Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namų darbų ruošimas ant sofos vagia moksleivio sveikatą

Vaikui susikaupti ruošiant namų darbus trukdo ne vien bildantys kaimynai, mažesnio brolio ar sesers klegėjimas ar nesiliaujančios draugų žinutės. Nepatogi darbo vieta ne tik trukdo mokytis, bet ir kenkia sveikatai.
Dėl netinkamos kuprinės vaikams kyla įvairiausių sveikatos problemos.
Tokia darbo vieta moksleiviui nėra tinkama / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Mokinio sveikatai pakenkti gali ne tik kai kurių mėgstamas namų darbų ruošimas ant sofos ar kitoje poilsiui skirtoje vietoje. Su knygomis ant kelių vaikas esą tegali gerai jaustis daugiausiai pusvalandį, todėl yra būtina pasirūpinti patogia darbo vieta namuose tam, kad vaikas išvengtų nugaros, kojų ar rankų, akių skausmų, laikysenos sutrikimų.

Kėdės ir stalo negana

„Dažniausiai tėvai nekreipia dėmesio, kaip sėdi vaikas. Tiesiog nuperka kėdę, stalą ir pastato. O apie pritaikymą tai mažai tegalvoja“, – „15min“ pasakojo prof. habil. dr. Elvyra Grinienė, Lietuvos kūno kultūros akademijos dėstytoja.

E.Grinienės teigimu, baldus vaikui derinti reikėtų kasmet – naujus baldus pirkti būtų tiesiog nepraktiška, todėl esą būtinai reikėtų pasirūpinti tuo, kad baldai būtų reguliuojami pagal vaiko poreikius.

„Jeigu stalas aukštesnis, tada reikia, kad ir kėdė būtų aukštesnė ir, jeigu kojomis vaikas nesiekia žemės, kas nors turi būti padėta po kojomis. O jei kėdė žemesnė už stalą, reikėtų ant kėdės padėti pagalvėlę, kad vaikas aukščiau atsisėstų“, – teigė profesorė.

Be to, kėdė turėtų būti statoma taip, kad 2-3 centimetrai jos užeitų po stalu. Tuomet vaikas jaučiasi patogiai – stalas neremia jo krūtinės, rankos gali būti patogiai padėtos ant stalo ir todėl jos ne taip greitai pavargsta. Ant kėdės turėtų būti 4/5  vaiko šlaunies, kad jis galėtų patogiai atsilošti.

Tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaiko kojos būtų sulenktos stačiai tam, kad nesutriktų kraujo apytaka ir kojos pavargtų ne taip greitai.

„Vaikai dažnai kojas pakiša po kėde ar užpakaliu. Tai ypač kenksminga jaunesniems vaikams, nes žaloja kojų kraujotaką. O, pavyzdžiui, pirmoko kraujotaka dar nėra iki galo susiformavusi, todėl pavargsta ne tik kojos, bet ir rankos ir apskritai visas kūnas. Jei taip sėdima trumpai, tai nieko baisaus, bet juk namų darbus vaikas ruošia mažiausiai pusvalandį“, – pasakojo Elvyra Grinienė.

Akys vargsta sunkiausiai

Profesorė tėvams pataria atkreipti dėmesį ir į vaiko darbo vietos apšvietimą. Stalas turėtų stovėti prie lango, patogiausia, kad dešine ranka rašančiam vaiku šviesa kristų iš kairės pusės, o kairiarankiui – iš dešinės. Tuomet rašanti ranka, verčiami knygos puslapiai nemes šešėlio ir negadins akių.

Patartina, kad vakare stalas būtų apšviestas ir staline lempa. Jei prie stalo sodinamos dvi atžalos, E.Grinienės teigimu, reikėtų juos sodinti vienas priešais kitą, kad abiems būtų vienodai šviesu.

Kompiuterio monitorius, anot profesorės, turėtų būti pastatytas bent jau 70 centimetrų atstumu nuo vaiko kėdės, kad nevargtų vaiko akys: „O kompiuterio procesorius turi būti pastatytas ne šalia vaiko, ne kažkur šone, bet kuo toliau nuo vaiko. Kompiuteris turi elektromagnetinius ir jonizuojančius laukus, svarbu, kad jie nepasiektų vaiko. Galima ir po stalu statyti, bet ne prie pat kojų, o kuo įmanoma toliau.“

Turi tapti įpročiu

Nepatogiai namuose dirbantys vaikai dažnai skundžiasi nugaros ar sąnarių skausmais, dažnai sutrinka laikysena.

„Stuburas yra ašis, jei ašimi mes kaip nors iškreipiame, tai laikysena jau netaisyklinga, o iškreiptas stuburas jau anksčiau ar vėliau gali pasireikšti ir kitais sutrikimais“, – įspėjo E.Grinienė.

Kiekvienam vaikui, žinoma, sutrikimai pasitaiko skirtingi priklausomai nuo jo amžiaus, sveikatos. Tačiau E.Grinienė pabrėžė, kad itin svarbu pratinti vaiką taisyklingai sėdėti namuose: „Reikia, kad jis išmoktų taisyklingai sėdėti namie. Tuomet jis teisingai sėdės ir mokykloje, kur praleidžia daugiau laiko. Jei jis nemokės sėdėti taisyklingai, tai greitai atsiras visokių sutrikimų.“

Profesorė pabrėžė, kad tėvai turėtų taip pat pasirūpinti, kad vaikas teisingai nešiotų ir kuprinę, nes, nors ir sėdima taisyklingai, sunki kuprinė gali greitai pažeisti stuburą.

„Rankenos abi turi būti ant pečių, o rankenos viršutinė dalis turėtų būti arčiau peties. Dabar aš vadinu kuprines „sėdyninėmis“, nes vaikai dažnai kuprinė siekia užpakaliuką. O reikia, kad kuprinė būtų neprikrauta bet ko, kad būtų dešimt kartų mažesnė už vaiko svorį“, – patarė E.Grinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius