Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atranka į „Euroviziją“: našlaičių dalia?

Dalyvavimas „Eurovizijos“ konkurse daugybei lietuvių atlikėjų buvo tapęs tarsi sporto varžybomis, kuriose dalyvauti būtina, o žiūrovams – bene didžiausia metų televizijos atrakcija. Tačiau šiemet stebint, kaip viskas organizuota, ir žiūrint į dalyvių pasirodymus, kyla klausimas: ar verta taip veržtis į Oslą, jei galime pasiūlyti tik tiek?
Sasha Song ir Nora pasirodė kartu su ryškių spalvų palaidinėmis apsirengusiais šokėjais
Sasha Song pasirodymas – kol kas atrankoje vienas profesionalesnių / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Speciali rubrika, skirta „Eurovizijai“

„Eurovizijos“ atranka daugybę metų buvo kone įdomesnė už patį konkursą – ypač tuomet, kai dar nebuvo atrenkami atlikėjai, kurie nusipelnė žiūrovų dėmesio, o kurie ne. Tiesa, dažnai atrankos virsdavo ne muzikiniais, o humoro šou. Tačiau reikia pripažinti, kad tai būdavo kone svarbiausias muzikinis televizijos metų projektas.

Žinoma, kiekvienais metais po dar vienos mūsų atlikėjų nesėkmės pasigirsdavo balsų choras, tvirtinantis, kad kitais metais tikrai reikėtų galų gale susilaikyti ir bent vieną kartą praleisti konkursą, pagalvoti, kas gi tas mįslingasis „Eurovizijos“ kodas, kurio mums niekaip nepavyksta iššifruoti.

Panašu, kad šiemet taip vos ir neįvyko. Sunkmečio prispausta LRT praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad šiemet atrankoje, ko gero, nedalyvausime, nebent išgelbės rėmėjai. Beje, panašu, kad ši naujiena daugelio visiškai nepribloškė: net ir iš 15min.lt surengtos apklausos matyti, kad daugybė žmonių ramiai sutiko šią žinią, manydami, jog nėra ko ten važiuoti darytis gėdos: net 51 proc. respondentų sakė, kad gerai, jog nevažiuojame, nes vis tiek ten nieko gero nenuveikiame. Vis dėlto vėliau nacionalinę „Euroviziją“ išgelbėjo rėmėjai. Dabar, stebėdami transliacijas, galime spręsti, ar vertėjo.

Jau pirmoji  „Eurovizijos“ atrankos laida privertė susigriebti už galvos ir pasakyti, kad, ko gero, rėmėjai veltui išmetė pinigus.  Visų pirma, susidarė įspūdis, kad svarbiu televiziniu renginiu visuomet buvusi nacionalinė „Eurovizijos“ atranka šįsyk buvo nukišta kažkur į televizijos užribius, o pačios atrankos parengimo kokybė liko kažkur toli nuo komercinių transliuotojų.

Per keletą pastarųjų metų LTV įgijo stiprių konkurentų muzikinių šou srityje. Šeštadienio vakarais LTV turi grumtis tiek su LNK, tiek su TV3. Galima būtų įnirtingai ginčytis dėl pastarųjų poros muzikinių šou kokybės, tačiau reikia pripažinti – pompastika (o juk „Eurovizija“, pripažinkime, ir yra pompastiškas, spalvų ir dažniausiai tikrai ne turinio, o išvaizdos šou), informacijos sklaida, suintrigavimu jie bent jau pirmosios laidos metu paliko LTV toli už savęs. Nelabai suprantama ir tai, kodėl „Eurovizijos“ atrankos prasideda net nepasibaigus populiariųjų LNK ir TV3 muzikinių šou dvikovai? Tai, kad pirmosios „Eurovizijos“ laidos reitingai šoktelėjo vos pasibaigus šiems šou, aiškiai liudija, kad su laiko parinkimu buvo prašauta.
 
Dažnai stebint lietuviškus kanalus belieka tik stebėtis, kaip įmanoma muzikinius šou, kuriuose nuskamba vos keli kūriniai, „ištempti“ iki trijų valandų trukmės ir kur kalbos tarp kūrinių užima jei ne svarbesnę, tai tikrai tokios pat svarbos vietą kaip ir pačios dainos.

LTV smogė kardinaliai priešingai – pirmąjį šeštadienį susidarė įspūdis, kad viską reikia „prasukti“ žvėrišku tempu – baigiasi kūrinys, viens du, pora žodžių, staigiai – kita daina, paskui dar kita. Pusantros valandos – ir šou baigtas. Žinoma, lakoniškumas gerai, tačiau neapleido įspūdis, kad šou kaip ir nebeliko, liko tik pareiga kažką išsiųsti atstovauti konkurse. Juo labiau, kad ir rinktis nelabai yra iš ko.

Tai, kad „Eurovizija“ šiemet iš tiesų nėra tokia jau labai ir svarbi, jau nuo pirmos savaitės mėgino įtikinti ir patys dalyviai. Pabandykite bent jau mintyse įsivaizduoti Dainą Bilevičiūtę, atstovaujančią mūsų šalį su ta daina ir su tais aprėdais... Nedžiugintų, tiesa?

Laimei, antrasis pusfinalis parodė, kad finale bus bent keli lygiaverčiai konkurentai. Tiesa, nesinori sutikti su komisijos narių pareiškimais, kad daug dalyvių joje buvo „solidūs“. Išskyrus kelis kūrinius vaizdas, pripažinkime, niūrokas. Kaip ir G.Masalskio klausimas po kiekvieno kūrinio, užduodamas patiems atlikėjams: „O jums patiems kaip patiko?“ Tarytum priekaištas dėl to, ką   matėme scenoje. Abiejų laidų metu komisija solidžiai, akademiškai nagrinėjo muzikantų dainas, aranžuotes, tačiau apie tai, kad pasirodymas „Eurovizijoje“ visgi yra didžiąja dalimi šou, nebuvo beveik užsimenama. Studijoje sėdintys „Eurovizijos“ vilkai juk puikiai žino – daina tik dalis paties pasirodymo. Solidi surinkta komisija lyg ir turėjo parodyti – čia viskas vyksta labai rimtai, ir tik antroje laidoje vienintelio Sauliaus Urbonavičiaus-Samo juokeliai kiek praskaidrino nuotaiką.

Peržiūrėjus šias dvi laidas kyla klausimas – jeigu „Eurovizija“ iš tiesų popmuzikos atlikėjų svajonė ir tramplinas į populiarumą, o siūlomi štai tokie kūriniai, ar galime kalbėti, jog populiarioji muzika pas mus išgyvena visišką nuopuolį? Ir kad tikrasis lygis matomas tuose pačiuose „Žvaigždžių duetuose“? Tiesa, nesinori to taikyti visiems atlikėjams (yra ten ir tikrai atitinkančių „eurovizinius“ standartus), tačiau didžioji dalis, akivaizdu, į atrankas pakliuvo per didelę klaidą.

Na, ir pabaigai, turbūt nė nereikia priminti, kad šios atrankos vyksta ne tiesiogiai. Nes šeštadieniais LTV studijoje vyksta „Chorų karai“, o ne „Eurovizijos“ atranka. Suprantama, finansinių sunkumų kamuojamai LTV tai yra visai neprastas pajamų šaltinis, tačiau kartu tai dar kartą parodo, kad šiais metais „Eurovizijai“ teko našlaičių dalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius