-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskolas imančių jaunuolių klaidos

Neretai būsimų studentų džiaugsmą įstojus į universitetą aptemdo galvosūkis, iš kur gauti pinigų susimokėti už studijas. Šįmet valstybė studijas finansuos daugiau kaip 19 tūkst. pirmakursių, kiti mokslus krims savo lėšomis.
Studentai linkę pamiršti, kad mokamų palūkanų suma laikui bėgant keičiasi.
Studentai linkę pamiršti, kad mokamų palūkanų suma laikui bėgant keičiasi. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Studentai nuo vakar jau gali pradėti teikti prašymus Valstybiniam studijų fondui paskoloms gauti. Savo tinklalapyje vsf.lt fondas prašymus priims iki rugsėjo 26 dienos. „15min“ pasidomėjo, kokių klaidų dažniausiai daro jauni žmonės, nusprendę studijų kainą padengti tokiu būdu.

Nenumatomas palūkanų prieaugis

„Kartais klaidų padaroma jau pačioje paskolų proceso pradžioje, kai reikia įvertinti poreikį skolintis ir paskolos sumą“, – teigė „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė.

Pasak ekspertės, paskola turėtų būti imama pragyvenimui užtikrinti, o ne gyvenimo kokybei studijų metais gerinti ar finansinei laisvei garantuoti. „Juk už paskolą teks mokėti palūkanas ir kuo didesnė panaudota bus suma, tuo daugiau reikės mokėti palūkanų. Pastarąją sumą studentui teks rasti savo mėnesio biudžete jau studijų metais“, – perspėjo O.Bložienė.

Be to, anot ekspertės, studentai linkę pamiršti, kad mokamų palūkanų suma ilgainiui keičiasi. „Palūkanos yra mokamos nuo panaudotos paskolos dalies. Tad, jei studentas gavo paskolą pragyvenimo išlaidoms kompensuoti, jam paskola lygiomis dalimis pervedama kiekvieną mėnesį. Vadinasi, kiekvieną kitą mėnesį jo mokėtinų palūkanų suma pamažu didės. Prieaugį svarbu numatyti planuojant savo finansus, kad netektų pradelsti privalomojo mokėjimo“, – aiškino ekspertė.

Pervertinamas paskolų poreikis

Kitas pavojus, anot O.Bložienės, yra ribojama maksimali paskolų suma, gauta per visą studijų laikotarpį. Ekspertės teigimu, jei paskolų poreikis pervertinamas jau studijų pradžioje, tinkamai nesuplanavus savo finansų, gali pritrūkti lėšų finansuoti paskutiniuosius studijų metus.

Ne tik studentai, bet ir kiti, pasirašantys paskolų sutartis, dažnai patingi perskaityti ir tinkamai susipažinti su kredito sutarties, ant kurios pasirašo, sąlygomis.

„Reikia išsiaiškinti, kada nuskaičiuojamos ar perskaičiuojamos palūkanos, iš kokios sąskaitos, kokia suma ir t.t. Vėliau dėl to gali kilti ne tik nesusipratimai tarp kredito institucijų ir studentų, bet ir atsirasti pradelstų mokėjimų“, – teigė O.Bložienė.

Pamiršta pateikti prašymą

Kreipiantis paskolos studijų kainai finansuoti, svarbu atminti, kad paskola išmokama du kartus per metus, kaskart pateikus prašymą.

„Rudenį tai nesukelia tiek nesklandumų, nes išmokėjimas vyksta netrukus, pasirašius kredito sutartį. Tačiau prieš pavasario semestrą nemažai studentų pamiršta atvykti į banką mokymo įstaigai pateikti prašymo pervesti paskolos dalį“, – pastebėjo O.Bložienė.

Svarbu tai, kad nutraukiant studijas, pašalinus iš universiteto ar keičiant studijų kryptį, po 12 mėnesių baigiasi lengvatinis paskolos laikotarpis, o studentui tenka pradėti mokėti ir paskolos dalį, ne tik palūkanas. „Į šią sąlygą kartais studentai pamiršta atkreipti dėmesį, kai keičia studijų kryptį“, – teigė ekspertė.

Stokoja finansinės disciplinos

Anot jos, viena dažniausiai pasitaikančių klaidų, jei galima ją taip pavadinti, yra finansinės disciplinos stoka.

„Mat studentai užmiršta apie kas mėnesį priskaičiuojamas mokėtinas palūkanas, nepalieka pakankamai pinigų sąskaitoje palūkanoms nurašyti ar mano, kad kelių litų pradelstas mokėjimas nėra svarbus“, – sakė O.Bložienė.

Ekspertė išskiria kelias priežastis, kodėl yra svarbi finansinė disciplina.

„Pirmiausia studentai turi suprasti, kad pasirašydami kredito sutartį prisiima finansinį įsipareigojimą, kurį privalo vykdyti. Jo nevykdymas yra fiksuojamas studento kredito istorijoje. Joje esantys įrašai ateityje gali turėti įtakos kreipiantis į finansų institucijas dėl paskolos, pavyzdžiui, būstui įsigyti“, – perspėjo ekspertė.

Be to, pasak jos pasekmės dėl netinkamai ar apskritai nevykdytų įsipareigojimų gali pasijusti jau ir kitas metais kreipiantis dėl paskolos su valstybės garantija, nes prašymas gali būti nepatenkintas vien dėl šios priežasties.

„Galiausiai pradelsus mokėjimą, pradedami skaičiuoti delspinigiai, tad dėl šio neatsakingumo patiriamas ir finansinis nuostolis“, – sakė O.Bložienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius