-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aldona Aleksėjūnienė: Gyvajai gynybinei Laisvės sienai Baltijos kelyje subyrėti nevalia

Prieš 25-erius metus, rašydama reportažą iš Baltijos kelio (Prienų rajono laikraščiui, kurio redakcijoje tuomet dirbau) pavadinau jį „Jungianti gyvoji siena“. Fotografė Onutė Valkauskienė pirmajame laikraščio puslapyje tekstą iliustravo nuotrauka, kurioje užfiksuota gyva žmonių grandinė, stovinti Baltijos kelyje su plakatu rankose „Mūsų tikslas – nepriklausoma Lietuva“.
Aldona Aleksėjūnienė
Aldona Aleksėjūnienė

Mano gimtojo Prienų krašto žmonės tada stovėjo 222-224 magistralės ruože. Didžioji dalis vėlavo, autobusai kažkur įstrigo. Lengvaisiais automobiliais vykusieji (jų tarpe ir aš su dukra Asta) laiku pasiekė demonstracijos kelio ruožą. Jungėmės į gyvąją sieną, suvokdami jos prasmę – atsiribojame nuo komunistinės Rusijos ir demonstruojame to paties tikslo siekiančių Baltijos šalių vienybę.

Bet tikrai tada nemaniau, jog po ketvirčio amžiaus teks, kaip tada, vėl kelti jungiančiosios gyvosios sienos tvirtinimo būtinybę. Nes rankų ir dvasios tvirtybės išbandymai, pasirodo, nesibaigė, net ir griuvus sovietų valdžiai, o mums įkvėpus sunkiai pasiektos Laisvės dvelksmo. Po melo 50-mečio.

Tikrai tada nemaniau, jog po ketvirčio amžiaus teks, kaip tada, vėl kelti jungiančiosios gyvosios sienos tvirtinimo būtinybę.

Kai kas iš mūsų toje sistemoje gimėme ir brendome. Bet motinų žodžius į sąmonę neištrinamai įsirašėme – sovietai, komunizmo šmėklų vedini, mūsų kraštą užgrobė, Dievą paniekino, už tai jiems atleidimo – nėra. Todėl budėjimas vardan Tėvynės Laisvės – niekada nesibaigs.

Ir kaip nebudėsi. Rusiškojo imperializmo čiuptuvai dabar smaugia už savo laisvę kovojančią Ukrainą, kurios ketinimai jungtis į Europos Sąjungą, demokratines vertybes puoselėjančių šalių tarpą, iššaukė akivaizdžiai neadekvačią didžiosios šalies kaimynės valdančiųjų reakciją. Jie už tai mažesniąją muša. Ir grasina trečiuoju Pasauliniu karu.

Šiandien, rugpjūčio 23-iąją, Baltijos kelią minėdami, dauguma mūsų reiškiame palaikymą Ukrainai, kuri iš rusiškojo imperializmo čiuptuvų vaduojasi itin sunkiai. Į gabalus plėšomos valstybės vyrai vardan jos suvereniteto lieja kraujo upes, o per jas neva su išganymo vandeniu ir duona atvyksta šmėkliškai „baltas“ Rusijos karavanas. Į suirutę, kurią pati Rusija Ukrainoje užkūrė.

Šiandien tą pačią grėsmę kaip prieš 25-erius justi – koktu. Baltijos kelyje, toje pačioje atkarpoje fiziškai atsistoti negaliu, gyvenu kitame Lietuvos krašte, pamaryje, per toli laiku trasą pasiekti. Bet mintimis vis tiek grįžtu į tą mūsų Laisvės kelią ir negaliu nepritarti visiems, kas šiandien sako – Baltijos kelio minėjimą temdo įvykiai Ukrainoje.

Todėl mane, eilinę žiniasklaidos darbininkę su 47 metų darbo stažu, šiomis dienomis itin skaudžiai užgauna tai, ką eiliniame spaudos leidinių pardavimo skyriuje „Norfos“ krautuvėje Šilutėje stebiu. Čia už 1,2 Lt laisvai pardavinėjamas į didžiarusiškojo šovinizmo dūdą pučiantis propagandinis leidinys „Būkime vieningi“. Jis dergia neva „fašistinį perversmą surengusią“ Ukrainą, taip pat – mūsų šalį, jos prezidentę Dalią Grybauskaitę, Lietuvos radiją ir televiziją ir mūsų Laisvės kelią.

Kai šitokios „tiesos“ be jokių užkardų eiliniame Lietuvos užkampyje laisvai skleidžiamos, o politikai tik vograuja apie būtinybę stabdyti putinišką propagandą – darosi nyku.

LRT, pasak leidėjų, yra „ES ir NATO vykdomo psichologinio karo“ įrankis, daugiausia nuveikęs propaguodamas Lietuvos stojimą į ES, kuri yra „globalinio imperializmo hegemonas“. Be to, LRT tiesiogiai transliavo Maidano protestų įvykius Kijeve ir tarnavo ne tiesai, o melui. Tiesa neva tokia – nacionalistai persirengė „Berkut“ uniformomis ir tyčia šaudė į savus. ..Kažkur tai jau girdėta?

Kai šitokios „tiesos“ be jokių užkardų eiliniame Lietuvos užkampyje laisvai skleidžiamos, o politikai tik vograuja apie būtinybę stabdyti putinišką propagandą – darosi nyku.

Beje, „Norfos“ savininkai, priėmę platinimui ir iki šiol laikantys Putino propaganda persmelktą leidinį, iš lentynų jį išimti gal galėtų bent Baltijos kelio 25-mečio proga? Nes lentynos tvarkytoja tik abejingai trukteli pečiais...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius