Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus rajono vaikams – jokių nuolaidų autobusais keliaujant į pamokas sostinės mokyklose

Jeigu gyvenate Vilniaus rajone, bet jūsų vaikas lanko sostinės mokyklą, šiais mokslo metais jums teks gerokai paploninti piniginę. Iš rajono į miestą važiuojantiems mokiniams nebepriklauso jokios transporto lengvatos, tad teks mokėti visą bilieto kainą. Kai kurie tėvai skaičiuoja, kad per mėnesį vienam vaikui teks už keliones priemiestiniais autobusais susimokėti po 100 ir daugiau litų.
Mokslo metų pradžia Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Vilniaus mokyklų mokiniams, gyvenantiems Vilniaus rajone, už kelionę autobusu į pamokas tenka mokėti. / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Vos už 12 kilometrų nuo sostinės nutolusiame Vilniaus rajono Kalviškių kaime gyvenanti Dalia prasidėjus mokslo metams nustebo, kad priemiestiniame autobuse iš jo dukros, kasdien važinėjančios į Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnaziją, pareikalauta mokėti visą bilieto kainą už kelionę. Anot moters, ankstesniais metais tai kompensuodavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Neteko nuolaidų

„Dabar vežėjai reikalauja už kelionę mokėti! Pvz., mes gyvename Kalviškėse (maždaug 12 km nuo Vilniaus), miesto viešasis transportas iki mūsų gyvenvietės nevažiuoja, o tai didelė Kalviškių gyvenvietės problema. Todėl dukra į Vytauto Didžiojo gimnaziją vyksta „Irzimo“ firmai priklausančiais autobusais maršrutu „Vilnius–Valčiūnai“, kelionės kaina – 2,40 Lt. Per mėnesį susidaro apie 100 Lt, o jeigu šeimoje keli moksleiviai...“ – skundėsi moteris.

Apmaudu, kad į šalia esančią Rudaminą, Juodšilius važiuoja miesto visuomeninis transportas ir moksleiviai gali naudotis lengvatiniu nuolatiniu bilietu, – sakė mama.

Dalios teigimu, jai yra tekę girdėti, kad kai kurios šeimos nusprendė atsisakyti galimybės vaikus leisti į miesto mokyklas dėl didelių kelionės išlaidų.

„Apmaudu, kad į šalia esančią Rudaminą, Juodšilius važiuoja miesto visuomeninis transportas ir moksleiviai gali naudotis lengvatiniu nuolatiniu bilietu, kurį mūsų vaikai irgi turi, nes lanko įvairius būrelius mieste“, – kalbėjo iš Vilniaus rajono į sostinės mokyklą važinėjančios moksleivės mama.

Su panašia problema susiduria ir kitose Vilniaus rajono vietose – Riešėje, Avižieniuose ir t.t. – gyvenantys tėvai.

Vilniaus miesto savivaldybė pripažįsta – skolos vežėjams, su kuriais pernai buvo pasirašytos sutartys, gana didelės, tad šiemet naujų niekas net nesudarinėja.

Veža nemokamai iki artimiausios mokyklos

Rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistas Julius Perveneckas patvirtino, kad nuolaidos į miesto mokyklas važinėjantiems vaikams nebetaikomos. „Pasikeitė situacija dėl to, kad Seimas pavasario sesijos pabaigoje priėmė Lengvatų įstatymo pataisą ir toje pataisoje įrašė vieną sakinį, kad vaikai pavežami tik į artimiausią mokyklą. O pas mus tokių mokyklų yra ir arčiau, pvz., Avižieniuose, kitur yra ir lietuviškos mokyklos, bet pasirenkama miesto mokykla“, – teigė J.Perveneckas.

Vilniaus rajono Švietimo skyriaus vyr. specialisto teigimu, pagal įstatymą už mokinių keliones turi mokėti savivaldybė, kuri yra mokyklos steigėjas, o Vilniaus mokyklų steigėja yra miesto savivaldybė. „Keletą metų vežėjai per teismus kariavo su Vilniaus savivaldybe, kadangi mokėjimai vėluodavo, įsiskolinta būdavo už kelerius metus. Tad dabar vežėjai ir nusprendė nebevežti nemokamai moksleivių“, – aiškino J.Perveneckas.

Skaičiuojama, kad per metus mokinių pavežėjimas Vilniaus miesto savivaldybės biudžetui kainuodavo apie 1,5 mln. Lt. Kadangi savivaldybė šiuo metu finansiškai verčiasi itin sunkiai, kol kas tolios sutartys su vežėjais nėra sudaromos. Tačiau artimiausiu metu mokykloms ketinama išsiųsti anketas su klausimais, susijusiais su jų moksleivių kelionėmis į mokyklas. Tikimasi tokiu būdu nustatyti, kaip reikia keisti Vilniaus viešojo transporto maršrutus ir laiką, kad mokiniams būtų patogiau pasiekti mokyklas.

BFL/Gedimino Savickio nuotr./Vilniaus rajone gyvenantys sostinės moksleiviai priversti mokėti už važiavimą į mokyklą.
BFL/Gedimino Savickio nuotr./Vilniaus rajone gyvenantys sostinės moksleiviai priversti mokėti už važiavimą į mokyklą.

Miesto autobusų rajone nenori

Tačiau čia gali iškilti kita problema – Vilniaus rajono savivaldybė itin nenoriai įsileidžia miesto autobusus į savo teritoriją. Anot Vilniaus savivaldybės viešojo transporto optimizavimo vadovo Kastyčio Lubio, pagal galiojančius įstatymus Vilniaus rajono savivaldybė vienintelė turi teisę organizuoti keleivių vežimą iki Vilniaus miesto iš greta Vilniaus esančių ir Vilniaus rajono administruojamai teritorijai priklausančių gyvenviečių bei atsako už kelių būklę rajono teritorijoje.

„Šiuo metu Vilniaus rajono savivaldybės administracija įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ patiriamų nuostolių vežant keleivius į jų administruojamą teritoriją nekompensuoja ir priešinasi bet kokiai miesto autobusų maršrutų plėtrai į šio rajono teritoriją“, – teigė K.Lubys.

Kol kas tiksliai nėra žinoma, kiek vaikų šiais mokslo metais į Vilniaus mokyklas važinės iš Vilniaus rajono. Tačiau paprastai jų būna per tūkstantį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius