Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 10

Nepriimsi į darbą čigono – bus riesta!

Tabore gyvenanti 31 metų vilnietė Saicha Marcinkevič laimėjo ir aukštesnės instancijos teismo bylą dėl diskriminacijos. Tuo kaltinamos bendrovės vadovas šią istoriją vadina gerai suplanuota provokacija.
Teismo sprendimu čigonė Saicha (viduryje) džiaugėsi kartu su jai talkinusiai žmogaus teisių gynėjais – J.Samuolyte bei T.Leončiku.
Teismo sprendimu čigonė Saicha (viduryje) džiaugėsi kartu su jai talkinusiai žmogaus teisių gynėjais – J.Samuolyte bei T.Leončiku. / Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr.

Šios istorijos pradžia – romų tautybės moters bandymas 2007 metais įsidarbinti bendrovėje „Disona“. Pernai S.Marcinkevič sostinės teisme įrodė, jog negavo ten indų plovėjos darbo tik todėl, kad yra čigonė.

„Disonos“ atstovai jiems nepalankų sprendimą buvo apskundę, tačiau darbdavių nenudžiugino ir šio trečiadienio Vilniaus apygardos teismo nuosprendis. Teisėjų kolegija (Dalia Kačinskienė, Neringa Švedienė, Algirdas Auruškevičius) patvirtino, jog žemesnės instancijos teismo sprendimas bausti verslininkus už diskriminaciją buvo visiškai teisingas. 

Darbo negavusiai romei iš „Disonos“ buvo priteisti 2 865 litai turtinei ir moralinei žalai atlyginti.

Čigonai pasijus žmonėmis

Išklausyti nuosprendžio S.Marcinkevič atvyko pavargusi ir susimąsčiusi, o iš teismo rūmų išėjo švytinti. „Man labai, labai svarbus šitas sprendimas! Mano tautos žmonės dabar tikrai galės eiti ir įsidarbinti! Ir galės pagaliau prilygti žmonėms“, – kalbėjo 15 min.lt pašnekovė.

Ar po nesėkmingo bandymo įsidarbinti ieškojote darbo kitur?

Ir ieškojau, ir dirbau. Tik dabar nedirbu. Kai ieškojau, diskriminacijos daugiau nebuvo. Gal kvalifikacijos trūko, gal dar kažko. Bet akivaizdžiai tikrai nebuvo pasakyta, pavyzdžiui, kad čigonių čia nereikia. Jei ir turėjo mintyse – to neparodė.

Čigonai dažnai kaltinami, kad patys nenori griebtis jiems siūlomų darbų.

Aš apie visus negaliu pasakyti. Yra ir tokių, kurie nenori. Bet yra ir tų, kurie nori, tačiau iki šiol neturėjo galimybių. Dabar jau bus drąsiau!

Vadina provokacija

Bendrovė „Disona“ valdo sostinės Vingio parke esančią kavinę „Lakštingala“, organizuoja renginius, nuomoja atrakcionus.

Aš dvi žmonas lenkes esu turėjęs, o jaunystėje turėjau draugę – čigonę iš Kelmės!, – sakė „Disonos“ direktorius R.Katinas ir juokavo, kad teismas, matyt, šių aplinkybių irgi nežinojo.

Romų diskriminacija kaltinamos bendrovės direktorius Romas Katinas, iš 15min.lt sužinojęs šiandienines teismo naujienas, prisipažino, jog narpliojant šią istoriją jam užverda kraujas.

„Advokatai dirba, išnaudosime visas teisines priemones, kad apgintume savo įmonės garbę. Tik aš asmeniškai į teismą eiti, kai matau tokią netiesa, negaliu – esu karštakošis ir žinau, kad galėčiau privirti košės, kuri kitiems nelabai patiks“, – atviravo direktorius.

R.Katinas tiesiai šviesiai pareiškė: „Čia buvo gryna provokacija! Aš šokiruotas dėl tokių valstybinių institucijų veiksmų. Tokiu būdu politikai skaldo visuomenę, o valstybė per daug išlaidauja, kurdama tokias provokacijas.“

Tuo tarpu Žmogaus teisių stebėjimo instituto tyrimų vadovė Jolanta Samuolytė tikino priešingai: jog vėliau įsidarbinti atvykusiai moteriai be jokių provokacijų „Disonos“ administratorė pati prasitarė, kad tą pačią dieną iš Darbo biržos buvo atsiųsta moteris, kurios įdarbinti nebuvo galimybių, nes ji čigonė.

Diskriminacija? Turėjau draugę čigonę!

„Disonos“ vadovo nuomone, teismas neįsigilino į istorijos aplinkybes ir neteisingai apkaltino jo vadovaujamą įmonę. „Mes teismui pateikėme dokumentus, kad pas mus dirba čigonų tautybės žmonių, ir niekada dėl to nebuvo problemų. Ir lenkų, ir totorių, ir visokių yra dirbę, ir niekada jų nediskriminavome dėl tautybės!“, – karštai aiškino R.Katinas.

Direktorius pateikė neatremiamą argumentą, jog jis asmeniškai tikrai nusistatęs prieš romų tautybės atstovus. „Aš dvi žmonas lenkes esu turėjęs, o jaunystėje turėjau draugę – čigonę iš Kelmės!“, – sakė R.Katinas ir juokavo, kad teismas, matyt, šių aplinkybių irgi nežinojo.

Specialistas: su romais reikia dirbti

Žinomas sociologas Tadas Leončikas 15min.lt sakė, kad užsienyje diskriminacija kaltinami darbdaviai tikrai ne visada neigia priekaištus, o priešingai – dažnai imasi naujovių, pavyzdžiui, pasitvirtina etikos kodeksą, kad ateityje išvengtų tokių klaidų.

Paklaustas apie romų diskriminacijos mastus Lietuvoje, T.Leončikas pareiškė: „Mūsų visuomenėje labai ilgą laiką niekas nesikeičia. Tie, kas gali ką nors tuo klausimu padaryti, nieko nedaro nei valstybės, nei savivaldybės lygiu“.

Specialisto pasiūlymas: pirmiausia reikia daugiau bendrauti su romais, investuoti į jų integraciją. T.Leončikas siūlė suprasti, kad reikia auklėti ne tik prieš čigonus nusistačiusius darbdavius, bet ir pačius čigonus. „Kai kurie jų net nežino, kur galėtų įsidarbinti, neturi įgūdžių išsilaikyti naujose vietose“, – apie elementarią paramą, kurios reikia romų tautybės atstovams, kalbėjo sociologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius