Bardfordo kolegijos jungtinį filialą.
Klaipėdos universitetą pamėgo vis daugiau studentų iš užsienio.
Klaipėdą netrukus gali užplūsti studentai. / KU nuotr.

Studentus ruoš pagal verslininkų užsakymą

Tai, kad britų užmojai rimti, liudija rugsėjo pradžioje Jungtinės Karalystės Parlamento bendruomenių rūmuose pasirašytas ketinimų protokolas. Padėti parašo ant dokumento uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas į Jungtinę Karalystę vyko lydimas savivaldybės atstovų ir verslininkų delegacijos.

Kaip tik pastarųjų iniciatyvos, planuojant naujų specialistų rengimą, Klaipėdoje tikimasi labiausiai. Britai būsimus profesionalus ketina rengti tik gavę verslo atstovų pageidavimus – kiek ir kokių specialistų konkrečiai verslovei reikia.

Klaipėdos savivaldybės nuotr. /Rugsėjo 4 d. Jungtinės Karalystės Parlamento bendruomenių rūmuose pasirašytas ketinimų protokolas steigti Klaipėdoje dviejų britų švietimo įstaigų jungtinį filialą.
Klaipėdos savivaldybės nuotr. /Rugsėjo 4 d. Jungtinės Karalystės Parlamento bendruomenių rūmuose pasirašytas ketinimų protokolas steigti Klaipėdoje dviejų britų švietimo įstaigų jungtinį filialą.

„Bus teikiamos pirmiausia tos programos, kurios yra perspektyvios ir paklausios. Ne tos, kurios suteikia diplomą ir  minimalias įsidarbinimo galimybes. Pirmiausia bandoma bus patenkinti Klaipėdos regione veikiančių įmonių poreikius. Tai yra ir inžineriniai dalykai, ir uosto veikla, ir laivų statyba.

Visuose pusantrų metų trukusiuose derybiniuose susitikimuose su užsienio akademine bendruomene dalyvaudavo ir pajūrio verslo atstovai. Nuo jų poreikių ir priklausys, kokios konkrečiai studijų programos bus įgyvendinamos. Ir tikrai nebus dubliuojamos tos studijų programos, kurios dėstomos Klaipėdos universitete ar kitose uostamiesčio aukštosiose mokyklose“, – naujos švietimo įstaigos viziją piešė V.Grubliauskas. 

Planuojama pirma privati profesinė mokykla Lietuvoje

Uostamiesčio vadovai tikisi, kad jau po poros metų britai Klaipėdoje savo filialą  bus įkūręi. O planas 2020 metams – 8000 studentų. Daugelis jų, manoma, pradžioje bus lietuviai. Tačiau ilgainiui nauja švietimo įstaiga turėtų tapti traukos objektu NVS šalių studentams.

Britų įsteigtoje švietimo įstaigoje  Klaipėdoje jaunuoliai mokytis galėtų pradėti nuo 16 metų. 

„Bradfordo koledžas turi tikslą Lietuvoje įsteigti pirmąją privačią profesinę mokyklą Lietuvoje. Ten jaunuoliai mokytis galėtų nuo šešiolikos metų ir kiltų iki bakalauro lygio. Po to būtų suteikiama galimybė Teesside universitete kilti iki doktorantūros ir koncentruotis ties moksliniais  tyrimais.

Vargu ar tarp būsimos švietimo įstaigos ir Klaipėdoje jau veikiančių aukštųjų mokyklų galėtų kilti arši konkurencija. Šiuo metu Klaipėdos akademinei bendruomenei labai trūksta inžinerines ir informacines  technologijas dėstančių specialistų. O kaip tik ties šiomis sritimis ir ketina koncentruotis britai“, – planus dėstė Klaipėdos mero patarėjas Simonas Gentvilas.

Naujos mokyklos įkurtuvės Klaipėdai žada suklestėjimą

Kur tiksliai galėtų įsikurti naujoji švietimo įstaiga, dar nežinia. Miesto vadovai vietos jai linkę dairytis netoli centro. Tai, esą, prisidėtų prie centrinės miesto dalies gaivinimo. Bruzdesys  kiltų ne tik mokymosi bazėje, o ir apgyvendinimo sektoriuje. Skaičiuojama, kad jei į uostamiestį papildomai atvyktų studijuoti 8000 studentų, gyventojų skaičius Klaipėdoje šokteltų maždaug 3 procentais.

Apskaičiuota, kad įsteigus naują švietimo įstaigą, būtų sukurta bent 300 darbo vietų kvalifikuotiems specialistams.

Šiuo metu Klaipėdoje veikia 7 aukštosios mokyklos.  Jose studijuoja apie 15 000 studentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius