Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amiras Maimonas: Raketos virš Izraelio – 15-kos sekundžių realybė

Įsivaizduokite, kad vidury nakties jus pažadina kaukiančios sirenos, kurios įspėja, jog per mažiau nei 15 sekundžių jūsų namas gali būti sunaikintas.
Amiras Maimonas
Amiras Maimonas / Izraelio ambasados Lietuvoje nuotr.

Jūs autopilotu bėgate per gatvę į artimiausią slėptuvę. Vos patekus į vidų išgirstate kurtinantį sprogimą, – tai reiškia, kad raketa sprogo vos už kelių gatvių. Jūsų kūnas pradeda nevaldomai drebėti, nes suprantate, kad jei nebūtumėte palikęs savo lovos prieš kelias sekundes, dabar jūsų nebebūtų gyvo.

O dabar įsivaizduokite milijonus eilinių piliečių, kurie išgyvena būtent tai. Kaukiančios sirenos ir be paliovos sproginėjančios raketos, motinos griebiančios vaikus iš žaidimų aikštelės, tėvai kelkraščiuose sustoję ir savo kūnu lyg šydu dengiantys naujagimius, seneliai, iš paskutiniųjų lipantys laiptais iš penkto aukšto – visi jie gelbstisi patys ir gelbsti savo šeimas nuo mirties, tikėdamiesi pasislėpti iki kito raketos sprogimo.

Dabar įsivaizduokite, kad namai ir darželiai sunaikinti, dūžtantis stiklas ir skeveldros skrieja visomis kryptimis, o keturių vaikų tėvas Moshe Agadi, gamyklos darbuotojas Ziyad Alhamamdah, arba automobilio vairuotojas Moshe Feder, taip pat Pinchas Menachem Prezuazman, kurio sūneliui – tik pusantrų metukų – žuvo. Žuvo todėl, kad jie – izraeliečiai.

Žudikiškos Hamas ir „Islamo džihado“ grupuotės laiko Gazos gyventojus įkaitais, nors jie tikrai nusipelnė visiškai kitokio gyvenimo. Gyvenimo be teroristinės diktatūros.

Per pastarąsias trisdešimt šešias valandas teroristinės organizacijos – Hamas ir palestiniečių grupuotė „Islamo džihadas“, geležiniu kumščiu kontroliuojančios Gazos ruožą, iš Gazos ruožo į Izraelio teritoriją paleido daugiau kaip 650 raketų (toks skaičius fiksuotas sekmadienį, 16:30 val.).

Šios teroristinės organizacijos tęsia apšaudymą raketomis, nutaikytomis į civilius Izraelio gyventojus, paleistomis iš tankiausiai apgyvendintų Gazos vietų, ir panaudodamos vietinius Gazos gyventojus kaip žmogiškuosius skydus. Taip kiekviena paleidžiama raketa tampa dvigubu karo nusikaltimu.

Nuo 2005 m. Izraelio nebėra Gazos ruože, o po 2007 m. kruvinojo perversmo Gazos teritorija yra valdoma brutalaus Hamas režimo. Žudikiškos Hamas ir „Islamo džihado“ grupuotės laiko Gazos gyventojus įkaitais, nors jie tikrai nusipelnė visiškai kitokio gyvenimo. Gyvenimo be teroristinės diktatūros.

Hamas ir „Islamo džihadas“ kasdien vykdo karo nusikaltimus tiek prieš Izraelio, tiek ir prieš Gazos gyventojus, tačiau tarptautinė bendruomenė vis dar dvejoja ir neįvardija agresorių tikraisiais jų vardais: „Hamas“ ir „Islamo džihadas“. Tas pats moralinis kompasas turi būti taikomas visiems smurtiniams diktatoriams. Nėra jokios galimybės išteisinti Hamas ir Islamo džihadistų dėl jų žiaurumo prieš Gazos žmones ir jų nuolatinės teroristinės veiklos. Jei išties norima priartėti prie taikaus sprendimo, demokratinės šalys ir žmogaus teisių gynėjai turi moralinę pareigą įvardinti Hamas ir palestinos grupuotę „Islamo džihadas“ tikraisiais jų vardais: tai – teroristinės organizacijos.

Ar jūs leistumėte teroristams diktuoti, kaip jums gyventi?

Kadangi milijonai izrealiečių patiria raketų antskrydžius iš Gazos ruožo, Izraelis ir toliau gins savo piliečius ir užtikrins jų saugumą, kaip tai darytų bet kuri kita demokratinė valstybė. Geležinio kupolo gynybos sistema sulaikė daugybę iš Gazos paleistų raketų ir išgelbėjo daug gyvybių. Kol Hamas ir „Islamo džihadas“ tęsia atakas iš Gazos ruožo prieš Izraelio bendruomenes, Izraelis reaguoja naikindamas teroristų infrastruktūrą, įskaitant mokymų bazes, teroristinius tunelius ir raketų paleidimo įrenginius, tuo pačiu visomis išgalėmis vengiant civilių aukų.

Tad šį rytą, kai jūs kėlėtės iš šiltos ir patogios lovos ir ruošėtės eiti į mokyklą ar darbą, šimtai tūkstančių Izraelio jaunuolių gūžėsi šaltose slėptuvėse. Ir kurį laiką ten užsibus. Nenutrūkstamos raketų atakos iš Gazos ruožo atima iš Izraelio ir Gazos jaunimo galimybę eiti į mokyklą, sportuoti ir tiesiog normaliai gyventi.

Ar jūs leistumėte teroristams diktuoti, kaip jums gyventi?

Amiras Maimonas yra Izraelio ambasadorius Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius