Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aivaras Janušauskas: Smulkaus verslo galvosūkiai – kur ir kaip pasiskolinti pigiau?

Kaip pigiai pasiskolinti? Tokį klausimą, dirbant smulkiojo verslo finansavimo srityje, tenka girdėti dažnai. Universalų receptą atrasti būtų sunku, tačiau įmonėms patarčiau pirmiausia atlikti finansavimo priemonių rinkos analizę, ir į susitikimą su potencialiu kreditoriumi nusinešti ne tik idėją, bet ir konkrečius atsakymus ‒ kam panaudosite skolintas lėšas ir kaip jas planuojate grąžinti.
Aivaras Janušauskas
Aivaras Janušauskas

Tuomet galėsite tikėtis gauti reikalingą kreditavimą ir suderėti dar palankesnes skolinimosi sąlygas. Jei projektas geras, dėl jo bus linkusi konkuruoti ne viena finansų įstaiga.

„Nes aš tikiu, kad pavyks“, „nes esame geroje vietoje“, „nes visi geria kavą“, – tokie bendro pobūdžio atsakymai vargu ar padės gauti prašomą finansavimą. Jei lėšų reikia naujai verslo idėjai, turite aiškiai pagrįsti, kodėl jos imatės. Yra rinkos poreikis? Įrodykite tai skaičiavimais. Jei finansavimo reikia veiklos plėtrai – vėlgi kalbėkite skaičių ir faktų kalba. Kokią pridėtinę vertę sukuriate, kaip gaunate užsakymus, kokią ekonominę naudą atneš būsima investicija? Pinigų skolinimas yra rizikos verslas, todėl gauti skaidrius ir aiškius atsakymus yra labai svarbu.  

Bankai ir kredito unijos, siūlančios visą spektrą finansinių paslaugų, tėra tik vienas iš galimų finansavimo šaltinių. 

Užbėgant už akių priekaištams „smulkiesiems neskolina“, galima pateikti naujausius statistikos duomenis. Per šių metų pirmuosius aštuonis mėnesius „Swedbank“ priėmė teigiamą sprendimą finansuoti 97 proc. visų pateiktų smulkaus verslo prašymų.

Žinoma, ne visi prašymai pasiekia kredito sprendimo priėmėjus, tačiau patekę ant jų stalo dažniausiai sulaukia teigiamo atsakymo. Pateikę prašymą dėl finansavimo ir sulaukę teigiamo atsakymo, šia galimybe šiemet pasinaudojo 70 proc. besikreipusiųjų, likę greičiausiai pasirinko alternatyvų finansavimo šaltinį.

Bankai ir kredito unijos, siūlančios visą spektrą finansinių paslaugų, tėra tik vienas iš galimų finansavimo šaltinių. Smulkiajam verslui šiandien yra iš ko pasirinkti. Pradėti labiausiai apsimokėtų nuo „arčiausiai“ esančių finansavimo šaltinių – asmeninių ar artimųjų lėšų. Nuosavomis lėšomis, beje, smulkusis verslas dažniausiai ir būna pradedamas, ir starto pradžioje tai yra pats pigiausias finansavimas.

Alternatyva – pritraukti privatų partnerį, kuris sutiktų investuoti į idėją. Šiuo atveju labai svarbu aptarti teisinius klausimus, pavyzdžiui, idėjos konfidencialumą ir informacijos neatskleidimo klausimus.

Blogiausio scenarijaus atveju, susidūręs su nepatikimu partneriu, galite likti ir be pinigų, ir be idėjos. Savo idėją galite parduoti ir privatiems rizikos kapitalo fondams, kurie nuolat ieško verslų, turinčių potencialą „iššauti“. Tiesa, dažnu atveju rizikos kapitalo fondo valdytojai tampa ir verslo bendrasavininkiais. Nenorintiems įsileisti stambaus investuotojo yra dar viena alternatyva – minios finansavimo platformos, kurios leidžia pritraukti finansavimą iš šimtų ar net tūkstančių privačių asmenų.

Smulkiesiems taip pat būtų naudinga pasidomėti valstybės parama, suteikiama per įvairius fondus. Pavyzdžiui, valstybės lėšas ir ES struktūrinių fondų lėšas administruojanti INVEGA smulkiesiems gali suteikti 30-80 proc. vertės paskolos garantiją. Tai yra paskata ir parama verslui, nes riziką šiuo atveju kredito įstaiga pasidalija su valstybe, ir verslininkui sudaroma galimybė gauti paskolą neturint pakankamai nuosavo kapitalo būtinam užstatui.

Individualios garantijos gali būti ypač  patrauklios naujoms verslą pradedančioms ir neturinčioms pakankamai lėšų įmonėms. Toks kreditavimas pasižymi dideliu pasiekiamumu, nes INVEGA dirba su daugeliu šalies finansų įstaigų ir tokiam kreditavimui nėra taikomi dideli sektoriniai apribojimai. Be to, valstybė taip pat subsidijuoja garantijos suteikimo mokestį. Naujos įmonės, veikiančios iki trejų metų, taip pat labai mažos bei mažos įmonės ar verslininkai, veikiantys 3 metus ir ilgiau, moka vidutiniškai 1 proc. nuo suteiktos garantijos sumos.

Kalbant apie verslo sėkmę, dažnai ne pigus, bet greitas finansavimas ir didelis finansinių priemonių pasirinkimas (finansavimo struktūra) leidžia įmonei būti lanksčiai.

Jauni verslai turėtų atkreipti dėmesį į ir pasidomėti INVEGA administruojamomis lengvatinėmis paskolomis iš Verslumo skatinimo fondo ar Atviro kreditų fondo bei finansine priemone „Pasidalintos rizikos paskolos“. Be to, yra dar viena alternatyva – skolinį finansavimą su paskolų garantijomis ar kitomis finansinėmis priemonėmis derinti su privataus ir rizikos kapitalo investicijomis. INVEGA, būdama viena iš Baltijos inovacijų fondo investuotojų, padeda didelį augimo potencialą turinčioms įmonėms gauti privataus ir rizikos kapitalo investicijų. Prasidėjus naujajam 2014–2020 m. ES struktūrinės paramos programavimo laikotarpiui, smulkiajam verslui bus pasiūlyta naujų priemonių. INVEGA duomenimis, daugiau nei 80 proc. paraiškų, teikiamų dėl verslo finansavimo, yra patenkinama.

Grįžtant prie klausimo apie pigų kreditavimą, norėtųsi dar kartą pabrėžti, kad pigumas yra labai sąlyginis dalykas. Kalbant apie verslo sėkmę, dažnai ne pigus, bet greitas finansavimas ir didelis finansinių priemonių pasirinkimas (finansavimo struktūra) leidžia įmonei būti lanksčiai. Todėl ji gali reaguoti į rinkoje susidariusias galimybes ir sėkmingai jomis pasinaudoti siekiant didesnio pelno ir greitesnio verslo augimo.

Aivaras Janušauskas – „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros departamento vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius