Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Amiras Maimonas: Verslas su Iranu – branduolinio monstro maitinimas

Irano susitarimas, iš kurio pasitraukė JAV, nebuvo veiksminga Irano atgrasymo nuo branduolinės programos priemonė. Bet dėl visuotinių sankcijų Vakaruose turi būti susitarta kuo greičiau, kitu atveju pasekmės – tragiškos visam pasauliui.
Amiras Maimonas
Amiras Maimonas / Asmeninio archyvo nuotr.

Irano archyvas be abejonės įrodo, kad Iranas turi išsamų ir slaptą planą kurti branduolinius ginklus. Net po to, kai buvo sudarytas sandoris su Iranu, žinomas kaip Bendras Visapusiškų Veiksmų Planas (BVVP), Iranas sukčiavimo ir apgaulės būdu ir toliau tęsė su branduoliniu ginklu susijusias veiklas, užslėpdamas jas po „mokslinių tyrimų“ sąvokomis ir taip išsaugodamas savo branduolinius pajėgumus. BVVP susitarimas, pasirašytas Irano, kaip tikėtasi, nebuvo sėkmingas. Priešingai, tai leido teokratiniam režimui tapti dar pavojingesniam tarptautinėje arenoje, o savo šalyje tęsti priespaudą.

Masinis spaudimas ir sankcijos Iranui buvo veiksmingos iki 2014 m., tad sankcijų atnaujinimas turėtų būti veiksmingas ir dabar. Sankcijų taikymas kritiniams Irano ekonomikos sektoriams yra tinkamas būdas sustabdyti Irano kelią prie branduolinės ginkluotės ir pažaboti ajatolos piktnaudžiavimo politiką.

Nuo 2015 m. spalio mėnesio Irano susitarimo, Iranas tęsė savo branduolinių ginklų kūrimo programą, palaikė atominius archyvus, tuo metu nuslėpdamas sandėlius ir labai svarbią įrangą. BVVO ne tik nepajėgė visiškai sustabdyti Irano branduolinės programos, bet ir neatsižvelgė ir į kitus Irano agresyvius siekius toliau branduolinių pajėgumų ribų – tolimojo nuotolio balistinių raketų kūrimą, dalyvavimą kariniuose konfliktuose ir atsakingų asmenų rėmimą Sirijoje, Jemene, Libane ir Irake, Hamas rėmimą Gazoje, teroristinę veiklą Europoje.

Pastarosiomis savaitėmis saugumo pajėgos keliose Europos šalyse sulaikė Irano atstovus, kurie planavo teroro išpuolius Europos žemėje.

Libane „Hezbollah“ kuria raketų bazes per kelis metrus nuo tarptautinio Beiruto oro uosto. Tai Irano remiamai teroristinei organizacijai sudarys galimybę siųsti tiksliai valdomas raketas į Izraelio miestus. Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGK) globojamos Irano raketų gamyklos, aerodromai ir mokymo junginiai Sirijoje skatina ekstremizmą ir atveria kelią nekaltų Sirijos civilių žudymui. Gazoje Iranas toliau finansuoja ir gamina raketas Hamas, siekdamas dar labiau priartėti prie savo siekio pašalinti Izraelį nuo pasaulio žemėlapio. Irano regioninė plėtra ir įgaliotinių naudojimas per IRGK valdžią taip pat kenkia vietos gyventojams Libane ir Gazoje, kurie naudojami kaip gyvieji skydai.

Irano čiuptuvai siekia žymiai toliau nei Artimieji Rytai. Pastarosiomis savaitėmis saugumo pajėgos keliose Europos šalyse sulaikė Irano atstovus, kurie planavo teroro išpuolius Europos žemėje. Pažangios režimo technologijos sujungtos su finansiniu ir agentų rėmimu visame pasaulyje, sustiprina pasaulinę grėsmę, kurią Irano režimas kelia esminėms Vakarų laisvėms ir vertybėms.

Tolesnis Irano terorizmo palaikymas ir raketų gamybos plėtojimas rodo, kad BVVP nebuvo veiksmingas susitarimas ir tik sukūrė kontrolės iliuziją. Vietoje to, kad taptų nuosaikesniu ir taikesniu režimu, per pastaruosius dvejus metus Irano agresyvios imperialistinės tendencijos suklestėjo didėjant teroristinio režimo mastui.

Irano ekonomika smuko, Irano lira nukrito iki dviejų trečdalių savo vertės. Visa tai – dėl režimo abejingumo savo žmonių gerovei. Tarptautiniai pinigai, kurie buvo skirti spręsti kritinius vandens ir energijos klausimus, statyti mokyklas ir ligonines, pasitarnauti Irano žmonių gerovei, buvo nukreipti finansuoti pasaulinį terorą ir karus. Irano žmonės užtvindė gatves masiniais protestais prieš tironišką vyriausybę, bet daugelis aktyvistų buvo suimti ir įkalinti už tai, kad drįso pasisakyti prieš žiaurų režimą.

Iranui, per savo parankinius, vykdant karus Viduriniuose Rytuose, tenka didžiulė atsakomybę už išprovokuotą migracijos krizę, dėl kurios milijonai perkeltų pabėgėlių pateko į Viduržemio jūros pakrantes. Pabėgėlių antplūdis, su kuriuo susiduria Europa, yra grėsmingas Irano karinės veiklos regione ir jos abejingumo žmonių gyvybėms rezultatas.

Tarptautiniai pinigai, kurie buvo skirti spręsti kritinius vandens ir energijos klausimus, statyti mokyklas ir ligonines, pasitarnauti Irano žmonių gerovei, buvo nukreipti finansuoti pasaulinį terorą ir karus.

Deja, Irano susitarimas suteikė netikrą viltį ir nepakeitė režimo priešiško elgesio, kuris paveikė kiekvieną iš mūsų čia ir dabar. Nesugebėjimas imtis veiksmų šiandien reiškia pasidavimą šiandieninei Irano agresijai, kurios katastrofiškos pasekmės pasklis visame pasaulyje. Kyla klausimų dėl politikos, kuri skatina prekybinius santykius su Iranu, ignoruodama režimo grėsmę ir gyventojų priespaudą.

Verslo interesai neturi būti svarbesni už pasaulinio saugumo klausimus. Iranas ir toliau remia skleidžiamą siaubą Sirijoje, apginkluodamas Hezbollah ir Hamas, organizuoja disidentų žudymus Europoje ir visa tai eina greta tolimųjų balistinių raketų ir branduolinių pajėgumų plėtojimo. Tarptautinė bendruomenė turi spręsti pasaulinę Irano keliamą grėsmę kol dar ne per vėlu.

Amiras Maimonas yra Izraelio ambasadorius Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius