-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uniformos – nepigi drausmė

Rugsėjo pirmąją moksleivį atpažinti galima ne tik iš mokytojui nešamos gėlės ar namo tempiamos kuprinės su naujais vadovėliais. Kai kurių mokinių skiriamasis ženklas yra ir uniforma. Dažnai, anot vaikų, varžanti jų laisvę ir tuštinanti tėvų piniginę.
uniforma_J.kalinsko nuotr.
Uniforma

„Uniforma moko moksleivius ir tvarkos, drausmina aplinkoje – jeigu yra ant uniformos emblema, kuri žymi, kokios tai mokyklos moksleivis, gal jam ir norisi elgtis santūriau“, – įsitikinęs Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos direktorius Valdemaras Kaupinis.

Mokykloje surengė referendumą

Visgi V.Kaupinio vadovaujamos mokymo įstaigos moksleiviai uniformos dėvėti nepanoro. Tiesa, šioje gimnazijoje uniformos privalomos buvo maždaug 7 metus. Tačiau daugiau nei prieš 5 metus jų buvo atsisakyta – gimnazijoje surengtame referendume dalyvavę vaikai ir tėvai nusprendė, kad uniformų daugiau nebedėvės.

V.Kaupinis teigia suprantąs tokį jų sprendimą: „Toks drabužis yra nepraktiškas – vaikai auga, be to, dėvėdami drabužį kasdien, jį sunešioja per metus. Be to, tai nepigus dalykas.“

Gimnazijoje anksčiau mergaitės nešiodavo liemenę ir kelnes arba sijoną, berniukai – vyriško kostiumo tipo drabužį. Uniforma buvo kuriama pagal mokyklos sugalvotą dizainą. „Dabar turbūt ieškočiau kitokio modelio. Ne kostiumo, o kažko, ką būtų galima derinti su megztukais, trikotažinėmis liemenėmis ir kelnėmis. Rinkčiausi praktiškesnį rūbą“, – dėstė V.Kaupinis.

Ieško kuo pigiau

Paskutinės vasaros dienos ir rudens pradžia – piko metas siuvyklose. Nors dauguma uniformų jau pasiūta, bet tik dabar tėvai suskumba jas atsiimti. Uniformas siuvančios įmonės „Manovita“ direktorė Nona Mazurienė pasakojo, kad uniformų užsakymų iš mokyklų sulaukia dar kovo mėnesį.

„Mes atvažiuojame į mokyklas, pasiūlome savo kolekcijas. Mokyklos išsirenka joms labiausiai tinkantį variantą. Tuomet su mokykla sudarome sutartį. Kartais vaikus pamatuojame, kartais siuvame pagal iš anksto užsakytus dydžius“, – pasakojo įmonės vadovė.

„Jei mes kuriame atskirai dizainą, už jį reikia mokėti papildomai. Taigi jei klientas sutinka mokėti daug brangiau, tuomet užsakymą koreguojame atsižvelgdami į jo norus“, – pasakojo siuvyklos direktorė.

Bet tokių klientų pasitaiko retai – esą visi dažniausiai nori įsigyti uniformą kuo pigiau ir todėl renkasi vieną iš įmonės pasiūlytų variantų. Dažniausiai individualių uniformų nori privačios mokyklos, kurioms specialiai sukuriama viskas nuo kišenių iki sagų.

Perka išsimokėtinai

Uniforma yra papildomas skausmas mokinių tėveliams. Mykolo Biržiškos gimnazijos vaikų uniforma kainavo porą šimtų litų. O, pavyzdžiui, Vilniaus Antakalnio vidurinėje mokykloje 1–4 klases lankančioms  mergaitėms privaloma dėvėti mėlyną bliuzoną ir raudoną sarafaną. Tokios uniformos kaina siekia apie 150 Lt. Tuo metu tokio pat amžiaus berniukams privaloma nešioti tik bliuzoną ir raudoną languotą kaklaraištį, taigi jų tėvai už uniformą sumoka keliomis dešimtimis litų mažiau nei mergaites auginančios šeimos.

N.Mazurienė pripažįsta, kad uniformos kainuoja iš tiesų nemažai. Todėl tėvams, kurie iš karto neturi reikalingos sumos, uniformą leidžia pirkti išsimokėtinai.

„Kartais tėvai per du ar tris mėnesius sumoka visą sumą. Bet vis tiek dažniausiai pradžioje paprašome bent 50 Lt medžiagai pirkti, nes niekas už savo pinigus juk nenori pirkti audinių. Bet procentų už mokėjimo atidėjimą mes neprašome – juk ne bankai esame“, – tikino siuvyklos vadovė.

Kai kuriose mokyklose galima nusipirkti jau padėvėtą uniformą. Pavyzdžiui, Vilniaus Petro Vileišio mokyklos tinklalapis skelbia, kad senos ir tvarkingos uniformos yra ne tik parduodamos, bet ir dovanojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius