Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronislovas Matelis. Laiškas Prezidentui Gitanui Nausėdai

Nutariau parašyti, nes esu įsitikinęs, jog šiuo metu esate bene vienintelis, galintis imtis lyderystės ir nesunkiai išnarplioti VSD pranešėjo istorijos mazgą.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš penkerius metus Jūsų pasakyti žodžiai apie pagarbą įstatymams ir kad būsite politikas, kuris vienys visuomenę bendriems tikslams, galėtų virsti kūnu.

Susiklostė tokia situacija, kai įkaitusi aplinka vis labiau į politinius procesus įtraukia teisėsaugos institucijas, visuomenė skendi nežinioje, o Seimo nariai rezervuoja laiką ir rikiuojasi prie įslaptintų dokumentų kabineto Seime. Kad sužinotų tai, apie ką Jūs nepanorote kalbėti, kai laikinoji Seimo komisija paprašė atsakyti į klausimus.

Kai kas jau kalba ir apie laikinajai komisijai skelbiamą karą. Ar tikrai to nusipelnė visuomenė?

Visiems rūpi sužinoti daugiau, nei skelbia komisija, kurioje dirbau ir aš. Laisvoje ir demokratinėje šalyje visi turėtume stengtis, kad politiniai procesai būtų skaidrūs, teisingi ir visiems suprantami. Slapukavimas ir nutylėjimai kuria visuomenėje nepasitikėjimo atmosferą. Sutikite, tai nėra normalu.

Pabandysiu paaiškinti, kodėl manau, jog raktas situacijai išelektrinti yra Jūsų, pone Prezidente, rankose.

2018 metų vasarą, kai iki prezidento rinkimų dar buvo likę apie 10 mėnesių, Jūs vis dar buvote banko darbuotojas. Tuo metu nei Jūs, nei kiti politikai, minėti kaip galintys kandidatuoti šalies vadovo rinkimuose, apie rinkimų štabo narius ar padėjėjus viešai nei kalbėjo, nei skelbė.

Tačiau visi suprantame, kad patys galimi kandidatai savo galvose galėjo turėti padėjėjų, finansinių rėmėjų ar net komandos narių pergalės atveju pavardžių. Noriu atkreipti dėmesį, kad tai buvo dar labai ankstyvas metas formuoti rinkimų štabą ar kviestis padėjėjus, nes praktiškai dar nieko nevyko: kandidatai nebuvo registruojami, apie dalyvavimą irgi konkrečiai niekas nekalbėjo.

Pone Prezidente, visuomenėje būtų mažiau chaoso bei įtampų, jeigu Jūs tiesiog atsakytumėte į tuos 70 klausimų, kuriuos Jums pateikėme.

Jūs su labai maža dalimi savo komandos apie kandidatavimą paskelbėte tik tų metų rugsėjo viduryje. Niekas negalėjo žinoti, kokios pavardės liepos pirmoje pusėje buvo Jūsų galvoje.

Kaip galėjo atsitikti, kad tuo metu, liepos mėnesį, su Valstybės saugumo departamento direktoriumi Dariumi Jauniškiu slapta susitinka nenustatytas asmuo ir perduoda jam pirmąjį sąrašą žmonių, kurie įvardijami kaip Jūsų rinkimų štabo nariai, pagalbininkai ar net finansiniai rėmėjai?

Iki štabų formavimo dar daug laiko, niekas, net ir Jūsų konkurentai, net nekalba, ar tikrai kandidatuos, net absoliuti dauguma galimų padėjėjų tuo metu net nežinojo, kad kada nors bus kviečiami tapti Jūsų rėmėjais, o sąrašas su jų pavardėmis jau gula ant VSD vadovo stalo. Kaip taip?! Ir tas sąrašas paleidžiamas per šios žvalgybos tarnybos slaptas duomenų bazes!

Reikėjo išsiaiškinti, ar šie žmonės, atsidūrę greta, nesukompromituos Jūsų rinkimų kampanijos? Per kelis kartus surenkama jautri informacija apie beveik 150 privačių asmenų, jiems to net nežinant. Ir kam ši informacija buvo perduota?

Kas galėjo sudaryti tokį sąrašą? Tikrintieji VSD duomenų bazėse laikinajai Seimo komisijai teigė nieko nežinoję, kad buvo ir kodėl buvo tikrinti slaptosios tarnybos. VSD direktorius atsisakė įvardyti tą sąrašą atnešusį asmenį, neįformino to fakto, kaip reikalavo taisyklės, kad vėliau būtų galima nustatyti jo tapatybę.

VSD direktorius Darius Jauniškis valdo informaciją, kurią gavo kaip žvalgybos tarnybos vadovas, tačiau disponuoja ja kaip privatus asmuo, todėl gali kam nors atskleisti, o gali ir neatskleisti. Jokiuose dokumentuose tos pavardės tiesiog nėra. Prezidente, tai tikrai normalu?

Pone Prezidente, visuomenėje ažiotažas kilo ne todėl, kad kažkas kažką meluoja, siekia Jus apšmeižti artėjant rinkimams, o todėl, kad Jūs pats nepanorote atsakyti į klausimus, turėjusius padėti išnarplioti visą šią istoriją ir suteikti jai daugiau skaidrumo bei tiesos. Ir tokiu savo elgesiu pasėjote gandus, nepasitikėjimą ir spėliones.

Kai viešas asmuo atsisako ką nors paaiškinti, visuomenė, o aš esu jos dalis, iš esamų faktų gali daryti savo išvadas.

Jeigu 2018 metų liepos pradžioje niekas viešai neskelbė apie pagalbininkus, o galimi padėjėjai irgi dar nežinojo, kad bus kviečiami jais tapti, tai jų pavardes galėjo žinoti labai siauras ratas žmonių. Daugelio dabartinių Jūsų padėjėjų Prezidentūroje iki rinkimų Jūs asmeniškai gerai nepažinojote. Žinau, kas ir kada kai kuriuos kandidatus į patarėjus Jums rekomendavo.

Tačiau Jūsų komandoje buvo žmogus, kurį gerai pažinojote daug metų, su kuriuo daug metų bendravote, kuriuo galėjote visiškai pasitikėti. Vėliau šį žmogų skyrėte į atsakingas pareigas savo rinkimų štabe ir Prezidentūroje. Šis žmogus komisijai prisipažino buvęs atsakingas už finansinių rėmėjų paiešką ir bendravimą su jais, taip pat buvo atsakingas už siūlomų į centrinį rinkimų štabą narių reputaciją, tikrino jų galimą pažeidžiamumą oficialiais kanalais interneto paieškos sistemose.

Šis žmogus komisijai prisipažino apie Jūsų galimą kandidatavimą su Jumis kalbėjosi dar 2018 metų pavasarį, iki rinkimų likus metams. Ir tik jis galėjo Jums padėti sudaryti tą galimų pagalbininkų sąrašą, gal ir perduoti jį VSD direktoriui.

Jūsų komandoje buvo žmogus, kurį gerai pažinojote daug metų, su kuriuo daug metų bendravote, kuriuo galėjote visiškai pasitikėti.

Tiesa, nors pripažino savo svarbų vaidmenį formuojant centrinį rinkimų štabą, rūpinantis finansine parama, pripažino tikrinęs kitų pagalbininkų reputaciją, šis žmogus komisijai neigė nešęs sąrašus VSD vadovui. Ar galėjo greta Jūsų, likus iki rinkimų kiek mažiau nei metams, sukiotis dar vienas toks Jums svarbus ir artimas asmuo?

Tą patį žmogų net keli autoritetingi liudytojai yra įvardiję kaip asmenį, kuris susitikinėjo su įtakingais baltarusiškų trąšų importuotojais. Šis Jums artimas ir įtakingas žmogus tokius susitikimus neigia, todėl komisija svarsto galimybę siūlyti pradėti jo atžvilgiu baudžiamąjį persekiojimą dėl galimai melagingo liudijimo.

Reiktų ir Jums atvirai atsakyti į klausimą, ar rinkimų kampanijos metu buvote Kaune, vienos įmonės biure, jau po darbo valandų, susitikęs su stambiais trąšų importuotojais ir apie ką kalbėjotės?

Beje, pone Prezidente, kriminalinės žvalgybos byloje, kurią tyrė Specialiųjų tyrimų tarnyba aiškindamasi galimus pažeidimus VSD, buvo pranešėju tapusio VSD pareigūno slapta įrašytas pokalbis su savo vadovais. Tame garso įraše esą yra užuomina, leidžianti spėti, kad tas padėjėjų sąrašas galėjo atkeliauti iš Jūsų aplinkos. Arba asmeniškai iš Jūsų. Kriminalinės žvalgybos byloje gali būti ir tą sąrašą atnešusio žmogaus pavardė, kitų šokiruojančių faktų.

Buvę STT darbuotojai sakė, kad pasibaigus kriminalinės žvalgybos tyrimui kalbėję, jog šis tyrimas gali kada nors tapti rezonansiniu, todėl tyrimo medžiagos naikinti esą nereikėtų. Po kurio laiko baigėsi dabar jau buvusio STT vadovo kadencija, priekaištų jis neturėjo, visi jį tik gyrė ir gerbė, tačiau Jūs be jokių argumentų atsisakėte teikti jo kandidatūrą antrai kadencijai.

Tyrimo metu laikinoji Seimo komisija sužino, kad vėliau dalis kriminalinės žvalgybos bylos buvo sunaikinta, kaip tai numato įstatymai, su likusia bylos dalimi komisijai nebuvo leista susipažinti, nebeaišku, ar nesunaikintas ir tas darytas skandalingas garso įrašas.

Pone Prezidente, ką Jūs galėtumėte paaiškinti apie tokią įvykių seką? Kodėl neatsakote į komisijos pateiktus klausimus?

Toliau situacija vystosi dar keisčiau. Generalinė prokuratūra apkaltino komisiją, esą ji atskleidė pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybę, jo asmens duomenis. Pranešėjo pavardę pirmasis paviešino Marius Laurinavičius, vėliau pats Tomas Gailius Generalinėje prokuratūroje raštu atsisakė pranešėjo statuso, o komisijai irgi pareiškė pats atsisakantis to statuso ir sutiko liudyti viešai.

Būtų sunku patikėti, kad ši teisėsaugos institucija tiesiog suklydo. Greičiausiai kažkas iš Prezidentūros pasiūlė prokurorams bet kokiomis priemonėmis žeminti komisiją ir asmeniškai jos narius. Ir tas organizuotas puolimas vyksta, net negalvojant apie kaltinimų turinį ir pasekmes.

Nors kitais atvejais Generalinė prokuratūra tokia aktyvi nebūna. Pavyzdžiui, jokio tyrimo dėl to, kad kažkas tikrai paviešino Tomos Gailiaus tapatybę, prokurorai taip ir nepradėjo. Kad ir tiriant Tomo Gailiaus pranešimą apie galimus pažeidimus VSD. Praėjo penkeri metai, tačiau generalinis prokuroras nėra priėmęs jokio procesinio sprendimo šioje istorijoje. Sprendimą šiame tyrime gali priimti tik generalinis prokuroras, nes tyrimas buvo susijęs su žvalgybos institucija. Tačiau – tyla.

Pone Prezidente, visuomenėje būtų mažiau chaoso bei įtampų, jeigu Jūs tiesiog atsakytumėte į tuos 70 klausimų, kuriuos Jums pateikėme. Jie nėra sudėtingi, klampūs ar kažką įžeidžiantys. Tačiau Jūsų atsakymai suteiktų tai istorijai daugiau tiesos, kai kurie atsakymai galbūt leistų geriau suprasti STT, VSD ir Generalinės prokuratūros vadovų veiksmus, ir visuomenei nebekiltų įtarimų, jog šios institucijos yra veliamos į politiką ir verčiamos stoti kurioje nors vienoje pusėje. Jūsų elgesys menkina ir teisėsaugos institucijų prestižą, nes Jūsų tylėjimas verčia jų vadovus dairytis į Prezidentūrą.

Kad būtų galima nuimti įtampas, reikia Jūsų, pone Prezidente, lyderystės ir pasiryžimo atsakyti į kilusius klausimus. Sunku būtų įsivaizduoti Gerovės valstybę, kurioje savo pavyzdžiu skatinama nevykdyti įstatymų. Toks elgesys iš esmės griautų valstybės ir pasitikėjimo visuomenėje pamatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius