Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alisa Miniotaitė: Kaip vadovas gali išsklaidyti susikaupusį nuovargį?

Daugelyje valstybių šiuo metu nuotaikos ne pačios geriausios. Augančiu nepasitenkinimu skundžiasi ne tik lietuviai, bet ir kaimynai – latviai, estai, lenkai. Kolegos taip pat praneša apie išaugusį neigiamų komentarų skaičių šiose šalyse.
Alisa Miniotaitė
Alisa Miniotaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viena vertus, manytum, kad COVID grėsmė turėtų suvienyti ir telkti rimtiems darbams, o ne santykių aiškinimuisi socialiniuose tinkluose, tačiau, kita vertus, kivirčų ūžesys rodo, kad rimtos grėsmės ir nėra.

Nuovargio prisikaupė. Labiausiai trūksta gerų žinių ir vilties. Teikiami neįgyvendinami pažadai, vėl ir vėl pratęsiamas karantinas prisideda prie tvyrančio slogučio.

Didžiausia našta šiandien yra užgulusi mamas ir tėčius, kurie vaikus augina vieni.

Įmonėse irgi kaupiasi sunkumas ir nepasitenkinimas. Reikia pripažinti, kad darbu iš namų nepatenkinti ne visi. Yra žmonių, kurie puikiai prisitaikė, mėgaujasi pakankamai neintensyviu darbo krūviu, galimybe dieną išeiti pasivaikščioti ar nuveikti kitus namų ūkio darbus.

Sunkiausia, žinoma, tiems, kurie turi vaikų: maisto gamyba, vaikų ugdymo organizavimas, šeimos narių interesų derinimas, kompiuterių ir kambarių dalyba. Čia tik techniniai rūpesčiai, o juk yra ir psichologinis krūvis. Vien matant prarastus vaikų socializacijos, brendimo metus, atskirtį, sulinkusias nugaras prie kompiuterio, negali išlikti abejingas. Didžiausia našta šiandien yra užgulusi mamas ir tėčius, kurie vaikus augina vieni.

Darbu iš namų skundžiasi ir vieniši žmonės. Jiems vienatvė gali būti nepakeliamai sunki.

Svarbu atkreipti dėmesį, ar pats vadovas nėra „negatyvo“ – neigiamų emocijos iškrovos - šaltinis.

Todėl įmonės ir organizacijos gali ir turi prisidėti prie situacijos sprendimo gerų žinių ir naujienų kūrimu.

Kas gali būti gera žinia įmonių darbuotojams?

  • Papildoma premija, nors ir simbolinė.

  • Dovanų kuponas masažui ypač pervargusiems darbuotojams.

  • Nuotolinis vakarėlis. Jei dar neišbandėte šio formato, verta. Daugeliui pilvus suka nuo žodžio „nuotolinis“, tačiau jei šį žodį lydės užkandžių paketas ir gėrimas, jau neblogai.

  • Suplanuota visų bendra išvyka vasarą.

  • Suteiktas laisvadienis kaip maža staigmena.

Svarbu atkreipti dėmesį, ar pats vadovas nėra „negatyvo“ – neigiamų emocijos iškrovos - šaltinis. Be jokios abejonės žmonės iš vadovo semia energiją. Toks jau vadovo darbas – spindėti ir šviesti. Galima šviesti ir santūriai, susikaupus.

Kaip prasideda dar viena negatyvi diena (virtualiame) biure? Skundais ir pokalbiais apie sunkią kasdienybę. Kas nors pasidalija karčia patirtimi, kitas paantrina, trečias replikuoja ir traukinys važiuoja, o mes jame - tie nelaimingi, pavargę keleiviai. Vadovas turi sekti savo kalbą: ar neužkuria dejonių varikliuko pats? Žmonės turi išsikalbėti, padejuoti, bet tai negali būti rytinis pokalbis. Galbūt žmonėms reikia psichologo pagalbos? Vis dažniau kompanijos samdo psichologą, su kuriuo darbuotojai gali atvirai dalintis rūpesčiais.

Suprantame, kad COVID įtampa tęsis dar kurį laiką – tikėtina, iki metų pabaigos, kol bus paskiepyta didesnė visuomenės dalis. Visame pasaulyje dėl COVID aplinkybių svyruoja darbuotojų pasitenkinimas darbu ir motyvacija. Tyrimų duomenimis, geriausias būdas išlaikyti darbuotojų motyvaciją – užtikrinti saugumo jausmą, ribas tarp darbo bei asmeninio gyvenimo (šiandien šios ribos baigia išsitrinti) ir bendrauti. Apie ką galime bendrauti? Artimiausius planus, tikslą, į kurį einame, kylančius iššūkius bei kaip aš, kaip vadovas, galiu tau padėti. Rodos, pastarasis klausimas yra nepelnytai pamirštas.

Dr. Alisa Miniotaitė yra vadovavimo ir lyderystės ekspertė, UAB „Alisa Management Laboratory“ įkūrėja, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Lyderystės programos vadovė

Komentaras skelbtas Žinių radijo laidoje „Lyderio dilema“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius