Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agnė Masalskytė: Ar už muziką internete turi būti atlyginta?

Kiek dainų šiandien perklausėte internete? O kiek iš kompaktinės plokštelės ar per radiją? Kai skaitote šį tekstą, tikriausiai klausotės ne radijo imtuvo, kaip anksčiau buvo įprasta, o grojaraščio youtube ar neoficialiai muziką platinančiose lietuviškose platformose. Klausytojas muzikos klausosi ten, kur patogiau – jam jokio skirtumo. Kūrėjui, nors ir gali pasirodyti keista, skirtumas yra.
Agnė Masalskytė
Agnė Masalskytė / AGATA nuotr.
Kas kartą, kai radijuje suskamba „Tu vėjo paklausk“, Gytis Paškevičius gauna atlygį. Jei tos pačios dainos kas nors klausosi internete, atlikėjas dažniausiai negali tikėtis jokios finansinės grąžos už savo kūrybą.

Kyla natūralus klausimas: kodėl atlikėjas neturėtų gauti atlygio, jei jo muzikos klausomasi internete? Juk kūrinio kokybė nepriklauso nuo to, iš kokio įrenginio ji skamba.

Todėl Lietuvos gretutinių autorių teisių asociacija (AGATA) ir sukūrė lietuviškos muzikos platformą Pakartot.lt. Jos tikslas – klausytojui suteikti galimybę lietuviškos muzikos klausytis internete nemokamai, o AGATAI – sumokėti muzikantui už kūrybą.

Už kiekvieną perklausą atlikėjas gauna atlyginimą. Viskas legalu, aišku ir sąžininga. Juk turbūt nėra muzikantų, kurie už savo kūrybą nenorėtų gauti atlyginimo?

Ši platforma leidžia labai tiksliai apskaičiuoti kiekvienos dainos klausomumo statistiką. Kuo daugiau atlikėjo dainų klausomasi – tuo didesnis atlygis kūrėjams. Taip skirstoma dalis Tuščios laikmenos kompensacinio mokesčio autoriams, atlikėjams ir leidėjams. Tačiau svarbu ir tai, kad galėsime sužinoti, kokios grupės ir dainos iš tiesų Lietuvoje yra pačios populiariausios.

Net neabejoju, kad mėgstamiausių kūrinių sąrašuose atsiras ir tokių dainų, kurių radijuje dėl neformato niekada neišgirstame. Pakartot.lt ne tik yra dar viena galimybė undergroundo grupei surasti savo klausytoją, bet sąžiningas būdas finansiškai atsiskaityti ir su mažiau populiariomis grupėmis.

Natūralu, kad tokie pokyčiai gali būti priimti jautriai, nes tai turės įtakos visai Lietuvos muzikos industrijai. Visgi, didžioji dauguma Lietuvos atlikėjų Pakartot.lt suvokia kaip neišvengiamą žingsnį keičiantis muzikos klausymosi įpročiams. Todėl nekeista, jog šis projektas jau sudomino Didžiosios Britanijos ir Lenkijos panašaus pobūdžio asociacijas.

Pakartot.lt – tai nekomercinis projektas, kurį galima prilyginti radijui, kuris groja tik tas lietuviškas dainas, kurių nori klausytojas. Už kiekvieną perklausą atlikėjas gauna atlyginimą. Viskas legalu, aišku ir sąžininga. Juk turbūt nėra muzikantų, kurie už savo kūrybą nenorėtų gauti atlyginimo?

Agnė Masalskytė yra AGATA vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius