Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokyklų uždarymas – natūralus reiškinys ar švietimo laidotuvės?

Kai mokyklų bendruomenės ruošiasi rugsėjo pirmosios šventėms, Šiauliuose trijose mokyklose išsikraustymo ir uždarymo nuotaikos. Dubijos pagrindinės, Dainų ir Aukštabalio pradinių mokyklų uždarymą Švietimo skyriaus valdininkai vadina natūraliu reiškiniu, uždaromų mokyklų mokytojai – Švietimo įstaigų laidotuvėmis, nes atleidžiami mokytojai, jau dabar niokojami tušti pastatai vaiduokliai.
Remontas Žirmūnų gimnazijoje beveik baigtas.
Mokykla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiauliuose lieka tuščios trys mokyklos. Dubijos pagrindinė, Dainų ir Aukštabalio pradinės. Dviejų pradinių mokyklų vadovai ir mokytojai kategoriškai atsisako kalbėti – sako, kad nesinori lietui pykčio ir nevilties.

Likęs daugiau nei 2000 kvadratinių metrų ploto Dainų pradinės pastatas iškraustomas – jau dabar pro langus vandalai mėto plytas, nebėra kam šienauti aplinkos.

Mokyklos perkraustymo našta griuvo ant keturių moterų – mokytojų, direktorės ir ūkio darbuotojos pečių. Jos nešė baldus, dėžes su moksleivių darbais ir dokumentais.

Mokytojai sako, kad dvidešimtmetį šiemet turėjusios švęsti mokyklos istorija laidojama. 20 uždaromų mokyklų pradinių klasių mokytojų rado darbą, tačiau atleisti visi aplinkos personalo žmonės.

Dubijos pagrindinėje mokykloje – taip pat niūrios nuotaikos, iš mokyklos į Salduvės progimnaziją išvežti baldai, knygos, dokumentai. Iš 40 pedagogų 15 mokytojų dirbs Salduvės mokykloje, kur pereina 150 Dubijos mokyklos mokinių.

Uždarytų mokyklų mokytojai sako jau išmokę valdyti ir slėpti emocijas, tačiau skauda, kai Šiaulių valdžiai pinigai rūpi labiau nei žmonės.

Šį rugsėjį į Šiaulių miesto mokyklas ateis 900 mokinių mažiau nei pernai – mokysis maždaug 14 350 mokinių. Kasmet atleidžiama po 40 pedagogų, kiek šiemet – dar neaišku. Tačiau Švietimo specialistai tikina, kad persikraustantiems mokiniams sąlygos bus.

Nuo šio rugsėjo liks tuščios trys mokyklos bei buvusios Gytarių mokyklos patalpos Korsako gatvėje. Dubijos pagrindinė mokykla tikisi Antano Sireikos krepšinio akademijai išnuomoti ne tik sporto salę, bet ir daugiau patalpų bei buvusią šaudyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius