Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Anušauskas: Tariamos STT indulgencijos: naujas politinių manipuliacijų žodis?

Negalėjau patikėti tuo, ką girdžiu: socialdemokratų partija pareiškė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išsklaidė premjero abejones dėl ministrų. Vadinasi, abejonių buvo, bet atėjo STT ir jas išsklaidė? Ar abejonių nebuvo, bet atėjo STT ir pareiškė, kad dėl nė vieno iš ministrų jokių tyrimų neatliekama ir jokių „šešėlių“ nėra?
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / BFL nuotr.

Ar STT dabar kiekvienam institucijos vadovui siųs pranešimus: „Jūsų vadovaujamoje ministerijoje (ar departamente, ar savivaldybėje) STT nė vienam iš darbuotojų neturi priekaištų dėl veiklos skaidrumo“? Žinoma, taip būtų sutaupyta valstybės lėšų, kurios gali būti išleidžiamos galimiems įtarimams patvirtinti.

Bet jeigu rimtai, tai STT vadovas atvyko pas premjerą ne „patvirtinti“ Ministrų kabineto narių reputacijos, o pagal Korupcijos prevencijos įstatymą pateikė informaciją apie asmenis, einančius ar siekiančius toliau eiti pareigas šioje Vyriausybėje.

Ir informacija apie asmenį renkama, teikiama ir vertinama neatsižvelgiant į tai, ar jis atitinka įstatymuose numatytus specialius nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, ar ne. Informacija apie teistumą (džiaugiamės, kad tokių nėra), nutrauktas baudžiamąsias bylas, pareikštus įtarimus padarius korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką, asmens atžvilgiu taikomas ar taikytas organizuoto nusikalstamumo prevencines poveikio priemones (na, gera girdėti, kad Vyriausybei tokios priemonės netaikomos), šiurkščius tarnybinius nusižengimus, viešų ir privačių interesų pažeidimus (kai buvo pripažintas tokiu pažeidėju), įslaptintą informaciją dėl rengiamos, daromos ar padarytos nusikalstamos veikos, galiojančias administracines nuobaudas bei asmens atžvilgiu atliktus mokestinius patikrinimus, kurių metu buvo nustatyti mokesčių įstatymų pažeidimai.

Spaudimas STT, kad ji dalintų tariamas „skaidrumo indulgencijas“, vertintinas tik kaip naujas politinių manipuliacijų žodis.

STT, surinkusi duomenis ir iš kitų institucijų, kartu su savo apie asmenį turima įslaptinta bei vieša informacija pateikia asmenį į pareigas skiriančiam ar paskyrusiam premjerui ar kitam valstybės vadovui ar pareigūnui.

Į pareigas asmenį skiriantis ar paskyręs politikas pateiktą informaciją gali naudoti tik priimdamas sprendimą dėl asmens tinkamumo siekiamoms pareigoms, tačiau socialdemokratų propagandistai nusprendė „pagerinti“ savo įvaizdį ir išsklaidyti abejones dėl „šešėlių“.

Žinant, kad veikia Darbo partijos darbo birža, kuri į aukštus postus įdarbina (su tyliu socialdemokratų pritarimu) tik savo bendrapartiečius, kad iškilo įtarimų dėl viešų ir privačių interesų pažeidimo kai kuriems viceministrams, neturėtų stebinti Prezidentės pareiškimas dėl esamų Ministrų kabineto ir jų priimamų sprendimų šešėlių. Ji jau senokai minėjo, kad kai kurių viceministrų kompetencija ir skaidrumas kelia problemų.

Todėl spaudimas STT, kad ji dalintų tariamas „skaidrumo indulgencijas“, vertintinas tik kaip naujas politinių manipuliacijų žodis. Nei su skaidrumu, nei su kova su korupcija tai neturi nieko bendro.

Arvydas Anušauskas yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius