-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aušrinė Armonaitė: Kur dingo griežtos Lietuvos ir Europos Sąjungos sankcijos Baltarusijos režimui?

Dešimtys tūkstančių žmonių savaitgalį vėl buvo Baltarusijos gatvėse, šimtai sulaikytų, toliau siautėja atviras smurtas – prieš žmones, žiniasklaidą, opoziciją.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagrobta ir iš šalies į Ukrainą bandyta išgabenti viena pagrindinių opozicijos veikėjų Marija Kalesnikava. Režimo valdoma žiniasklaida skelbia, jog ji, kaip ir kiti du opozicijos atstovai, bėgo iš šalies. Iš tikrųjų Marija Kalesnikava visą parą buvo dingusi be žinios: ryte išėjo į paštą pasiimti laiško iš KGB ir pakeliui buvo įsodinta į autobusiuką su užrašu „Ryšiai“ bei nugabenta prie Ukrainos sienos.

Lukašenkos režimas toliau bujoja. Kodėl? Todėl, kad niekas jam nesiunčia tinkamo atsako. Dabar būtų pats tas momentas Lietuvai ir Europai parodyti ne tik paramą Baltarusijos žmonėms, bet ir atstovėti svarbiausias laisvės ir demokratijos vertybes.

Kai kas sako „sankcijos neveikia“. O ar jos apskritai bus? Pradiniame Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos sąraše buvo 118 siūlomų asmenų. Galutinai Lietuva patvirtino viso labo 30 (!!!). Jie negalės atvykti į Lietuvą. Tai bent smūgis režimui.

Žiniasklaida skelbia, jog preliminariame ES sankcijų sąraše – 17 asmenų, tarp jų net nėra Lukašenkos. Tai bent laisvosios Europos atsakas ne tik pamatines žmogaus teises, bet ir nusikaltimus žmoniškumui agresyviai vykdančiam režimui.

Kai kas sako „sankcijos neveikia“. O ar jos apskritai bus?

Tai yra pasityčiojimas, abejingumas ir aklumas. Mes susirinkome į Laisvės kelią, bet to nepakanka. Ir nuvilia ne tik Europa, bet nuvilia ir „oficialioji Lietuva“, šnekomis ginanti Baltarusijos žmones nuo agresyvaus bandito, bet ne realiais jos turimais politiniais įrankiais.

Visi, kas organizavo ir vykdė rinkimų klastojimą, visi kas organizuoja ir vykdo smurtą prieš žmones, taip pat jų šeimų nariai turi patekti į Lietuvos ir Europos sankcijų sąrašus.

Ne tik žmogaus teisių pažeidimus, bet ir jau nusikaltimus žmoniškumui įgyvendinantys asmenys neturėtų džiaugtis galimybe atvykti ir keliauti po laisvąją Europą, neturėtų laikyti čia pinigų ir apsipirkinėti akropoliuose, naudotis bankų paslaugomis, o valstybinės įmonės neturėtų čia vykdyti veiklos. Tik tada režimui bent kiek pradės skaudėti asmeniškai dėl to, ką jis šiuo metu daro savo šalies žmonėms. Turime realius politinius įrankius – atsipeikėkime ir naudokimės jais.

Aušrinė Armonaitė yra Laisvės partijos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius