Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronislovas Matelis: Kokiais klijais nuolat tvirtinamas R.Karbauskio monolitas?

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, kilus dar vienam skandalui dėl Ramūno Karbauskio žemių ir suktų schemų, pareiškė, kad rengiamas Specialiųjų tyrimo tarnybų, prokurorų ir kitų panašų institucijų pasitarimas, neva padėsiantis panašioms problemoms kelią užkirsti.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kai visą Lietuvą 40 000 ir didesniu tiražu užplūdo neaiškios kilmės laikraščiai „Bundanti Klaipėda“ bei „Naisių žemė“, kuriuose nerasi nei leidėjo, nei redaktoriaus, nei finansinio rėmėjo pavardės, kai pasirodė panašaus turinio pagal įstatymus neregistruoti keli naujienų portalai, Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos nariai pateikė įstatymo projektą – kuriamas naujas žiniasklaidos registras, nors ir dabar esančio pilnai pakanka, tereikia neišsisukinėti.

Susidaro įspūdis, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai sėkmingai perima savo lyderio R.Karbauskio bendravimo manieras, kai patys kone tyčiojasi iš įstatymų, juos apeina įvairiomis schemomis, o tada patys teikia įstatymų pataisas, kreipiasi į STT ir neva siekia tvarką įvesti. Kažkoks blūdas galvoje, ir daugiau nieko.

Čia „valstiečius“ būtų galima palyginti su vyru, kuris visą dieną stovi prie alkoholio parduotuvės ir už mokestį perka degtinę nepilnamečiams paaugliams. Schema nesudėtinga, bet pelninga, o kai policija pagauna, tas vyras pateikia įstatymo projektą, pagal kurį pirkti alkoholio nepilnamečiams suaugusieji nebegalėtų. Nors ir iki tol kiekvienam drambliui buvo aišku, kad to daryti negalima.

Išveži visą šeimą gyventi į užsienį, nes Lietuvoje gyventi nesaugu, o tada moralizuoji ir gėdini tuos, kurie emigravo duonai užsidirbti, ragini juos grįžti.

O tada tas vyras dar šaukia: Ar turite kokių pretenzijų? Ar aš pažeidžiau įstatymus? Ar pagal juos suaugęs žmogus negali alkoholio pirkti? Gali...

Toks bendravimo būdas R.Karbauskiui visą gyvenimą pasiteisindavo, nes versle ar asmeniniame gyvenime viskas buvo tvarkoma pagal įstatymus. Ir nieko daugiau! Išveži visą šeimą gyventi į užsienį, nes Lietuvoje gyventi nesaugu, o tada moralizuoji ir gėdini tuos, kurie emigravo duonai užsidirbti, ragini juos grįžti.

Sukuri kokias devynias ar daugiau darnas apie šeimą, moralę, orią senatvę, o tada dairaisi į jaunas ir gražias moteris, atsitempi vieną ar kelias net ir į Seimą. Ir dar klausa: Nesuprantu, o kokį įstatymą aš pažeidžiau?

Jeigu LRT vadovai ir padarė kokių nors pažeidimų, tai net ir patys „valstiečiai“ kalba apie kelis šimtus tūkstančių eurų, kurie galėjo būti panaudoti racionaliau. Tuo tarpu vien už salietros antidempingo muitus valstybė papildomai per keletą metų galėjo gauti daugiau nei milijoną eurų. O kur dar padaryta žala koncentruojant žemės ūkio verslą, slepiantis už tėvo, brolio ir sesers, už dviejų vaikų? Mes dar nežinome, ar nėra tose schemose pusbrolių, draugų, verslo partnerių.

Gali susidaryti tokia situacija, kai net ir stambūs Lietuvos ūkininkai atsidurs R.Karbauskio žnyplėse, nes kur bepasisuks, be R.Karbauskio nei trąšų nusipirksi, nei grūdus parduosi. Tada ir jiems bus šakės – žemės ūkį bus užvaldžiusi viena grupuotė ir ji diktuos sąlygas.

Susidūrėme su įdomia situacija, kai tas pats žmogus į valdžią iškopė manipuliuodamas moralinėmis vertybėmis, o pats į tuos moralinius standartus kojas valosi.

Susidūrėme su įdomia situacija, kai tas pats žmogus į valdžią iškopė manipuliuodamas moralinėmis vertybėmis, o pats į tuos moralinius standartus kojas valosi.

Padėtis Seime daug sudėtingesnė, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. R.Karbauskis šiuo metu yra užėmęs labai tvirtas pozicijas, kur kas tvirtesnes, nei tokie kaip V.Uspaskichas ar R.Paksas savo žydėjimo metu.

Patys pasvarstykite. Tokios daugumos Seime prieš tai minėti politikai niekada nėra turėję. Negana to, R.Karbauskiui pavyksta ją išlaikyti ir net priversti balsuoti pagal savo valią. Toks įspūdis, kad frakcijos lyderis net toleruoja kai kurių frakcijos narių kritiką, kai šie jokių veiksmų prieš jį nesiima, tik kalba, o balsuoja pagal jo valią. Taigi, drausmė frakcijoje yra.

Antra svarbi R.Karbauskio atrama – finansiniai resursai. Jie – neriboti. Nenustebčiau, jeigu jie, kylant įtampai, būtų panaudoti dar plačiau, leidžiant įvairius neregistruotus laikraščius ar tiesiogiai paveikiant įtakingus žmones.

Tokių resursų neturėjo nei V.Uspaskichas (jis gal turėjo, net panaudojo, tačiau tokios daugumos neturėjo), nei R.Paksas, kuris paėmė milijono litų paramą iš J.Borisovo ir tuo sukaustė save grandinėmis.

Anksčiau kreipiausi į Valstybinę mokesčių inspekciją, vėliau tiesiai į finansų ministrą V.Šapoką ir klausiau, kas finansavo G.Kildišienės knygos leidimą. Pats R.Karbauskis teigė, kad apie šią knygą nieko nebuvo girdėjęs, nors Naisiuose ji buvo platinama. Tenorėjau patikrinti, ar eilinį kartą R.Karbauskis neklimpsta į melo liūną.

Gavau atsakymą, kad atlikus paviršutinį patikrinimą pažeidimų nenustatyta. Taigi klausiau, kas finansavo, o kad galėjo R.Karbauskio įmonės pervesti pinigus už kokią nors neva paslaugą ir kad tokia operacija įstatymų nepažeidžia, aš ir pats žinau.

Kokią darau išvadą? R.Karbauskiui pavyko rasti užtarėjų ir ministerijoje, kitose valstybės įstaigose. Ir dar.

Kai kas mano, kad premjeras S.Skvernelis gali būti atsvara neracionaliam R.Karbauskio veikimui. Eikit, tikrai taip nemanau. Jis leidžia sau tik kartais išreikšti kitokią nuomonę, bet ne daugiau.

Stabdyti net ir labai įžūliai ant valstybės riedantį buldozerį, jeigu taip atsitiks, premjeras neišdrįs.

Bronislovas Matelis yra Seimo Mišrios grupės seniūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius