-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Černiauskas: Pirma susitvarkykime namus, o tada kvieskime svečius

Premjeras Algirdas Butkevičius, turbūt įkvėptas grėsmingų vieno universiteto mokslininkų prognozių, jog 2040 m. Lietuvoje neliks ir dviejų milijonų, staiga prakalbo apie tai, kad reikia liberalizuoti užsieniečių įdarbinimą. Premjeras pasirinko lengvesnį kelią ir pasisakė ne apie savų žmonių išlaikymą Lietuvoje ar rimtus darbus, siekiant susigrąžinti išvykusius, o apie gyventojų iš trečiųjų šalių, kuriose darbo jėga itin pigi, atvykimą.
Artūras Černiauskas
Artūras Černiauskas / Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos nuotr.

Tik ar tikrai, premjere, Lietuvoje trūksta darbo jėgos?

Pasvarstykime, ką mums reikštų darbo migrantai. Tikėtina, kad jie atvyks toli gražu ne iš ekonomiškai stiprių šalių, nes abejotina, kad Vakarų Europos piliečius labai masina lietuviškas minimalus 300 eurų atlyginimas.

Jei darbo jėgą tenkina toks darbo užmokestis, vadinasi, nėra poreikio jį kelti. Tačiau tuo vargu ar būtų patenkinti vietiniai gyventojai. Jie tik dar aktyviau ir intensyviau ieškotų, kur už jų gebėjimus ir patirtį mokės daugiau. O tokios darbo paieškos reiškia viena – katastrofiško masto emigraciją.

Lietuvoje jau trūksta darbo jėgos, o dirbantieji nevertina darbo vietos. Mes žinome, kad potencialių darbuotojų dar yra. Tačiau kodėl jie turi vertinti atlyginimą, jeigu už jį neįmanoma pragyventi?

Štai, kas gali realizuoti mokslininkų spėliones, kad Lietuvoje gali nelikti nė dviejų milijonų.

Lietuvoje jau trūksta darbo jėgos, o dirbantieji nevertina darbo vietos. Mes žinome, kad potencialių darbuotojų dar yra. Tačiau kodėl jie turi vertinti atlyginimą, jeigu už jį neįmanoma pragyventi? Ar daug Europos Sąjungos valstybių, kuriose dirbantieji balansuoja ties skurdo riba? Ar daug ES valstybių, kuriose trečdalis dirbančiųjų gauna minimalų atlyginimą?

Štai dar vienas atsakymas, kodėl jau seniai emigravusieji niekada nebegrįš dirbti į Lietuvą.

Premjere, gal laikas iš tiesų prisiminti savo rinkimų programą ir daryti realius žingsnius?

Pirma – sukurti darbo užmokesčio sistemą, kuri būtų taikoma visose įmonėse, įstaigose ir organizacijose ir pagal kurią atlyginimas didėtų, priklausomai nuo įmonės rezultatų, o minimalią algą gautų tik nekvalifikuotą darbą dirbantys.

Antra – sumažinti mokestinę naštą dirbantiesiems. Lietuvoje socialinės garantijos yra vienos mažiausių, o darbo užmokesčio apmokestinimas – vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Gal neverta pataikauti verslui ir dar labiau liberalizuoti Darbo kodeksą?

Taigi, sakyčiau, pirma reikėtų išsikuopti savo kiemą, o tik tada užjūriuose ieškoti svečių.

Artūras Černiauskas yra Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius