Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albinas Mitrulevičius: Daugiau demokratijos formuojant vietos valdžią

Po ilgų diskusijų, ar verta įteisinti tiesioginius merų rinkimus, man, kaip vienam iš įstatymo projekto iniciatorių, ypač džiugu, kad pagaliau pavyko pasiekti šį tikslą ir 2015 metais kovo 1 d., pirmą kartą Lietuvos istorijoje piliečiai galės patys nuspręsti, kuris kandidatas yra tinkamiausias atstovauti jų interesams.
Albinas Mitrulevičius
Albinas Mitrulevičius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Į žmonių rankas atiduodama didelė atsakomybė, nes nuo išrinktos vietos valdžios sprendimų didele dalimi priklauso viso miesto ir jame gyvenančių žmonių gerovė. Tačiau vis dažniau pasigirsta nuogąstavimų, kad populistai sieks pasinaudoti tiesioginių merų rinkimų galimybe tapti miestų merais.

Būtina pažymėti, kad labai svarbu į vietos valdžią išrinkti ne daug žadančius, o kvalifikuotus ir daug gyvenimiškos patirties turinčius atstovus, kurie turėtų aiškią savo miesto, vietovės raidos viziją. Nesvarbu ar tai būtų Seimo, Prezidento, Europos Parlamento ar vietos savivaldos tarybų rinkimai, visuomet svarbu suvokti, kad kiekvieni rinkimai – tai atsakingas ir labai svarbus žingsnis einant gerovės valstybės kūrimo keliu.

Savivaldybėse esančios problemos tik įrodo, kaip svarbu išrinkti kompetentingus atstovus, kurie turėtų aiškią strategiją, kaip išspręsti esamas savivaldybės problemas. Vietos politikai turi būti kuo arčiau žmonių, kad žinotų jų lūkesčius bei problemas. Taip pat svarbu ir tamprus bendradarbiavimas su nacionaline valdžia.

Savivaldybėse esančios problemos tik įrodo, kaip svarbu išrinkti kompetentingus atstovus, kurie turėtų aiškią strategiją, kaip išspręsti esamas savivaldybės problemas.

Dabartinė Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė siekia sustiprinti savivaldą. 2015 metais biudžete numatoma savivaldybėms 8,8 proc. (iki 72,15 proc.) padidinti joms tenkančią surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį. Savivaldybės papildomai disponuos 200 mln. litų. Tai – paskata imtis iniciatyvos plėtoti verslą, pritraukti investicijų.

Vyriausybės prioritetas – regionų ekonominė ir socialinė plėtra. Septyniuose probleminiuose regionuose Vyriausybės iniciatyva surengtos diskusijos, kaip didinti užimtumą, pritraukti investuotojų ir plėtoti verslą.

Būtina pažymėti, kad per 2014 metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje užregistruota beveik 7 tūkst. naujų įmonių (6 998 ūkio subjektai), t. y. 0,2 procento daugiau nei 2013 metų sausio–birželio mėnesiais (6 982 ūkio subjektai). Vyriausybės pastangomis investicijų srautai nukreipiami į regionus, verslo plėtrai nustatytas gerėjančio klimato režimas. Ekonomikos augimą vis geriau jaučia ir dirbantieji. Nedarbas stabiliai mažėja, o vidutinis darbo užmokestis padidėjo net 6,2 procento – tai didžiausias augimas per pastaruosius 5 metus.

Taip pat būtina pažymėti, kad Partnerystės sutartyje Lietuvai numatyta 3,501 mlrd. litų iš Europos regioninės plėtros fondo, 2,049 mlrd. litų – iš Sanglaudos fondo, 1,613 mlrd. litų – iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai, 1,127 mlrd. litų – iš Europos socialinio fondo ir 60 mln. litų – iš Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo.

Šie išvardinti faktai byloja apie tai, kad kokybiškai ir efektyviai priimant sprendimus visuomet galima pasiekti norimų rezultatų. Efektyvi ir atvira savivalda yra bet kurios demokratinės visuomenės pagrindas. Tad visuomet turime atsakingai priimti sprendimus, nes krašto ateitis tik mūsų pačių rankose!

Albinas Mitrulevičius yra Seimo LSDP frakcijos seniūnės pirmasis pavaduotojas, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius