Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akvilė Giniotaitė: Kaip atlaikyti Kalėdas su homofobiškais giminaičiais. Kelios elgesio strategijos.

Grįžti namo, pas plačiąją giminę, ir sėsti už Kalėdų stalo daug kam reiškia ne tik džiaugsmą, bet ir sukąstus dantis. Kaip atlaikyti iki kaulų smegenų pažįstamas homofobines tiesas ir juokelius: nežinojimu, baime, menkinimu ar neapykanta grįstus įsitikinimus, nesupratimą apie žmones, kurie nėra heteroseksualūs.
Akvilė Giniotaitė
Akvilė Giniotaitė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Kalėdos Homofobija

Momentinį pasitenkinimą galima pasiekti humoru, nes visi pikti žmonės širsta, kai iš jų juokiamasi, homofobai – ne išimtis. Bet retas turi talentą su iš nervų trūkčiojančiu akies kampučiu iš užančio išsitraukti gerą pokštą. Tad Kalėdų stalo pokalbiams verta pasiruošti iš anksto.

Pirma, vertėtų įvertinti, kokia asmens homofobijos stadija. Šiomis dienomis homofobija (ir kitų tipų išankstinės nuostatos) kartais vertinama kaip savaime neatleistina nuodėmė ir nėra matomi skirtumai tarp sąmoningos homofobinės neapykantos ir elementaraus nesusivokimo. Faktas tas, jog kai kurie žmonės paprasčiausiai neturėjo galimybės permąstyti įsisunkusių mitų ir nuostatų ir operuoja klišėmis kurios turi homofobinių reikšmių, tačiau patys to nesupranta. Pykti ant šių žmonių galima, tačiau ar verta? Šiuo atveju dažniausiai pakanka pasakyti, jog jus ar ką kita tai žeidžia, dar paaiškinti kodėl tai žeidžia ir toks žmogus jau savo minčių ir žodyno permąstyme. Vis tik yra kur kas sunkesnių homofobinių stadijų, kuriose žmonės veikia sąmoningai, su gryna neapykanta (užslėpta arba atvira). Bandymas vesti diskusiją su tokios stadijos homofobais yra bemaž savanoriškas sadomazochizmas.

Yra kelios galimos elgesio strategijos:

  1. Įvardinti asmeniui, kad ji(s) kalba/elgiasi homofobiškai. Dažnu atveju žmonės to nežino, nesupranta, nėra apmąstę. Paprastas ir mandagus įvardijamas garsiai gali būti pakankamas jų elgesio pasikeitimui.

  2. Nebūti teisuoliu(-e) ir nepurkštauti, kad jau 21-as amžius, nerodyti pirštu, kad kažkas užstrigęs praeitame šimtmetyje. Tai nepadeda. Net jei asmens turimos nuomonės jums atrodo kvailos, spaudimas jas keisti gali tik sulėtinti pokyčio procesą.

  3. Nedaryti nieko. Negirdėti ir nereaguoti. Nesivelti į diskusijas ir taip saugoti savo Kalėdas, mandarinus ir baltą mišrainę. Vis dėlto greičiausiai daugelis nuo šios strategijos yra jau pavargę, nes tik ją ir taikydavo... O juokeliai, replikos ir mitologinės tiesos ir toliau keroja prie kiekvienų Kalėdų stalo.

  4. Reaguoti ir triuškinti faktais. Patartina vengti puolimo, nes besiginantis žmogus neturi laiko permąstyti savo argumentų. Renkantis įgyvendinti šią strategiją, reikia atlikti nemažai namų darbų. Vienas jų – atpažinti pagrindines homofobų temas ir argumentus. Temų ir agumentų kiekis visada ribotas ir visada atsikartojantis (homoseksualios šeimos, lesbiečių ir gėjų partnerystė, homoseksualumo natūralumas, homoseksualumas biblijoje, lesbiečių ir gėjų teisės.) Perskaitykite tyrimų ataskaitų, apžvelkite kitų šalių praktikas, pasidomėkite istorija, raskite sau tinkamus argumentus, kuriais varijuodami jausitės patogiai*.

  5. Pasiūlyti liautis seksualizuoti homoseksualius santykius: „Galbūt jūsų santykiai prasideda ir baigiasi lova, tačiau nemaža dalis žmonių santykiuose dar turi meilės, pagarbos, rūpesčio, draugystės jausmų. Tarp jų ir lesbietės, ir gėjai.“ Jeigu asmuo piktinasi vien gėjais, o lesbietes palieka ramybėje, galima drąsiai konstatuoti, kad ne pats homoseksualuamas jam/jai kelia siaubą, o asmeninės fantazijos vaisiai. Gal vertėtų liautis paslapčia fantazuoti apie intymius gėjų santykius?

    Jeigu asmuo piktinasi vien gėjais, o lesbietes palieka ramybėje, galima drąsiai konstatuoti, kad ne pats homoseksualuamas jam/jai kelia siaubą, o asmeninės fantazijos vaisiai. Gal vertėtų liautis paslapčia fantazuoti apie intymius gėjų santykius?

  6. Bandant diskutuoti ir matant, kad visa tai bergždžia, nes nei mokslo faktai, nei empatijos reikalaujantys argumentai niekur neveda, o žmogus ir toliau gyvena mitologijoje – pasakyti, kad pasiraukiate iš diskusijos, nes ši visai neproduktyvi. Jeigu reikia – pakartokite tą kelis kartus.

  7. Galiausiai, visada galima žaisti gudriai. Paklauskite, ar taip pikta dėl homoseksualumo, nes abejoja savo heteroseksualumu?

    Galiausiai, visada galima žaisti gudriai. Paklauskite, ar taip pikta dėl homoseksualumo, nes abejoja savo heteroseksualumu?

*Keletas patarimų:

Seksualinė orientacija nėra pasirenkama. Heteroseksualūs asmenys savo orientacijos irgi nesirenka.

Tyrimų išvados sako, jog asmenų seksualinė orientacija neturi įtakos gebėjimui auginti vaikus. Tai rodo ir patirtys, kur nemažai heteroseksualių asmenų nesugeba auginti vaikų.

Visose kultūrose, visose religijose ir visais istoriniais laikmečiais buvo homoseksualių asmenų, lygiai taip pat visada ir visur homoseksualių asmenų bus. Taip tiesiog yra.

Galima pasiremti Ricky Gervais išmintimi: „Vienalytės santuokos nėra gėjų privilegija, tai lygios teisės. Privilegija būtų, jeigu gėjams nereikėtų mokėti mokesčių. Kaip kad bažnyčiai.“

O jeigu užstalėje kas nors sako: „Aš nesu prieš gėjus, bet jie visi pedofilai – vilioja jaunuolius.“, tai tiesiog reiškia – kad jie nėra prieš pedofilus. O ar norėsis pridėti įžvalgą apie tai, kad gėjai ir lesbietės nėra labiau linkę į seksualinę vaikų prievartą negu heteroseksualai (mokslinių tyrimų išvados šiuo klausimu yra vieningos) – jūsų pasirinkimas.

Gražių švenčių!

Akvilė Giniotaitė yra lytiškumo ugdymo advokatavimo koordinatorė VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ ir VU edukologijos doktorantė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius