-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmą kartą per 25 metus į Vilniaus mokyklas ateis daugiau mokinių nei pernai

Vis padejuodama, kad trūksta vietų Vilniaus darželiuose, sostinės savivaldybė prieš rugsėjo 1-ąją tyliai džiūgauja dėl kitko. Šiemet pagaliau mokinių skaičius miesto mokyklose ne sumažėjo, o padidėjo.
Rugsėjo 1-oji
Rugsėjo 1-oji / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Iki šiol ne vienerius metus Vilniuje rugsėjo 1-ąją į mokyklas ateidavo vis mažiau vaikų. Ir ne keliomis dešimtimis, o tiek, kiek telpa į vieną mokyklą – 800. Tad realiai sostinėje kasmet reikėtų uždaryti po vieną mokyklą, nes apie tiek mokinių kiekvienoje iš jų ir mokosi.

Pirmokų šįmet – 400 daugiau

Šių metų rugsėjo 1-oji – išskirtinė. Vilniaus savivaldybė, turėdama kol kas tik išankstinius duomenis, apskaičiavo, kad šiemet vaikų skaičius sostinės mokyklose nesumažės. Atvirkščiai – truputį padidės.

„Šiemet pirmokų bus 5 596, tad palyginti su pernai – 400 pirmokų daugiau“, – sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Šiemet pirmokų bus 5 596, tad palyginti su pernai – 400 pirmokų daugiau, – sakė Gintaras Alfonsas Petronis.

Tiesa, mokyklas baigiančių dvyliktokų šiemet bus šimtu mažiau. Kitaip tariant, tai prygsta keturioms klasėms. Tai, anot G.A.Petronio, tikrai nėra daug. Kitų klasių mokinių skaičius praktiškai nesikeičia, tik dalis dešimtokų palieka bendrojo lavinimo mokyklas ir renkasi profesines. Tad jau tyliai džiūgaujama, nes Vilniaus miesto moksleivių skaičius pagaliau padidėjo.

„Pernai be ikimokyklinukų turėjome 800 moksleivių mažiau, nei ankstesniais metais – viena mokykla buvome sumažėję. O dabar mokinių skaičius pradėjo augti. Jeigu dar suskaičiuosime ir priešmokyklinukus, tai turėsime net apie 2 tūkst. daugiau vaikų“, – teigė G.A.Petronis.

Priešmokyklinukus kelia į mokyklas

Iš viso šiemet Vilniaus mokyklų duris pravers 60,2 tūkst. mokyklinio amžiaus vilniečių – 500 daugiau, nei buvo pernai.

Visiems jiems vietos mokyklose tikrai atsiras, nors sostinė ir turi keletą perpildytų gimnazijų.

Didesnė problema su vaikų darželiais, į kuriuos vis dar nepatenka šimtai mažųjų. Šiemet tikėtasi problema bent iš dalies išspręsti perkeliant priešmokyklinukus į mokyklas, tačiau ne visur tai pavyko. Teisme šiuo metu nagrinėjami keturi sostinės gyventojų ginčai su Vilniaus miesto savivaldybe dėl priešmokyklinio ugdymo grupių perkėlimo iš lopšelių-darželių į mokyklas. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Priešmokyklinukų grupė Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Priešmokyklinukų grupė Vilniaus Baltupių progimnazijoje

Iš viso sostinės mokyklose ketinama įrengti 30 priešmokyklinio ugdymo grupių. Iškėlus šiuos vaikus iš darželių, juose tikimasi papildomai priimti apie 600 jaunesnių vaikų ir tokiu būdu sumažinti eiles į sostinės ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, kad šiemet mokslo metus visoje Lietuvoje pradės 28 tūkst. pirmokų – tūkstančiu daugiau, nei buvo pernai (27 tūkst.). Iš viso į mokyklas ateis apie 343 tūkst. mokinių, iš jų 30,5 tūkst. bus abiturientai. 2013 metais mokyklose mokėsi 357,5 tūkst. moksleivių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius