Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Sekmokas: Ar Lietuva parduos Nepriklausomybę?

Galima manyti, kad Artūro Skardžiaus svajonės pildosi.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirma svajonė – apkaltos Seime žlugimas išsipildė.

Antra svajonė – kuo arčiau prikišti nagus prie SGD terminalo taip pat pildosi. Vyriausybėje parengtas sprendimas išpirkti SGD terminalą galimai sumažinant finansinę naštą „Achemai“.

Ar išsipildys trečia svajonė, kad Lietuva parduos SGD terminalą?

Jį pardavus, našta verslui – saugumo dedamoji – ne sumažėtų, bet išnyktų. Tuo metu į biudžetą įplauktų daugiau kaip 100 mln. eurų.

Kokia vyriausybė Lietuvoje prieš rinkimus atsispirtų verslo spaudimui ir pagundai tokiais pinigais pamaloninti žemdirbius, pensininkus ar gydytojus? Jei ne šita, tai kita ar dar kita.

Tik nereikia manyti, kad tai priklausys nuo vieno Artūro Skardžiaus. Už viso šito stovi „Gazprom“ šešėlis su galinga ir piniginga lobistų armija tiek Briuselyje, tiek ir Lietuvoje. SGD terminalas Klaipėdoje tarsi krislas „Gazprom“ akyje. Tai toliausiai į Europos rytus nutolęs forpostas, galintis priimti suskystintas dujas iš JAV. Kai bus pastatyta jungtis į Lenkiją, per Klaipėdą dujos galės pasiekti Rytų Europos šalis. O tai jau pavojus, kad „Nord Stream 2“ negarantuos geopolitinio tikslo parklupdyti Ukrainą. Tuo metu Lietuva iš galimo dujų tranzito galėtų tikėtis ženklaus pajamų srauto. „Gazprom“ padarys viską, kad tai neįvyktų.

JAV konkuruoja su Rusija pasaulinėje dujų rinkoje ir priešinasi „Nord Stream 2“. Lietuva su SGD terminalu patenka į JAV interesų zoną ir gali tikėtis priedangos nuo Rusijos.

Klaipėdoje kryžiuojasi geopolitiniai interesai. Kas nusvers, ar Lietuva parduos savo SGD terminalą Independence – Nepriklausomybę?

Arvydas Sekmokas yra buvęs energetikos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius