-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar reikia bijoti TVF?

Nors Lietuvos Vyriausybei kol kas nėra poreikio skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), panagrinėkime kokios gi didžiausios „aukos“ galėtų pareikalauti „baisusis“ fondas.

TVF įsikišimas reikalingas tada, kai komerciniai kreditavimo šaltiniai išdžiūsta, t.y. vyriausybės negali visai pasiskolinti iš kitų kredito šaltinių, arba gali skolintis tik trumpam ir labai aukštomis palūkanomis. Esant reikalui, yra daug protingiau ir pigiau paramstyti eižėjančias namo sienas papildomais stulpais ir jas suremontuoti (valstybei tai galėtų būti kad ir skolinimasis iš TVF), negu statyti naują namą neturint instrumentų ir darbininkų.

TVF paskolų privalumas yra tas, kad jos yra teikiamos vidutiniam laikotarpiui ir žemesnėmis palūkanomis. Tačiau natūralu, kad fondas siekia, jog valstybė ilgainiui būtų pajėgi grąžinti pinigus. Todėl valstybė turi įsipareigoti įgyvendinti tam tikras sąlygas, kurios apribotų jos išlaidas ir užtikrintų pajamas.

Andriaus Kubiliaus Vyriausybė jau pati ėmėsi nepopuliarių žingsnių padidindama mokesčius, sumažindama lengvatas ir apkarpydama išlaidas. Tačiau TVF greičiausiai pasiūlytų dar labiau peržiūrėti išlaidas, ir ypač Sodros biudžetą. Dėmesys natūralus, nes 2007 metų pabaigoje buvęs milijardinis perteklius lygiai po metų pavirto į 1,2 mlrd. litų deficitą. Dėl rinkimų ciklo pernai pensijos padidėjo daugiau nei buvo planuota – vidutiniškai 110 litų, o motinystės pašalpos taip pat pareikalavo 341 mln. litų daugiau nei planuota.

Karpant išlaidas, pensijų sumažinimo tikrai nebūtų siūloma, nes ir taip jos yra santykinai menkos, bet perpus sutrumpinti apmokamas vaiko priežiūros atostogas galėtų būtų vienas iš pirmųjų reikalavimų. Juolab kad gimstamumą skatinti galima ir kitais efektyvesniais būdais – plečiant ikimokyklinių įstaigų tinklą, iš dalies kompensuojant išlaidas auklėms, sudarant lankstesnes darbo grafiko galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius