-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Zuokas. 10 svarbiausių klausimų apie Daugiafunkcį kompleksą, į kuriuos V.Benkunskas privalo atsakyti

Praeitą savaitę Vilniaus meras Valdas Benkunskas nusprendė ne tiesiogiai žurnalistams, o per viešųjų ryšių skyrių atsakyti į 10 klausimų, susijusių su daugiafunkcio komplekso statyba Vilniuje. Deja, kaip ir reikėjo tikėtis, visuomenė išgirdo ne atsakymus, o piaro specialistų parengtus „paruoštukus“.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Tad akivaizdu viena – tokie „atsakymai“ ne tik nenuramino visuomenės, o tik dar kartą sustiprina opozicijos nuogąstavimus, kad Vilniaus miesto vadovas atstovauja ne vilniečių, o verslo atstovų interesus. Todėl raginame merą sąžiningai atsakyti į šiuos klausimus:

  1. Ar šiuo metu VMS ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pasirašyta sutartis yra galiojanti? Ar Jūsų viešai skelbiami pakeitimai dėl statybų branginimo, koncesijos objekto ir terminų keitimo vyksta pagal šią sutartį?
  2. BaltCap (Finansuotojas)/UAB ,,Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas’’(sutarties vykdytojas) nutraukė Daugiafunkcinio centro statybos darbus 2023 lapkričio mėnesį. Jūs, kaip meras ir tarpžinybinės darbo grupės vadovas, turėjote fiksuoti Koncesijos sutarties pažeidimą ir taikyti sutartyje numatytas sankcijas. Ar tai buvo padaryta?
  3. Ar visos BaltCap(Finansuotojas)/ UAB ,,Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ garantijos pagal sutartį yra šiuo metu suteiktos ir galiojančios?
  4. BaltCap(Finansuotojas)/ UAB ,,Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“ teigia, kad į Daugiafunkcio centro projektą jau investavo 8,1 mln. eurų. Vertinant viešai žinomą faktą, kad UAB ,,Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“ vadovas Š. Stepukonis yra įtariamas didelių lėšų pasisavinimu, kyla pagrįstų abejonių ir dėl pateiktų investicijų sumos. Ar Jūs, kaip sutarties priežiūros grupės vadovas, pradėjote nepriklausomą atliktų investicijų įvertinimą?
  5. Vertinant tai, kad komplekso statybos praktiškai nepajudėjo, kyla pagrįstų abejonių dėl daugiau ne aštuonių milijonų investicijos, todėl prašome atsakyti, ar BaltCap atsiskaitė su visais komplekso rangovais ir subrangovais?
  6. Prašome paaiškinti ir pateikti skaičiavimus, kodėl Jūs sutinkate indeksuoti (branginti) statybos darbus kartu su finansavimo kaštais nuo 94.54 mln. eurų iki 122,51 mln. eurų (pasak Jūsų, 27 proc.)? Sutarties punktuose 1.7 ir 36.2.3 aiškiai numatyta indeksavimo procedūra. Šis punktas taikomas, kai Jūs pripažįstate, kad dėl Koncesijos užsakovai (VMS, ŠMSM) kaltės susidarė prielaidos keisti statybų kainą. Kokia ta kaltė? Pagal šį punktą galima indeksuoti tik statybos kainą taikant SSKĮ indeksą tik statybos darbams. Tai kodėl buvo indeksuota kartu su finansavimo kaštais, kas naudinga tik BaltCap/ UAB ,,Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“?
  7. Ar toks prašymas buvo pateiktas Jums 2023 m. spalio 6 d. su pono Š. Stepukonio parašu?
  8. Kodėl viešai klaidinate visuomenę ar slepiate faktą, kad Jūs jau atlikote vieną Koncesijos sutarties darbų ir finansavimo indeksaciją 2021 m., pasirašydami sutartį su BaltCap ir padidindami sumą iki 94,5 mln. eurų? Ir tai buvo siejama su COVID situacija. 2020 m. Koncesininko pateiktame galutiniame pasiūlyme Projekto vertė buvo 88,7 mln. eurų (visi statybos darbai – 77,4 mln., finansavimo kaštai -7,1 mln. , projektavimas -3,6 mln., tyrimai – 0,5 mln.). Tad viena statybos darbų indeksacija jau yra padaryta.
  9. Mere V.Benkunskai, kodėl slepiate faktą, kad sutikdami su Projekto Finansuotojo BaltCap pasiūlymu 2021 m. sutikote su ypač didelėmis finansavimo palūkanomis (apie 8 proc.), kas per 22 metus sudaro 51 mln. eurų? Tai taip pat buvo užslėpta visų galimų rizikų, tame tarpe ir statybų, jau antroji indeksacija. Būtent todėl BaltCap nesikreipė dėl statybų indeksavimo tuo metu, kai pagal sutartį galėjo, laikotarpyje nuo sutarties pasirašymo (2021 m. spalis) iki Sutarties įsigaliojimo (2022 m. liepa).
  10. Kodėl sutinkate ne tik didinti statybos kainą, nukelti terminus, keisti koncesijos objektą, bet ir perimti projekto finansavimo įsipareigojimą iš BaltCap?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius