Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amiras Maimonas: Kas slypi už Hamas atakų prieš Izraelį

Spalio 17 d. 03 val. 39 min. iš Hamas valdomo Gazos ruožo paleista raketa nusileido ant gyvenamojo namo Be‘er Shevoje - pagrindiniame Izraelio pietų regiono mieste. Raketa smarkiai suniokojo Miri Tamano namus, kuriuose ji ir jos trys vaikais tuo metu miegojo. Nors namas buvo sunaikintas, šeima sugebėjo pasiekti prie namų įrengtą slėptuvę vos keletą sekundžių prieš sprogimą ir, laimei, atakos metu niekas nebuvo sužeistas.
Amiras Maimonas
Amiras Maimonas / Asmeninio archyvo nuotr.

Deja, tai yra realybė Izraelio pietinų regionų gyventojams, kurie daugiau nei dešimtmetį susidūria su Hamas iš Gazos ruožo paleidžiamomis raketomis. Kol Hamas išnaudoja Gazoje gyvenančius žmones ir terorizuoja izraeliečius, Izraelio vyriausybė daro viską, kas įmanoma, kad apsaugotų savo piliečių gyvybes. Kiekviename Izraelio pietuose esančiame name, mokykloje, žaidimų aikštelėje ir kiekvienoje viešojoje erdvėje yra įrengta slėptuvė arba saugusis kambarys, skirtas pasislėpti nuo raketų bei bombų sprogimų ir kuris yra nepakeičiamas gelbėjant gyvybes atakos metu.

Vykstančiame konflikte esama esminio asimetriškumo: sąmoningas Hamas tikslas – Izraelio civiliai gyventojai, o tuo tarpu Izraelio atsakas skirtas Hamas karinei infrastruktūrai. Hamas savo gyventojus naudoja kaip gyvuosius skydus, o Izraelis daro viską, kad apsaugotų savo civilius gyventojus ir išvengtų žalos civiliams kitoje pusėje.

Po to, kai Izraelis 2005 m. pasitraukė iš Gazos ruožo, palestiniečiai turėjo puikią progą įtvirtinti savo lyderystę bei pajėgumus. Tačiau 2007 m. Hamas teroristinė organizacija kruvinuoju perversmu perėmė Gazos ruožo kontrolę. Jau daugiau nei dešimtmetį Hamas savo pastangas bei išteklius naudoja išpuoliams prieš Izraelį, tuo pačiu metu naudodama priespaudą prieš savo savo žmones ir pažeidinėdama jų laisves bei teises.

Užuot investuodama į Gazos ekonomikos kėlimą ir palestiniečių gerovę, Hamas toliau smaugia savo žmones, daugiausia išteklių skiria kariniams išpuoliams beprasmiame kare prieš Izraelį.

Kasdienė agresija intensyviai išaugo per pastaruosius šešis mėnesius, Hamas organizuojant smurtines masines riaušes, šaudymus bei sprogdinimus pasienyje tarp Gazos ir Izraelio.

Hamas teigia esanti atsakinga už Gazos ruožo administravimą ir rūpinimąsi jos gyventojų poreikiais. Tačiau Hamas lyderių elgesys labiau primena nusikalstamąjį sindikatą. Užuot investuodama į Gazos ekonomikos kėlimą ir palestiniečių gerovę, Hamas toliau smaugia savo žmones, daugiausia išteklių skiria kariniams išpuoliams beprasmiame kare prieš Izraelį.

Hamas tikisi, kad Palestinos atstovai, Izraelis, JT ir platesnė tarptautinė bendruomenė pasirūpins Gazos ruože esančiais palestiniečiais, kol tuo tarpu pats Hamas užsiims nesibaigiančia smurtine kova prieš Izraelį, išnaudos savo civilius gyventojus, leis raketas į Izraelio bendruomenes, skleidžiant terorą ir visiškai ignoruojant savo pačių žmones.

Išlaikydami nuolatinę karo būklę su Izraeliu, Hamas lyderiai parodo, kad jų pagrindinis tikslas yra ne gerinti palestiniečių gerovę, o sukelti kuo didesnę žalą izraeliečiams. Izraelis nevengs panaudoti visų priemonų, kad apsaugotų savo piliečius.

Amiras Maimonas yra Izraelio ambasadorius Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius