Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiaulių mokykloms – naujų iššūkių metai

Šiaulių rajonas mokslo metų pradžią paminės vieningai – rugsėjo 1-ąją, tačiau džiugesio maža – Šiaulių rajone mažėjant mokinių uždaroma Micaičių mokykla-darželis ir Kužių vidurinės mokyklos Gilaičių skyrius, atleidžiami mokytojai, nebaigti renovacijos darbai.
Julijanavos mokykla
Asociatyvinė nuotrauka. Remontas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Per pastarąjį dešimtmetį mokinių skaičius sumažėjo nuo 8000 iki 5000.

Kai kurios Šiaulių rajono mokyklos ir darželiai rugsėjo pirmosios negalės pasitikti dėl nebaigtos renovacijos. Kurtuvėnų daugiafunkcis centras į naują pastatą galės įsikelti geriausiu atveju gruodį, remontai atlikti Kairių ir Naisių mokyklose, o štai Kuršėnų lopšelis-darželis perkelia mokslo metų pradžią į spalio 1-ąją. „Liko labai daug nesutvarkyta. Žinote, dvi grupės nėra sutvarkytos, neturime virtuvės bloko, nėra baldų, sutvarkytas tik lauko fasadas“, - vardija Kuršėnų l/d „Buratinas“ direktorė Violeta Kumžienė. 

Šiaulių rajone moksleivių nebesulauks Micaičių darželis-mokykla, ir Kužių vidurinės Gilaičių skyrius. Kužių mokykla sulauks vos daugiau nei pustrečio šimto mokinių. „Mokinių skaičius mažėja, bet reikėjo atleisti tris mokytojus ir aštuonis aptarnaujančio personalo darbuotojus, darbas pasiūlytas vienam pedagogui, kiti ima išeitines kompensacijas. Taigi liūdniausia dėl žmonių“, – sako Kužių vid. mokyklos direktorė Roma Meinoriūtė.

Šiaulių rajono švietimo įstaigų vadovai neslepia, kad mokykloms – naujų iššūkių metai. Žarėnuose gyvena apie 400 gyventojų, tai vis sunkiau pavyksta surinkti mokinių pagrindinei mokyklai. Per paskutinius šešerius metus į pirmąsias klases rajone ateina apie 20 procentų vaikų mažiau nei yra gimusių. Vidutiniškai per metus Šiaulių rajone reikia 6400 litų vienam mokiniui išlaikyti. Uždaromų mokyklų pedagogai netenka darbo, nes siūlomos sąlygos dažnai netenkina.

„Pavyzdžiui, Micaičių mokytojai buvo pasiūlytas darbas Šilėnuose, bet dėl atstumo jai toks siūlymas netiko ir mokytoja darbo atsisakė“, – teigia Šiaulių raj. savivaldybės Švietimo ir sporto sk. vedėja Judita Šertvytienė. 

Šiaulių rajone aštrėja įtampa su Šiaulių miesto savivaldybe, kuri prašo sudaryti sutartis dėl rajono vaikų ugdymo miesto neformaliojo ugdymo įstaigose. Tokių rajono vaikų – apie 1300. Kol tęsiasi teismai rudenį gali kilti problemų dėl vaikų būrelių ir neformaliojo ugdymo. Tėvai negalės net sumokėti už šią veiklą, kol rajono savivaldybė nėra nepasirašiusi sutarčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius