-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amiras Maimonas: Kas slypi už „Hamas“ sėjamo smurto?

Jei tik. Jei tik grupuotė „Hamas“ nebūtų užvaldžiusi Gazos Ruožo. Jei tik „Hamas“ nenaudotų savo žmonių kaip skydų ir kaip žmogiškų ginklų savo mirtinoms operacijoms. Jei tik mes galėtume išvengti šios prarastų palestiniečių gyvybių tragedijos. Jei tik – tai jausmas, apibūdinantis dešimtmečius trunkantį smurtą šiame regione.
 Izraelio valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas
Izraelio valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šis Izraelio ambasadoriaus Lietuvoje Amiro Maimono komentaras yra atsakymas į 15min antradienį spausdintą Giedrės Steikūnaitės rašinį „Nakba 1948 – kas bendro tarp Palestinos ir Lietuvos?“

Jei tik „Hamas“, kuri geležiniu kumščiu valdo Gazos Ruožą nuo 2007 metų ir vis puola Izraelį, nuspręstų statyti namus, kurti infrastruktūrą. Jei tik grupuotė panorėtų vystyti Gazos Ruožą, kurti geresnį gyvenimą Palestinos žmonėms.

Jei tik.

Dabar gi šią savaitę vykstantis smurtas Gazos Ruožo ir Izraelio pasienyje dar aiškiau parodo, kaip labai pakenkti izraeliečiams nori „Hamas“ savo pačių žmonių – palestiniečių – sąskaita.

VIDEO: JAV ambasados perkėlimo į Jeruzalę kaina – 58 palestiniečių gyvybės

Iš tiesų „Hamas“ nori, netgi trokšta, stumti jaunus Gazos gyventojus, dauguma kurių yra dar vaikai, prie Izraelio ir Gazos sienos.

„Hamas“ jiems nurodo ignoruoti bet kokus įspėjimus – lankstinukuose, radijuje ir socialinėje žiniasklaidoje – nesiartinti prie pasienio tvoros, nebesvaidyti ugnies bombų, granatų, akmenų, susilaikyti nuo tvoros pažeidimų.

Tarp Gazos gyventojų „Hamas“ slepia savo narius – apsiginklavusius, apmokytus, pasišventusius ir pasirengusius akimirksniu patekti į Izraelį.

Grupuotė „Hamas“ tai daro norėdama įgyvendinti grasinimus prasiveržti pro pasienio tvorą, kad riaušininkų masė, kurioje įsimaišę teroristai, galėtų įsiveržti į Izraelį ir deginti, naikinti kiekvieną jų kelyje pasitaikantį Izraelio objektą.

Taip jau nutiko, kai „Hamas“ kovotojų minia padegė ir išnaikino „Kerem Shalom“ terminalą, kuriuo Izraelis užtikrindavo kuro ir prekių iš Izraelio bei iš tarptautinių rėmėjų tiekimą į Gazos Ruožą.

Taigi Gazos Ruožo gyventojai yra aukojami „Hamas“ ciniškiems tikslams.

VIDEO: Surežisuotas vaizdo įrašas iš protesto Gazos Ruože

Mat tarp Gazos gyventojų „Hamas“ slepia savo narius – apsiginklavusius, apmokytus, pasišventusius ir pasirengusius akimirksniu patekti į Izraelį, išsisklaidyti, pasislėpti nuo Izraelio pasieniečių ir galiausiai viename iš daugelio Izraelio pasienio miestų įvykdyti neįsivaizduojamų proporcijų žudynes.

Šį ketinimą jau įvardijo Izraelio teritorijoje sučiuptas „Hamas“ kovotojas. Yahya Ijlah, 19-metis „Hamas“ narys, įsiveržęs į Izraelį balandžio 29 dieną, sakė, kad jis buvo išsiųstas prie pasienio tvoros su tikslu pavogti apsaugos kamerą.

„Twitter“ nuotr./„Hamas“ kovotojas Yahya Ijlah
„Twitter“ nuotr./„Hamas“ kovotojas Yahya Ijlah

Jis pridūrė, kad „žiniasklaidoje „Hamas“ stengiasi pateikti savo veiklą kaip visuotinį sukilimą, o ne kaip smurtinę jos narių veiklą“.

Šimtai savižudžių sprogdintojų. Tūkstančiai antpuolių raketomis. Per pastaruosius dešimtmečius „Hamas“ įvykdė ar paskatino nesuskaičiuojamą daugybę išpuolių, užpuolimų peiliais, akmenimis, kitokių atakų.

Tūkstančiai Izraelio gyventojų buvo nužudyti arba sužeisti. „Hamas“ troškimas ir ketinimas žaloti izraeliečius yra pagrindinė šios savaitės smurto priežastis, kuri taip dažnai lieka nepastebėta ir nepaviešinta.

Taip yra dėl to, kad tokia grėsmė slepiasi už dramatiškų antraščių ir tyliai, kantriai laukia menkiausio pažeidžiamumo Izraelio gynyboje, kad atsirastų, įsiraizgytų ir taptų nesustabdoma: kibuce ar ramiame miestelyje netoli Gazos, kur Izraelio vaikai žaidžia, o tėvai dirba ir meldžiasi už taiką ir ramybę.

„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Jeruzalės autobusų stotelėje
„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Jeruzalės autobusų stotelėje

Kai mes kovojame su smurtu, turėtume prisiminti: jeigu tik Gazos žmonės galėtų išsilaisvinti iš „Hamas“ destruktyvios, radikalios ideologijos ir galėtų pasirinkti naują kelią.

Kelią, kuriame vaikai branginami kaip lobiai – jie ir yra lobis – ir mokomi rinktis gyvenimą, meilę ir ramybę. Jei tik mes galėtume pamatyti viso šio smurto pabaigą.

Amiras Maimonas yra Izraelio valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius