-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Anušauskas: Terorizmas – kaip oficiali veikla

Kai atrodė, kad pareiškimai apie prokuratūros palaimintą 40 mln. litų iššvaistymą griuvėsių ant Tauro kalno pirkimui yra cinizmo viršūnė ir absoliučiai nesuderinama su viešo intereso gynimu (nebent viešu interesu yra pripažintas už šio sandorio stovinčių Darbo partijos veikėjų ir rėmėjų kišenių pripildymas vilniečių pinigais), prokuratūra dar kartą pranoko pati save.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / BFL nuotr.

Generalinė prokuratūra rugpjūčio 12 d. pranešė neįžvelgusi nusikaltimo požymių Lietuvoje veikiančių Rytų Ukrainos separatistų rėmėjų veikloje, kadangi jie negalėjo „vykdyti teroristų finansavimo, rėmimo veiksmų, kadangi vadovavosi viešu oficialios institucijos („Luhansko liaudies respublikos ministrų tarybos“, – aut. past.) kreipimusi“.

Tačiau, šiai tariamai „oficialiai institucijai“ nuo liepos 25 d. Europos Sąjungoje yra taikomas turto ir lėšų įšaldymo sankcijos. Štai liepos 26 d. paskelbtas sąrašas fizinių asmenų, kurie tiesiogiai prisidėjo prie pasikėsinimo į Ukrainos teritorinį vientisumą ir dėl to yra įtraukiami į juodąjį sąrašą. Jiems buvo apribojama teisė atvykti į ES ir bus užšaldomas jų turtas ES. Į sąrašą pateko ir separatistų organizacijų nariai – vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos nariai ir svarbiausios teroristinės regiono organizacijos: vadinamosios Donecko Liaudies, Luhansko Liaudies Respublikos, „Federalinė Novorusijos Valstybė“, Tarptautinė visuomeninių asociacijų sąjunga „Great Don Army“, sukarinta organizacija Sobol, vadinamieji „Luhansko gvardija“, „Pietryčių armija“, „Donbaso Liaudies kariuomenė“ ir „Vostoko batalionas“.

Lietuva, kaip ir visos ES valstybės, liepos 25 dienos sprendimu šiems dariniams taiko turto ir lėšų įšaldymo sankcijas. Taigi klausimas Generalinei prokuratūrai, ar tikrai tokios Ukrainoje teroristinėmis pripažintos organizacijos Lietuvoje jau tampa „oficialiomis“?

Ukrainos valdžia minėtas dvi Donecko ir Luhansko organizacijas jau gegužę yra pripažinusi teroristinėmis organizacijomis. Europos Sąjunga taip pat svarsto analogišką nutarimą nuo gegužės vidurio. Liepos 22 d. Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat pasisakė, kad Lietuva su partnerėmis svarsto galimybes pripažinti Donecko ir Luhansko separatistus teroristinėmis organizacijomis ir įrašyti į ES teroristinių organizacijų sąrašą.

Lietuva, kaip ir visos ES valstybės, liepos 25 dienos sprendimu šiems dariniams taiko turto ir lėšų įšaldymo sankcijas. Taigi klausimas Generalinei prokuratūrai, ar tikrai tokios Ukrainoje teroristinėmis pripažintos organizacijos Lietuvoje jau tampa „oficialiomis“?

Kol Generalinė prokuratūra ieškojo atsakymo į šį klausimą, jų nepradėto ikiteisminio tyrimo subjektai – separatizmo rėmėjai (žinoma, tik išimtinai „humanitariniais tikslais“) Lietuvoje paskelbė Donbaso paramos fondą, nuvažiavo ir susitiko su Donecko (tai Rostovo srityje prie pat sienos su Ukraina esantis miestelis, per kurį eina vienintelis Rytų Ukrainos separatistų rėmimo kanalas link Izvarino ir Krasnodono Ukrainoje) kazokais, jų atamanui V.Demjanenko perdavė „humanitarinę pagalbą“.

Beje, šio miestelio kazokai separatistinėse invazijose dalyvauja jau nuo 1992 metų, kuomet atamano Žuravliovo kazokai kariavo separatistų pusėje Moldovos Padniestrėje. Dabar kazokai dalyvavo Krymo okupacijoje, o birželį Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė telefoninį pokalbį tarp Tarptautinės visuomeninių organizacijų sąjungos „Vsevelikoje vojsko Donskoje“ Nikolajaus Kozycino ir jo pavaldinių, kazokų, išvykusių kariauti į Rytų Ukrainą.

Jie jam pranešė apie įkaitų paėmimą – ESBO stebėtojų prievartinį sulaikymą. Ukrainos saugumo tarnybos žiniomis, toks Viktoras Demjanenko dar 2009 m. norėjo įsteigti sukarintą formuotę Ukrainoje ir jam buvo uždraustas įvažiavimas į šią šalį dėl grėsmės Ukrainos tarptautiniams įsipareigojimams.

Na, o dabar Lietuvoje, po tokios sėkmingos kelionės ir prokurorų abejingumo, tariamas „paramos fondas Donbasui palaikyti“ paskelbė, kad likę pinigai bus pervesti arba vienam iš Rusijos humanitarinės pagalbos fondų, arba Luhansko liaudies respublikai. Panašu, kad prokuratūrai reikia kolegų iš Ukrainos pagalbos identifikuojant separatizmo rėmėjų iš Lietuvos kontaktus ir tikslus. Tuo tarpu humanitarinio separatizmo rėmėjai ramiai grįžo prie savo mėgstamų hobių – užsiima „Muay Thai“ boksu, iš pistoleto „Glock“ pašaudo tire. Maža dar kokių įgūdžių prireiks čia, Lietuvoje.

Tiesa, susizgribusi dėl tokio šokiruojančio supratimo ar tiksliau – viešai paakinta, Vilniaus apygardos prokuratūra vis dėlto pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl teroristinių nusikaltimų kurstymo, verbavimo teroristinei veiklai ir teroristinės veiklos finansavimo bei rėmimo.

Arvydas Anušauskas yra Seimo TS-LKD frakcijos narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius