-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Skardžius: Energetikos įmonių aferos konservatorių valdžios prieglobstyje

2015 metai prasidėjo gera žinia. Nuo sausio 1 dienos elektros kilovatvalandės kaina buitiniams vartotojams mažėja 1 eurocentu (priklausomai nuo pasirinkto mokėjimo plano). Tam reikėjo atsakingų socialdemokratų vadovaujamos Vyriausybės sprendimų ir pastangų. Kita žinia – elektros energija galėjo pigti dar labiau. Tačiau per tokį trumpą laiką neįmanoma panaikinti milijoninių nuostolių, padarytų energetikos sektoriuje 2009–2012 m. su buvusios A.Kubiliaus Vyriausybės palaiminimu arba nusikalstamu aplaidumu.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Viena iš tokių aferų, kurios atskleidžiamos tik dabar, yra minėtais metais Lietuvos elektrinės vykdyta komercinė prekyba apyvartinės taršos leidimais. Įmonei tai nebuvo būtina veikla, tik papildoma. „Lietuvos elektrinė“ vieną dieną pirkdavo taršos leidimus, pavyzdžiui, iš „Gazprom“ dukterinės kompanijos, o kitą dieną (arba po trumpo laikotarpio) parduodavo tai pačiai „Gazprom“ kompanijai jau du kartus pigiau. Tokia kai kam pelninga prekyba sukosi 2009–2011 metais.

Energetikų nuostolius apmokėjo vartotojai

Iš viso valstybei tokiu būdu buvo padaryti 147 milijonai litų nuostolio. Kas iš to išlošdavo, kokius vadinamus „atkatus“ galėjo pasiimti – dabar jau teisėsaugos tyrimo objektas. Beje, „Lietuvos energijos“ padaryti nuostoliai gulė ne ant ko kito, o ant vartotojų pečių, nes paprasčiausiai buvo įskaičiuoti į elektros energijos tarifą, kuris tais sunkiais krizės metais buvo rekordiškai padidintas.

„Lietuvos elektrinė“ vieną dieną pirkdavo taršos leidimus, pavyzdžiui, iš „Gazprom“ dukterinės kompanijos, o kitą dieną (arba po trumpo laikotarpio) parduodavo tai pačiai „Gazprom“ kompanijai jau du kartus pigiau.

Dėl padarytos žalos valstybei premjeras Algirdas Butkevičius nelaukdamas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Generalinė prokuratūra kartu su FNTT gruodžio 30 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės svetimo turto išvaistymo, dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dėl padarytos didelės žalos valstybei.

Aferos slepiamos kaip slapta informacija

Kodėl taip atsitiko, kad po ankstesnės Vyriausybės priedanga veikusių energetikų aferos tik dabar tarsi grybai po lietaus ėmė lįsti į viešumą?

Pažvelgus į praeitį, aiškėja, kad 2009–2012 metais visa informacija, susijusi su elektros energijos sektoriaus veikla, buvo įslaptinta. Dauguma dabartinių energetikos įmonių vadovų yra paskirti buvusios vyriausybės. Aferų pėdsakus pavyko ilgai slėpti, nes tų įmonių vadovai sugebėjo dangstytis buvusio konservatorių energetikos ministro Arvydo Sekmoko įsakymais ir nustatyta tvarka – visa, kas vyksta energetikos sektoriuje, yra slapta.

Tačiau tai – tik akiplėšiška priedanga. Elektros energetikos įstatymas nurodo priešingai. Jame teigiama, kad energetikos įmonių informacija apie sąnaudas, susijusias su veikla, kuriai taikomos valstybės reguliuojamos kainos, yra vieša.

Praėjo jau dveji šios Vyriausybės darbo metai, prireikė laiko, sudėtingų patikrinimų, auditų, kad principingai reikalaujant būtų į dienos šviesą iškelti visi „įslaptinti energetikų darbeliai“.

Komisija randa vis daugiau pažeidimų

Paaiškėjus, kad vartotojai, mokėdami už elektros energiją, susimokėdavo ir už įmonių išlaidas, susijusias su piktnaudžiavimais, Seime 2014 metų pabaigoje darbą pradėjo jau antra Energetikos sektoriaus tyrimo komisija. Jos nariams aiškėja, kad gyventojams tekdavo apmokėti ne tik tokias energetikų pramogas kaip sporto klubai, asmeniniai treneriai, baseinai, kelionės į Malaiziją, skraidymai oro balionais ir panašias. Auditų medžiagoje apstu ir kitų detalių.

Aiškėja, kad vartotojai apmokėdavo beviltiškas energetikos įmonių skolas, kurios turėjo būti apskaitytos kaip bendrovių nuostoliai. Į gyventojų sąskaitas buvo perkeltos ir ES paramos lėšos, kurios turėjo būti apskaitomos kaip dotacijos.

Esu šios komisijos narys. Ant mano stalo – auditų ataskaitos, kuriose aiškiai parašyta, kad tai – įslaptinti dokumentai. Visa ta veikla, akivaizdžiai prieštaraujanti įstatymams, pateikiama Seimui, kaip įslaptinta. Žinoma, todėl, kad visuomenė negalėtų nieko sužinoti. Dabar mūsų komisijos siekis – ne tik atskleisti energetikos įmonių galimai nusikalstamą veiklą, pareikalauti buvusių vadovų atsakomybės, bet ir paviešinti žmonėms – kokius ir kieno padarytus nuostolius jie apmokėjo. Sieksime atskleisti konservatorių Vyriausybės sudarytas priedangas energetikos sektoriuje.

Aiškėja, kad vartotojai apmokėdavo beviltiškas energetikos įmonių skolas, kurios turėjo būti apskaitytos kaip bendrovių nuostoliai. Į gyventojų sąskaitas buvo perkeltos ir ES paramos lėšos, kurios turėjo būti apskaitomos kaip dotacijos. Šiame slaptame energetikos maiše – dar daug ylų.

Elektros energija galėjo pigti žymiai labiau ir daug anksčiau, jei ne A.Sekmoko ir A.Kubiliaus vadovavimo palikimas – energetikų išlaidavimo ir nuostolių kupra – ne vieneriems metams užmesta ant vartotojų pečių.

Artūras Skardžius yra  Seimo narys, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius