-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugsėjo 1-osios tradicija: užtrukę mokyklų remontai

Šiemet į Vilniaus mokyklų suolus sės daugiau negu 60 tūkst. mokinių. Kai kurie jų galės džiaugtis atnaujintomis patalpomis, tačiau daliai teks jomis dalintis su statybininkais – remonto kai kuriose sostinės mokyklose per vasarą pabaigti nepavyko.
Remontas Žirmūnų gimnazijoje beveik baigtas.
Remontas Žirmūnų gimnazijoje beveik baigtas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Likus kelioms dienoms iki rugsėjo 1-osios Žirmūnų gimnazijoje zujo valytojai, o Radvilų gimnazijos moksleiviai dar savaitę turės skirti ne mokslams, o pažintinei veiklai.

Pluša kaip pašėlę

Žirmūnų gimnazijos direktorius Edmundas Grigaliūnas juokavo, kad moksleiviai bus nusivylę – pamokos gimnazijoje prasidės jau rugsėjo 2-ąją. „Tikrai turėjome abejonių, ar viską spėsime. Tačiau darbininkai padarė didžiulį darbą per gana trumpą laiką“, – sakė E.Grigaliūnas, nors mokyklos prieigose darbų galo dar nematyti.

Darbai šioje gimnazijoje prasidėjo birželio vidury, o jų sąmata iš viso siekia 4,2 mln. Lt. Buvo pakeisti langai, elektros instaliacija, apšvietimas, šildymo sistema, pirmajame aukšte apšiltintos ir pakeistos grindys, tebetvarkoma aktų ir sporto salės.

„Turėtų būti antrasis renovacijos etapas, kai pabaigsime visus remonto darbus. Žinoma, norėtųsi, kad viskas būtų padaryta jau šiemet, bet greičiausiai nelabai ir būtume spėję. Aš palaikau švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio nuomonę, kad norint normaliai sutvarkyti mokyklą reikia maždaug keturių mėnesių“, – kalbėjo E.Grigaliūnas.

Pamokas pradės vėliau

Dar viena apie 4 mln. Lt renovacijai gavusi mokykla – Radvilų gimnazija – kol kas darbų pabaiga džiaugtis negali. Anot gimnazijos direktoriaus Mindaugo Puodžiuko, moksleiviai savaitę skirs ekskursijoms, kultūrinei veiklai, sportuos, o pamokos prasidės rugsėjo 12-ąją.

„Labiausiai trūksta apdailos, nes daug darbų jau padaryta. Dar neįrengta sporto salė, bet tai netrukdys ugdymo procesui, rudenį galime sportuoti ir lauke. Mes gavome pinigų iš energijos taupymui skirtų fondų – buvo tvarkomas apšvietimas, šildymo sistema, keičiami langai, šiltinamos sienos, stogas“, – dėstė direktorius.

Radvilų gimnazijos vadovas neslėpė pasitenkinimo renovaciją vykdančiais statybininkais. Esą dar nėra iki galo išspręsti finansavimo klausimai, tačiau darbai nesustojo ir žadama viską pabaigti ne iki lapkričio 1-osios, kaip numatyta sutartyje, o bent mėnesiu anksčiau.

Trūksta statybininkų

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis teigė, kad remontai vėluoja dėl viešųjų pirkimų tvarkos trūkumų.

Esą viešųjų pirkimų konkursų negalima organizuoti anksčiau, negu skiriami pinigai, o jie atsiranda tik tuomet, kai patvirtinama investicinė programa. „Tik kovo pabaigoje ar net balandžio pradžioje galima pradėti viešuosius pirkimus, todėl viskas ir užsitęsia. O šiemet dar tokią išskirtinę situaciją turėjome, kai neatsirado norinčiųjų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ir remontuoti mokyklas“, – sakė G.A.Petronis.

Tai patvirtino ir „Vilniaus vystymo kompanijos“, vykdančios viešuosius pirkimus, direktorius Renatas Dūdonis. Esą jeigu pirkimai vyktų anksčiau, tuomet ir dalyvių būtų daugiau, ir darbai kainuotų pigiau.

„Vasarą rangovų sunku surasti, nes visos mokyklos remontuojamos. Rugpjūčio mėnesį vykdėme viešuosius pirkimus – nebuvo nė vieno pasiūlymo. Šią vasarą dar ir dvi arenos buvo baiginėjamos, ten dirbo visi apdailininkai. Todėl kilo ir darbo jėgos kainos. Pats kvailiausias dalykas – viešuosius pirkimus organizuoti vasarą, kai trūksta rangovų ir kaina yra apie 10 proc. didesnė“, – aiškino R.Dūdonis.

Anot R.Dūdonio, kasmet situacija panaši – pernai itin vėlavo darbai M.Biržiškos gimnazijoje, šiemet vis dar nėra pasirašyta sutartis dėl darbų Radvilų gimnazijoje finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius