-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Sekmokas: Ar bus Lietuvoje referendumas dėl Astravo AE?

2012 m. Tauta referendume pasisakė prieš Visagino AE. O kaip bus su Astravo AE?
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kuo skiriasi Visagino ir Astravo projektai:

Astravo AE stato rusai („Rosatom“), pažeisdami tarptautines konvencijas,

Astravo AE valdys A.Lukašenka, kaip energetinio šantažo instrumentą,

Astravo AE netenkina saugumo reikalavimų ir yra dvigubai arčiau Vilniaus nei Visaginas.

Astravo AE yra statoma prie galingų elektros perdavimo linijų į Lietuvą ir numato naudoti Lietuvos elektros perdavimo tinklą. Šis projektas įgyvendinamas planuojant eksportuoti elektrą į Lietuvą ir kitas ES šalis. Tai turi užtikrinti pinigų srautus paskolų, paimtų statybai, grąžinimui ir konvertuojamos valiutos įplaukas į Baltarusijos biudžetą.

Lietuva gali pasitenkinti protestais dėl tarptautinių konvencijų pažeidimo ir pasyviai laukti, kol elektros srautai, kuriuos generuos Astravo AE, pripildys elektros tinklus, nepalikdami vietos kitų pagamintai elektrai ir neleisdami veikti elektros rinkai. Atrodo, kad ruošiamasi ne tik pasyviai laukti, bet ir tylomis rengiamasi plačiau atverti vartus elektrai iš Baltarusijos. Tokie veiksmai vykdomi abiejomis rankomis.

Dešine ranka plėtojama elektros perdavimo infrastruktūra. Tai visų pirma linijos Visaginas – Kruonis projektas ir Lietuvos paraiška Europos komisijai dėl šio projekto finansavimo. Ši linija reikalinga nukreipti elektros srautą iš galingo elektros generavimo šaltinio į Kruonio HAE.

Baltarusija, išjungusi šią liniją, galėtų sukelti elektros badą Vilniuje, kur sunaudojama didžioji elektros energijos dalis Lietuvoje. Kas atsakys už tokį pavojingą ir kenkėjišką sprendimą?

Tokie galimi šaltiniai yra du – Visagino AE ir Astravo AE. Sunku būtų suabejoti jau gerokai pažengusios Astravo AE statybos pranašumu. Bandymai aiškinti, kad paraiška ES pateikta tik tam, kad tokios linijos reikės, jeigu bus plėtojamas senai numarintas Visagino AE projektas, skamba mažų mažiausiai naiviai. O gal sąmoningai bandoma sakyti netiesą.

Pradedama Ignalinos elektros skirstyklos rekonstrukcija. Ši rekonstrukcija reikalinga efektyviai prijungti elektros linijas iš Baltarusijos (Astravo AE) prie linijos Visaginas – Kruonis ir linijos į Latviją Ignalina – Linksna. Tačiau nėra planuojama konvertoriaus statyba.

Tiek Klaipėdoje pertvarkant elektros skirstyklą rengiantis prijungti „NordBalt“ kabelį iš Švedijos, tiek Alytaus skirstykloje, ruošiantis „LitPolLink“ jungčiai su Lenkija, buvo lygiagrečiai projektuojami ir statomi konvertoriai. Tenka daryti išvadą, kad neplanuojama kontroliuoti ar riboti elektros srautų iš Baltarusijos.

Priešingai – rengiamasi juos priimti. Planuojami elektros tinklo plėtros darbai nuo rytinės Lietuvos sienos nieko nepaisant ir nelaukiant, kad Baltarusija ištaisytų tarptautinių konvencijų pažeidimus ir užtikrintų saugumo reikalavimus.

Kaire ranka naikinama elektros generacija Lietuvoje. Gesinamos Vilniaus, Kauno ir Panevėžio termofikacinės elektrinės, išmontuojami 5 ir 6 Elektrėnų gamybos blokai, o iki 2020 metų bus išmontuojami ir 7 bei 8 Elektrėnų blokai.

Lietuva lieka beveik be elektros gamybos. Sustabdžius ir nepalaikant Vilniaus TE3, Vilnius tampa visiškai priklausomas nuo elektros tiekimo iš Baltarusijos Molodečno linija. Baltarusija, išjungusi šią liniją, galėtų sukelti elektros badą Vilniuje, kur sunaudojama didžioji elektros energijos dalis Lietuvoje. Kas atsakys už tokį pavojingą ir kenkėjišką sprendimą?

Būtina suprasti, kad tai nėra atskiri, tarpusavyje nesusiję sprendimai. Tai yra strateginis, nuosekliai vykdomas planas apsirūpinti elektra iš rytų ir be konkurencijos atiduoti elektros gamybos rinką, aukojant darbo vietas ir energetinį saugumą.

Už šiuos sprendimus nebalsavo Seimas, jie nebuvo svarstomi Valstybės gynybos taryboje. Sprendimai ir jų įgyvendinimas daromi paslapčiomis, bijant, kad tie, kurie referendume balsavo prieš Visagino AE, nepasijaustų apgauti ir rudenį per Seimo rinkimus neatsuktų šių planų vykdytojams nugarą.

O gal gali būti įgyvendintas optimistinis scenarijus. Pasirašomas partijų politinis susitarimas apsiginti nuo Astrave kylančios grėsmės. Dalis linijų iš Baltarusijos yra išjungiamos, ant kitų linijų statomi konvertoriai kompensuojant baltarusišką elektrą pigesne elektra iš Švedijos. Seime priimamas įstatymas dėl ribojimų Lietuvoje prekiauti elektra iš Baltarusijos. Baltarusija yra įspėjama, kad neištaisius tarptautinių konvencijų pažeidimų, visų pirma dėl AE statybos aikštelės pasirinkimo Astrave, jai bus taikomos atitinkamos sankcijos.

Atnaujinamas termofikacinių ir Elektrėnų elektrinių darbas tiek, kiek reikia užsitikrinti energetinį saugumą ir išsaugoti darbo vietas. Visi šie žingsniai būtų rimta kliūtis Astravo AE projekto įgyvendinimui.


A.Brazausko vyriausybė atidavė į „Gazprom“ rankas visą Lietuvos dujų ūkį su naiviom pasakom apie pigias dujas. G.Kirkilo vyriausybė atidavė į „Maximos – Leo“ rankas didžiąją dalį elektros infrastruktūros su gražiais pažadais apie naują AE. Ar A.Butkevičiaus vyriausybė pratęs „nuopelnų sąrašą“, siekdama atiduoti Lietuvos aprūpinimą elektra į Putino ir Lukašenkos rankas? Jeigu taip, tada liks vienintelis kelias – Lietuvos referendumas dėl Astravo AE.

Arvydas Sekmokas yra buvęs energetikos ministras, Vilniaus miesto tarybos narys, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius